Véget vetett az illegális hulladéklerakónak a keszthelyi önkormányzat

Több száz köbméter szemét gyűlt össze a keszthelyi Zsidi útról Gyenesdiás felé vezető földút mellett. Szerencsére a városvezetés nemrég hétmillió forintos állami támogatást nyert a település hulladékmentesítésére – számolt be a tvkeszthely.hu.

Február közepén kezdte meg a HUSZ Kft. a hulladék-mentesítést. A Keszthely Külső Zsidi út és a gyenesdiási Faludi-sík közötti mintegy 800 folyóméter hosszú földút mentén az elmúlt években több száz köbméternyi illegálisan elhelyezett hulladék halmozódott fel. A Belügyminisztérium az illegális hulladéklerakók  felszámolása céljából hirdette meg a ’Tisztítsuk meg az országot’ elnevezésű, nyitott pályázatot.

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő: „Az önkormányzati képviselő-testület tavaly döntött arról, egyhangúlag megszavazták, hogy ezt a pályázatot vegyük igénybe és egy kijelölt területen az illegális lerakóhelyet szüntessük meg. A pályázatnak kiemelt célja, hogy az önkormányzati tulajdonban levő területeken csökkenteni lehessen az illegális hulladéklerakó-helyeknek a méretét, illetve azoknak a megszüntetése a cél.”  

Az önkormányzat szakemberei december közepén tartottak bejárást és mérték fel a területet, az ott elhelyezett szemetet. Hűtőszekrény, ágybetét, gumiabroncs és építési törmelék is nagy mennyiségben borította a mezőgazdasági gépek közlekedéséhez szánt földutat. A 12 ezer négyzetméteres területről végül mintegy 70 fuvarral, több mint 100 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el.

Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselőtől megtudtuk, hogy a városvezetés idén megnövelte a forrást az illegális hulladéklerakók megszüntetésére: „Keszthely város önkormányzata mindig is kiemelten fontosnak tartotta az illegális hulladék-lerakóhelyeknek a felszámolását, illetve a megelőzését. A 2019-es és 2020-as évben öt-ötmillió forintot, illetve a 2021. évi költségvetésben tízmillió forintot – ezen a pályázaton kívül természetesen – jelöltek meg az illegális hulladék-lerakóhelyek felszámolása érdekében.”

Keszthely városa hétmillió forintot nyert a terület hulladékmentesítésére – tette hozzá Sáringer-Kenyeres Marcell. A befejezési határidő február 28. A munkálatok végeztével az út két végére beton műtárgyakat helyeznek el, hogy megakadályozzák az illegális hulladéklerakás ismétlődését.Kapcsolódó

Új elnököt avat a Balatoni Kör

A Villa Gréta cukrászat üzemeltetője, Szilágyi Lajos örökölte meg Laposa Bence posztját a Balatoni Kör élén
Elolvasom

Blokk buktatta le a botcsinálta betörőt

Másfél éves börtönbüntetés lett a jutalma a férfinak, aki márciusban feltört két siófoki nyaralót, hogy az
Elolvasom

Autó gyulladt ki Balatonszentgyörgy térségében

Teljes útlezárást eszközölt a hatóság a hétvégén a 68-as számú főút M7-es lehajtójánál több órán keresztül
Elolvasom