Veszprém-Balaton 2023 – Minipályázatok: nagy lehetőség kisközösségeknek

Újabb közösségek csatlakozhatnak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programhoz: ezúttal egy teljesen új koncepciójú pályázati sorozat nyílik meg a csatlakozott települések legkisebb közösségei számára.  

Összesen 4 alkalommal – elsőként október 15-ig – lehet pályázatot benyújtani a kulturális és közösségi élet felélénkítéséhez. A minipályázat villámgyors és egyszerű: különlegessége, hogy a nyertes pályázatokat önkéntes, lakossági zsűri választja ki.

A korábban megjelent tematikus felhívásokra beérkezett és elbírált pályázatok alapján már döntő részt összeállt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa jövő évi programsorozata, amely színes kulturális forgatagot hoz Veszprémben és a csatlakozott 116 településen. A programsorozat teljessé tételéhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program most a régió helyi kis- és mikroközösségeinek csatlakozását is várja. A Minipályázatok elindításával egy olyan új pályázati modellt hozunk be Veszprém és a Bakony-Balaton régió életébe, amely több vonatkozásban is újszerű. Egyrészt igyekeztünk a pályázatokra jellemző adminisztrációs terhet a lehető legalacsonyabban tartani, másrészt pedig a nyertes pályázatokról szóló döntést egy önkéntes alapon szerveződő zsűri kezébe adjuk, akik a közösségi döntéshozatal módszertana szerint döntenek. Olyan kisléptékű ötletekkel lehet pályázni, amelyek a helyi közösségi és kulturális élet önszerveződő programjainak, tevékenységeinek ösztönzését szolgálják. Sokszor csak néhány százezer forint hiányzik ahhoz, hogy egy-egy régóta dédelgetett álmot megvalósítsunk, és pont ez a lépték az, amelyet sok más pályázatos program nem tud kezelni.

Az első fordulóban 2022. december 1. és 2023. március 31. között megvalósuló művészeti-kulturális vagy helytörténeti értékkel rendelkező közösségi eseményeket várunk, amelyek friss megközelítéssel reagáljanak valós, helyi igényekre a színház, zene, képzőművészet, iparművészet, mozgásművészet, tánc, építészet, kultúrtörténet, helytörténet, népművészet, tájkultúra, ökológia (táj és ember együttélése) területén belül.

A 350 ezer forint támogatásra egy egyszerű online űrlap kitöltésével lehet ezen a címen: https://veszprembalaton2023.hu/palyazat/minipalyazat-1-fordulo . A pályázatok sikeres elkészítését a már ismert régiós, valamint online konzultációkkal is segíteni fogjuk.

Kapcsolódó

Peremfelhővel karöltve jött a tegnapi front a Balatonhoz

A hőmérséklet tegnapi visszaesése egy látványos peremfelhő kíséretében érkezett el a Balatonhoz. - - F
Elolvasom

Tovább csökken a Balaton vízszintje, a tó 14 fokos

A nagy nyári szárazság hatásait az őszi csapadék sem tudta ellensúlyozni eddig. - - Az eddigi esőzése
Elolvasom

Útfelújítások kezdődnek októberben Balatonföldváron

A balatonföldvári képviselőtestület megszavazta a útfelújítási program folytatását. Az érintett utcák lakó
Elolvasom