Veszprémtől Ljubljana csak 4500 forintra van

Délelőtt felszállsz Veszprémben a vonatra, délután meg már a Ljubljanica folyó felett sétálsz a Sárkány hídon, közben fenyvesekkel borított pompás hegyek és smaragdzöld folyók mellett kanyarogsz a szlovén tájakon. Mindezt alig többért, mintha beugranál pár hozzávalóért az boltba.

Ilyen tényleg van? Veszprémben felszállsz a Citadella Intercityre, hat óra múlva pedig a szlovén fővárosban vagy, ahonnan millió szuper helyre mehetsz. A jegy mindössze 3500 forint oda, vissza 4500, még főszezon közepén is 10 ezer forint alatt ki lehet hozni az utat.

Mit kapunk ezért?

Nyilván luxust nem. A Citadella Intercity, amely elvisz minket ezen az úton, pontosan az, ami: klasszikus MÁV vonat, ahol kapsz egy ülőhelyet, és ez jó esetben egy szabad kupé, ahol az utastársaiddal kényelmesen elnyújtózhattok, kártyázhattok, vagy lehúzott ablak mellett nézelődve csodálhatjátok a tájat.

Merthogy csodálnivaló határozottan van. Amint a menetrend szerinti járat átlépi a szlovén határt, egyre változatosabb táj bontakozik ki előttünk. Először csak a legelésző birkák tűnnek fel, szezontól függően a tökföldek, a vidék régi parasztházai meg a különleges díszítésű templomai, majd nagyjából az út háromnegyedénél, Celjénél megkezdődik a varázslat. Amihez a vár magasan ülő távoli képe csak a felvezetés. Innentől kezdve a vasúti sínek ugyanis jórészt hegyek és sebes folyású folyók ölelésében, előbb a Savinja, majd a Száva mentén futnak kb. egy órán keresztül. Ha semmi másért, már ezért muszáj egyszer felülni erre a vonatra: a komfort ugyan a fapados jelzővel írható le, de ezt a tájat bámulni? Nos, hátizsákos túrára sem a kényelemért, hanem a kalandért megy az ember.

Forrás: vehir.hu

Kapcsolódó

Szombaton egyaránt megdőlt a napi melegrekord és a napi csapadékrekord

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is - közölte a HungaroMet Zrt. a ho
Elolvasom

Nem hívták meg hamburgerre, ezért összeverte a veszprémi gyorsétterem vendégeit

Nem ez volt a férfi első ilyen jellegű bűncselekménye. - - Veszprém belvárosában, az egyik gyorséttere
Elolvasom

Ámokfutót kapcsoltak le Kaposváron

A kalamajka egy fizetetlen tankolással vette kezdetét. - - Egy férfi kisebb ámokfutást rendezett Kapos
Elolvasom