Világsztárok Salföldön – Bánya Jazz sorozat Vázsonyi Jánossal

A Bánya Jazz sorozat „koncertközeli élményeiért” különösen érdemes Salföldre látogatni, hiszen a közönség minden alkalommal többet fog tudni a jazzről és a rokon műfajokról, mintha egy hagyományos koncertet látogatna meg.

Bach és az improvizáció is megfér egymás mellett

A Bánya Jazz sorozat házigazdája Vázsonyi János pécselyi szaxofonművész a nyár folyamán több jelentős, nemzetközi színpadokról is ismert zenészt hív közös produkcióra. Az így létrejövő estek jazz- és társműfaj-beli zenei képzéseknek is beillenek. Fellépőink és Vázsonyi János előadásának köszönhetően a jazz műfaja, és az attól elválaszthatatlan improvizációs attitűd zenei képzettség nélkül is érthetővé, átélhetővé válik a közönség számára, és jónéhány személyes történet is előkerül majd. Vázsonyi sokoldalú előadásmódjával, Bach-átiratokkal vagy éppen Django Reinhardt-feldolgozásokkal tűnik ki a hazai jazzéletből, mindezekről pedig szóban is olyan lebilincselően tud mesélni, amivel az amatőr zenehallgatókat is rendre megnyeri. A sorozat minden egyes koncertje előtt hallhatja majd a közönség előadásait, amelyekben többek között szó esik majd róla, hogy Bach nevének betűi azt a dallamot adják ki, amit a zeneszerző géniusz a halálos ágyán diktált fiának, vagy hogy néz ki egy kétezer évnél is régebbi kotta. Az előadásokon túl felkészítő zenehallgatásokkal, lejátszólisták közzétételével és zenei workshopokkal szeretnénk minél több kapcsolódási pontot teremteni a jazz eszméjéhez.

Július 07., péntek, vendég: Tony Lakatos

Tony Lakatos a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Jazz Tanszak elvégzése után 1981-ben Németországba költözött, ahol kivételesen megbecsült szaxofonista lett, új hazájában és világszerte egyaránt ünnepelt művészként jegyzik. Rangos fellépések, felvételek és díjak sora kötődik a nevéhez. A Bánya kertben Vázsonyi János meghívására a műfaj javát fogják együtt újraértelmezni, közismert jazz-standardeket fogunk hallgatni klasszikus bevezetővel (Dongó – Donna Lee, Big Bach Blues, Apollo himnusz – Take Five), de a két szaxofonista találkozása egyedülállóvá teszi majd a jól ismert dalok előadását. Ezen az estén kísérik őket: Nagy János – zongora, Joubert Flóra – dob, Radics József – nagybőgő

Július 22., szombat, vendég: Roby Lakatos és a Valami Swing

Roby Lakatos hatévesen, a Dankó Pista emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. 1984-ben első zenekarával már Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grand Ile klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Később világhírű muzsikusokkal ismerkedett meg, többek között Yehudi Menuhinnal is, aki a pártfogásába vette, mentorként segítette. Amerikai és német szerződések nyomán világhírre tett szert. A Bánya kertben a Valami Swing formációval együtt lépnek majd fel Vázsonyi János vendégeként, aki az egyik legnagyobb hazai Django Reinhardt-rajongó.

Augusztus 12., szombat, vendég: Erik Truffaz (live act)

A sorozat csúcspontja Erik Truffaz fellépése lesz, amelyen Vázsonyi János mellett dj Nora Matisse is közreműködik. Truffaz, aki karrierje során rengeteg időt és energiát áldozott a következő generáció zenei nevelésének, a koncerten kívül zártkörű workshop keretében a régió legaktívabb zeneiskolásainak egy külön foglalkozással is készül. Erre itt lehet regisztrálni.
Erik Truffaz 1960-ban született svájci zenészt szaxofonos édesapja vezette be a zene professzionális világába. A trombitás tíz évesen kezdett fellépni apja tánczenekarában. 16 éves korában hallotta Miles Davis Kind of Blue című dalát, a nagy jazztrombitás zenéje inspirálta, és útja egyenesen a Genfi Konzervatóriumba vezetett. Truffaz kivételes jazz-fúziós tehetsége 1991-ben elnyerte Franciaország legrangosabb jazz-díját, és ugyanebben az évben lépett fel először a Montreux Jazz Fesztivál színpadán. 2000-ben a Blue Note Records szerződtette Truffazt, és kiadta a The Mask című kiadványt. Truffaz második Revisite és harmadik Mantis korongja úttörő volt azzal, hogy drum’n’bass és hip-hop ritmusok is szerepeltek rajta, és ezek az albumok hozták meg számára az igazi áttörést. A Bánya kertben is elektronikus zenei kísérettel látjuk majd játszani.

Augusztus folyamán a Bánya kert és Vázsonyi János vendége lesz még Krulik Zoltán (Makám) és a Sefard Trio.

Képzőművészet és tánc a Bánya kertben

A zenei programokon túl képzőművészeti, táncos foglalkozások és workshopok várják a családokat, illetve bármely korosztályt a Salföld határában található Bánya Kertben. A homokos, kavicsos, fás-ligetes terület eszményi játszóhely és sokoldalú programokat kínáló kulturális helyszín is egyben. Az esti hangulatot a Bánya Jazz sorozatában olyan előadások biztosítják, amelyek a legjobb ízlésű zenerajongókat is meggyőzik! A programok a VEB2023 Kultháló projekt keretében valósulnak meg. A foglalkozások, kiállítások, illetve a legtöbb zenei program is ingyenes, a koncertek alkalmanként belépővel látogathatók.


Kapcsolódó

Jön az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a
Elolvasom

Nyári programokkal várja a közönséget a Thália Színház Salföldön

Nyári eseménysorozatot szervez a Thália Színház Salföldön: 47 programmal, köztük kamaraelőadásokkal, konce
Elolvasom

Megújult az Esterházy-kastély Balatonfüreden

Az épület falai közt megnyílt tárlat egy régmúlt kor füredi nyaraiba enged bepillantást. - - Több, mi
Elolvasom