Visszavon 56 milliárdnyi turisztikai támogatást a kormány

Visszavon 56 milliárdnyi turisztikai támogatást a kormány

41 turisztikai fejlesztésre megítélt, vissza nem térítendő támogatás kerül visszavonásra a magyar állam által, melyeknek összértéke az 56 milliárd forintot is meghaladja – írja a 24.hu.

A Kisfaludy 2030 Zrt. által megküldött közérdekű adatokból kiderült, olyan nagyvállalkozók maradtak ki és cégek esnek el így az állami támogatástól, mint Csányi Sándor OTP-vezér, valamint több fontos kormányközeli üzletember, így Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltsége, Garancsi István nagyvállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér közös cége. De nem jut hozzá a támogatáshoz Schmidt Mária és családja cége, valamint a jegybank elnök fiának, Matolcsy Ádám barátjának, Száraz István cége sem – olvasható a portálon.

2020-ban a 24.hu számolt be először arról, hogy Mészáros Lőrinc szállodalánca a Hunguest Hotels 17,7 mil­liárd forint felújítási támogatást nyert 14 szállodájára. A közérdekű adatigénylésükre kapott válaszból kiderül, hogy a cégtől 4 milliárdnyi támogatást visszavont az állam. Labossa Lajos a Hunguest kommunikációs igazgatója kérdésükre elárulta, mely három szállodát érinti a visszahívott támogatás.

“A Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hunguest Hotel Freya, Hunguest Hotel Pelion esetében a projektek műszaki tartalmát felülvizsgáljuk, átütemezzük a munkálatokat és teljes mértékben saját forrásból fogjuk elindítani a fejlesztéseket” – írta Labossa.

A Hunguest a támogatásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarország történetének legnagyobb szállodafejlesztési programját menedzselik javarészt saját finanszírozás mellett, az összköltségvetés kevesebb mint harmada a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében elnyert állami támogatás, a projektek támogatási intenzitása 25-50% között mozog.

A Kisfaludy 2030 Zrt. tájékoztatása alapján nem kapja meg a megítélt csaknem 8,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a Garancsi Istvánhoz, Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-főnökhöz köthető CDHT Hotel Projekt Kft. sem. A társaság a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére kapta volna a hatalmas összeget, ráadásul úgy, hogy ugyanerre a projektre a három milliárdos cégének már korábban megítéltek 2,9 milliárd forintot.

A leggazdagabb magyarok listáján előkelő helyen szereplő milliárdosok Magyarország egyik legkülönlegesebb fekvésű építészeti örökségét, Habsburg József főherceg egykori nyári rezidenciáját újították volna fel a támogatásból a Tihanyi-félszigeten. Az 1924-25-ben épült, vízpartra néző, mediterrán hangulatú kastély a II. világháború után szállóként, majd az MSZMP üdülőjeként működött. Az ingatlant 2006-ban privatizálták.

A jelek szerint a Club Aligára szánt támogatást sem folyósítja az MTÜ, ugyanis a második legtöbb támogatást – 7,3 milliárd forintot – elnyert Hellnarik Hospitality projektjét is visszavonták a turisztikai ügynökség tájékoztatása szerint.

Több mint 862 millió forint vissza nem térítendő támogatástól esik el a Kastélyszálló Kft. is, amely nem egészen egy évvel ezelőtt került a kormányközeli Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum Főigazgatója és családja érdekeltségébe. A társaságban Ungár Péter, az LMP társelnöke is tulajdonos.

Az MTÜ nyilvántartása szerint nem jut hozzá csaknem 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz a Dunakanyar Turisztikai Kft. sem, amely Száraz István tulajdonában áll. Száraz a jegybank elnök fia, Matolcsy Ádám közeli jó barátjaként is ismert, cégei rendszeresen nyernek állami tendereken, kiváltképp a Magyar Nemzeti Bank közbeszerzésein. Ő egyébként szintén sikeres volt már korábban a turisztikai ügynökségnél, balatoni panzióját 42 millió forinttal támogatták meg a Kisfaludy hotel-és panziófejlesztési programban. A 24.hu megkeresésére Száraz István azt írta:

“Az utóbbi időszak gazdasági hatásai, az építőipar drágulása kockázatossá tette a projekt megvalósítását és későbbi megtérülését, ezért a több éves előkészítő munka ellenére elállunk a beruházás megkezdésétől. Ennek megfelelően a támogatást nem vesszük igénybe, a  támogatási szerződést közös megegyezéssel 2022 decemberében megszüntettük. A társaság részére korábban kiutalt előleg visszafizetésre került. Arra vonatkozóan, hogy a jövőben megvalósul-e a projekt, még nem született érdemi döntés.”

Visszahívták a Badacsony Heritage Company Kft.-nek odaítélt 1,3 milliárdos támogatást is. A BHC egyik tulajdonosa Fellegi Tamás családi cége, a Willard Partners Zrt., ami a volt miniszter és fia, Fellegi Áron irányítása alatt áll. Fellegi Tamás Orbán Viktor kormányában 2010-től a fejlesztési miniszteri posztot töltötte be, de alig másfél év után lemondott. A másik, többségi résszel rendelkező tulajdonos a Promotheus Agency Bt., amely a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnök, Petneházy Dávid érdekeltségébe tartozik. Egy 70 szobás hotel épült volna Badacsonytomajon, de egy badacsomytomaji novemberi testületi ülés jegyzőkönyvében már az szerepelt, hogy a beruházó eláll a fejlesztéstől.

Más balatoni projekteket is érint az állami döntés, az X. Center Irodaház Kft.-nek még évekkel ezelőtt döntöttek egy 1,7 milliárdos támogatásról, a balatonudvari golfkomplexumba egy ötcsillagos szálloda megépítését tervezték. A cég ügyvezetője akkor még Vagács András volt, tavaly április óta viszont Flesch Tamás viszi a céget. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a 24.hu-nak azt mondta:

“Lesz turisztikai fejlesztés, de saját tőkéből”.

Viszont az öt csillagos szálloda tervét elvetették, szálláshelyfejlesztést viszont szeretnének megvalósítani.


A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: 24.hu
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Kapcsolódó

Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében

Speciális intézkedésekkel óvják a nőstény egyedekből és kölykeikből álló kolóniát a veszprémi várnegyedben.
Elolvasom

Ezek lettek a Balaton legjobb strandjai, kiosztották a Kék Hullám Zászló minősítéseket

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon
Elolvasom

Óriási esélyekkel indul az olimpiára a vitorlázó válogatott

Útnak indította a magyar vitorlázó válogatottat a Magyar Vitorlás Szövetség a balatonfüredi Kékszalag Por
Elolvasom