Vízpart a saját udvarunkon: a tökéletes kerti tó feltételei

Vízpart a saját udvarunkon: a tökéletes kerti tó feltételei

Egy kerti tó nemcsak azért szuper választás, mert sokkal kellemesebb, hangulatosabb a partján a lazítás, hanem azért is, mert a kert éke lehet, ráadásul még egy izgalmas hobbivá is kinőheti magát a gondozása. Az idei nyár például tökéletes alkalom lehet arra, hogy valami újdonságba fogjunk, és elkészítsük az első kerti tavunkat! Ezt persze mondani könnyebb, mint egykettőre megcsinálni, de az alábbiakban segítünk, hogy ne legyen nagy kihívás a kivitelezés.

Mi kell egy tökéletes kerti tóhoz?

Ha valaki nem szeretne szakembert keresni a feladathoz, akkor íme a tökéletes hétvégi program: építsünk kerti tavat! Az alábbiakban eláruljuk az összes szükséges lépést és eszközt, amivel sikert arathatunk.

Helyszín

A legelső lépés a helyszín kiválasztása, amelynek során több szempontot is figyelembe kell vennünk. Az egyik, hogy honnan fogunk rálátni a tavunkra, hiszen biztosan szívesen nézegetjük majd a ház ablakaiból, ha elkészül. Emellett az is fontos, hogy amikor a tó mellett pihenünk, semmi ne zavarjon minket vagy ne rondítson bele a látványba. Érdemes lehet a kert legalacsonyabban fekvő pontját választani, hiszen általában ott gyűlik össze a víz.

Emellett számítanunk kell azzal is, hogy a tó környékére és a tóba ültetett növényeknek szükségük lesz fényre. Éppen ezért nem jó ötlet például egy fa árnyékába helyezni – nem is beszélve arról, hogy nem a legjobb móka a lehulló leveleket kihalászni a vízből.

Határok

Ha a hely megvan, akkor jelöljük ki a tavunk határait, mind széltében, mind hosszában, mind mélységében. A méretekhez mérten fogjuk tudni ugyanis folytatni a munkát, amelyben a következő lépés a föld kitermelése, avagy kiásása. Ezután közvetlenül építsük meg a tó szegélyét, hogy aztán könnyebben kibélelhessük a belső részeket. Ehhez használhatunk sziklákat, köveket, esetleg facölöpöket, attól függően, hogy mi illeszkedik a kertünk stílusához.

Konténerek

Ha mindezzel megvagyunk, akkor folytathatjuk az előkészületeket a kibéleléssel. Először a lelgjobb, ha valamilyen ökologikus anyaggal, például geotextillel vonjuk be a tavunk belső részét, ez megvédi majd a további rétegeket, azaz a szigetelőfóliát vagy gumiflóiát. Ezzel a fólia sokkal kevésbé fog károsodni és tartósabb lesz.

Még mielőtt feltöltenénk…

Mielőtt a legfontosabb rész a helyére kerülne, néhány dolgot már bele is kell tennünk a tavunkba. Ilyenek például a kerti tó szűrő-berendezések, amelyek hozzájárulnak a tó egészséges ökoszisztémájának kialakulásához, oxigénhez juttatják a növényeket és egyéb előlényeket a vízben miközben az algásodás ellen is fellépnek. Ehhez ma már számtalan különböző kerti tószűrőt kínálnak, így fontoljuk meg jól, hogy a mi igényeinkez melyik illeszkedik a legjobban!

Ha szeretnénk különböző halakat is betelepíteni a kis kerti csodánkba, akkor érdemes már a folyamat ezen részén gondoskodni az ő búvóhelyeikről is. Gondoljunk csak bele: később sokkal nehezebb dolgunk lenne ezek kialakításával.

Víz, víz, víz

A kerti tó legalapvetőbb eleme nem meglepő módon a víz. Először óvatosan kezdjük el feltölteni a kialakított részt, és végig figyeljünk a mederben elhelyezett fóliára, amin ilyenkor még bátran alakíthatunk! A meder kialakítását egyébként ilyenkor is végezhetjük, nem csak a feltöltés előtt, de ha csak kapkodás lenne belőle, akkor inkább gondolkozzunk előre!

Élővilág

Végre, elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, azaz a tó esztétikájának a kialakításához! Az biztos, hogy mindannyian szeretnénk növényekkel dekorálni az új büszkeségünket, ami nem is lesz nehéz, hiszen ma már rengeteg vízi növény elérhető az áruházakban és kertészetekben. A legnépszerűbb vízi növények közé tartozik az úszó vízililiom, a kagylótutaj, a különböző mocsári növények, például a fekete sás vagy a fehér virágba boruló nyílfű. De adhatunk az esztétikum mellett egy plusz funkciót is a helynek, és ültethetünk például vízimentát is, amellyel aztán bátran ízesíthetjük az italainkat.

Egyesek halakat is szeretnének telepíteni a kerti tóba, ami szintén könnyen kivitelezhető – azt viszont szem előtt kell tartanunk, hogy az állatok plusz gondoskodással járnak. Sokan telepítenek be például aranyhalakat és má színes példányokat, de a koi pontyok is népszerűek, ám rájuk külön figyelmet kell fordítani, mert speciális igényeik vannak. Az viszont biztos, hogy egészen új szintre emelik a tavunk pompáját!

Tartsuk fenn!

Ahhoz azonban, hogy a fent említett pompa sokáig megmaradjon tennünk is kell! Egy kerti tó rendszeres ápolást és gondoskodást igényel, még akkor is, ha egy prémium kerti tószűrőt építettünk be a készítés során. Nemcsak a növények, hanem a víz és különös tekintettel a benne élő halak is folytonos törődést igényelnek.

Ha viszont készen állunk arra, hogy rááldozzuk az időnket és az energiánkat, akkor biztos, hogy megéri majd. Egy kerti tó ugyanis olyan különleges atmoszférát teremt, amit egy egyszerű sziklakert vagy egy stílusosan kialakított terasz nem tudna.

Kapcsolódó

Indul az őszi pergetőszezon a Balatonon

Ha szeptember vége, október eleje, akkor bizony indul, mégpedig ezerrel a pergetőszezon. Október közepére
Elolvasom

Visszatér a 20 fok és a jó idő

Pénteken sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk. A szél veszít erejéből, csak zivatarok környezetében t
Elolvasom

7 tipp balatoni szállásfoglaláshoz

Bár a szezonnak már vége, ez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk le egy hosszú hétvégére vagy akár egy egyhe
Elolvasom