100 éve született Somlyó György Balatonbogláron

100 éve született Somlyó György Balatonbogláron

Éppen egy évszázaddal ezelőtt látta meg a napvilágot Kossuth- és többszörös József Attila-díjas költőnk és műfordítónk, Somlyó György Balatonbogláron. A centenárium kapcsán a Librarius emlékezett meg a poéta életéről.

Néhány évvel ezelőtt egy könyvtári Költészet Napja után, Petőcz András és Németh István Péter költők társaságában úgy terveztük, Somlyó György századik születésnapjára emlékezve egy szép, tartalmas irodalmi esttel is készülünk a könyvtárban. Sajnos a vírushelyzet közbeszólt.

Somlyó György édesanyja, Bolgár Margit boglári családból származott. A költő nagyapja, Bolgár Ignác bádogos és vízvezeték szerelő volt. Életének első 10 évét a kis Somlyó György Balatonbogláron töltötte, ide járt elemi iskolába. Később Budapestre került, de szabadidejében gyakran Boglárra jött haza. Erről bővebben az Önéletrajzaimból és a Rámpa című könyvében ír. Élete során Boglár mindig a szeretett, különleges hely maradt, így ír erről:

„Amit az ember ismer, az a veszélyeivel együtt is otthonos. A félelem a nem ismertnél kezdődik. (Talán ezért is próbáltam később annyi mindent megismerni, hogy minél kevesebb legyen, amitől félnem kell.) Mindenekelőtt azonban a tavat ismertem és a tó partját. De a vizet olyan magasról, mint a Margit-hídról a Duna, soha azelőtt nem láttam, s főként nem ilyen bizonytalan emberi tákolmány magasából. Legföljebb – igaz, még magasabbról – a boglári Várdomb tetejéről. De onnan nem lehet a Balatonba zuhanni. Ott csak lebegtetni lehet a képzeletet, ferde repülésben, mintha egyik kitárt szárnyad a tó volna lent, másik az ég idefönt. A hegytetőn állva, mintha víz és ég érintkezési pontjában lebegnél, eltűnik alólad a föld, e két laza, ingó éteri elem közt létezel – tó fölött, ég alatt.”

Tanulmányait a pesti bölcsészkaron, majd a Sorbonne-on folytatta, barátja volt Karinthy Ferenc és Devecseri Gábor. Már fiatalon a Nyugat költői közé tartozott. Személyes kapcsolatban állt József Attilával, Radnóti Miklóssal és Kosztolányi Dezsővel. Kossuth és József Attila-díjas költő, író, műfordító lett, számos Akadémia tagjai sorába választotta. Franciaországban és Olaszországban is élt. Számára Boglár mindig a varázslatos otthon maradt.Fotó: hajonaplo.ma

Kapcsolódó

Beindulhat a Balaton jegesedése a hétvégén

Bár szerdán némi enyhülés volt tapasztalható az időjárás tekintetében, hétvégére akár nyílt vízen is kialak
Elolvasom

-10 fokos fagyra is készülhetünk

Pénteken a napsütést gyakran zavarhatják felhőátvonulások, helyenként futó hózáporok is kialakulhatnak. Élé
Elolvasom

5+1 úti cél a déli parton, ahová a mínuszokban is érdemes kiruccanni

Az előző héten a Balaton északi oldalát átszövő ösvényekből jelentkeztünk egy válogatáskoktéllal, de termés
Elolvasom