100 modellel gyarapodott a keszthelyi Hintómúzeum kiállítása

A mintegy száz modell Varga Ernő modellkészítő jóvoltából bővítheti a Helikon Kastélymúzeum tárlatát.

Kocsik, szekerek, hintók modelljei. Mind megtalálható a Hintómúzeum új tárlatán. Összesen 100 darab remekmű érkezett az intézménybe, melyeket Varga Ernő ajánlott fel. A modell készítő nyugdíjas éveiben alkotta meg ezeket a méretarányos járműveket. Sorra járta a múzeumokat, melyekben hintókat nézhetett meg.

„Nálunk azért nagyon sok lehetősége adódott abból a szempontból, hogy élőben, eredeti formában tekintse meg őket, méreteket vegyen fel. És így méretarányosan el tudta készíteni ezeket a modelleket. Évről évre gyarapodott a gyűjteménye, tehát amiket ő elkészített, és amikor így elérte a 100 darabot, akkor ajánlotta fel számunkra, hogyha a múzeum befogadja, akkor nagyon szívesen átadja nekünk. És reménykedik benne, hogy minél többen fognak gyönyörködni az ő alkotásaiban.” – nyilatkozta a TV Keszthelynek Varga Zoltán a Hintómúzeum vezetője.

Számos múzeumból kapott ihletet az alkotó. A modellek között sok olyan található, melynek eredetije a keszthelyi intézményben van. Ilyen például a postakocsi, vagy éppen a Festeticsek Viktória-kocsija, aminek eredetije az 1900-as években készült.

„A kicsik sokasága” című gyűjtemény célja, hogy  minden korosztálynak nyújthasson érdekességet. A helyiséget autentikusan rendezték be, hintalovak közé kerültek be az alkotások.

A Hintómúzeum munkatársai egy korabeli gyermekszobai környezetben mutatják a 100 darab kocsi-, illetve hintómodellt. Így nem csak a szakmának, hanem a fiataloknak is szeretnének kedveskedni, hiszen elődeink szórakozási lehetőségeit mutatják itt be. A tárlat egész évben látogatható.Forrás: tvkeszthely.hu

Kapcsolódó

Kortárs alkotók művei a veszprémi Pannon Várszínházban

Kortárs alkotók műveit mutatják be a veszprémi Pannon Várszínházban a következő évadban, a művek a város,
Elolvasom

Díjazták a TrashArt pályázat alkotásait

A PANNON R(E)GYETEM TRASH ART PÁLYÁZAT kiállításmegnyitóján öt kategóriában hirdették ki a nyertes alkotáso
Elolvasom

Ingyenes interaktív vízisport programok Gyereknapon

Hagyományteremtő, aktív vízisport programokkal várják a keszthelyi, valamint a városba látogató gyermekeket
Elolvasom