Bakancslistás helyek a Balaton körül – Lonkai-kastély, Mátyásdomb

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Lonkai-kastély, Mátyásdomb

A déli part valamilyen rejtélyes oknál fogva valóságos tárháza az elhagyatott kastélyoknak, melyek közül időről időre be is mutatunk egyet a rovatunkban. Ez alkalommal az Enying vonzáskörzetébe tartozó Mátyásdomb kúriájára esett a választásunk. A Lonkai-kastély történetét járjuk kicsit körül, amely jelenleg omladozva várja, hogy egy nap sorsa jobbra forduljon.

Néhány kétes eredetű mendemondát leszámítva Mátyásföld falvának históriáját balladai homály fedi. Annyit lehet tudni, hogy 1769-ben egy bizonyos Koller családtól került a Festeticsek kezére, akik még évszázadokon át birtokolták a területet. Majd egy kereskedő, Lamm Ármin vette bérbe az itteni földeket, hogy gazdálkodásba kezdhessen a 4400 holdas lápos, mocsaras területen. A család nevét később Lonkaira változtatta.

Fotó: amultemlekei.hu

A mocsarakat lecsapolták, kisvasutat helyeztek működésbe, árkokat ástak és gőzekét is alkalmaztak. Prosperáló szakasz vette kezdetét a puszta életében, aminek hatására annak lakossága mintegy tízszeresére duzzadt. Maga a kastély valamikor a 20. század első éveiben épült a birtok centrumaként. Sok konkrétum nem maradt fenn az építkezéssel kapcsolatban, így csak a korabeli térképek és az épület stílusjegyei sejtetnek valamicskét létrejöttének körülményeiről.

Fotó: mult-kor.hu

A tizennégy szobás, téglalap alaprajzú kastély hallal, díszteremmel, kupolás saroktoronnyal és borospincével is rendelkezik. Többségében barokk díszítési elemek a jellemzőek, de fel-felütik a fejüket a korai 1900-as évek szecessziós jegyei is. Állapota sajnos lepusztult, pedig a remek földrajzi elhelyezkedésű épület rengeteg lehetőséget rejt magában.Fotó: amultemlekei.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Margit-romok (Szent Katalin-kolostor romjai), Veszprém

A veszprémi vár alatt, a Benedek-hegy körül csordogáló Séd patak partján romantikus sétaösvény kanyarog. A
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kessler Hubert-barlang, Balatonederics

Pontosan Veszprém és Zala megye határán, Balatonederics peremén terül el Magyarország hatok legnagyobb függ
Elolvasom