3+1 szellemjárta hely a Balaton körül, amitől te is libabőrös leszel

3+1 szellemjárta hely a Balaton körül, amitől te is libabőrös leszel

Számtalan elhagyatott, feledésbe merült ingatlan van ma Magyarországon és ez alól persze a Balaton-régió sem kivétel. Kastélyok, üdülők, sőt akár komplett lakótelepek is üresedtek már ki és váltak az enyészetévé. Az indákkal benőtt vagy telegraffitizett falakban azonban mégis akad valami, ami egyszerre hátborzongató és mégis lenyűgöző. Ezeknek az objektumoknak a felderítésére vállalkoztunk a magyar tenger térségében.

1. Szovjet laktanya, Sármellék

1990-ben, a rendszerváltással szüntette be működését a szovjet laktanya a Kis-Balaton mellett. Egykori lakóépületeket, hangárokat, kórházat, sőt még egy iskolát is találni itt, de az idő vasfogának lenyomata már igencsak meglátszik rajtuk. Rozsda, por és gyomnövények amerre a szem ellát. Utoljára az orosz hadsereg 5. gárdaezrede fordult meg ezek között a falak között egy olyan időben, melyre már csak a lepergett festék közül előtűnő cirill betűs feliratok emlékeznek.

Fotó: partlap.hu

2. Ify-kápolna, Szent György-hegy

Az Emmaus birtok néven is ismert kápolna 1967 óta, az itt remeteként élő Ify Lajos halála óta áll üresen, elhanyagolt állapotban. A fonyódi plébános a szocializmus évei alatt kényszerült a visszavonult életre a Szent György-hegy bazaltorgonáinak árnyékában. Köztiszteletben álló és szerény ember volt, aki a második világháború idején zsidókat bújtatott. Az 1950 óta álló épületegyüttest annak öröksége és fekvése miatt már rengetegen próbálták megmenteni a pusztulástól, eddig sikertelenül.

Fotó: indafoto.hu / darthwalk

3. Fekete-kastély, Balatonederics

A különös kastély Ederics külterületén nevét állítólag az egykor feketére festett kapuiról és ablakairól kapta, de az itt előfordult halálesetek és tragédiák is igencsak baljós érzést kölcsönöznek az épületnek. Lakói, a nemesi Nedeczky család tagjai közül kerültek ki. Tudomásunk szerint 1912-ben egy féltékeny gulyás végzett szerelmével, a kastély szakácsnőjével, a tulajdonos Nedeczky Jenő pedig a 1914-ben, a 74. születésnapján lett öngyilkos. 1928-ban egy pesti ügyvéd költözött ide feleségével, akit aztán rajtakapott egy másik férfival, ezért véget vetett a saját életének. Ha ez nem lett volna elég, a csalfa feleség új férje szintén öngyilkos lett. Később egy miniszteri főtanácsos élt itt, aki a második világháború alatt kettős ügynökként tevékenykedett, amiről a németek valószínűleg tudomást szereztek, így ő is saját kezűleg oltotta ki az életét.

+1. Szellemváros, Szentkirályszabadja

A környékbeliek által csak Szellemvárosként emlegetett lakótelep komplexum a ’60 as években épült a szentkirályszabadjai repülőtér mellé az itt állomásozó orosz és ukrán katonák és családjaik számára. Óvoda és kisbolt is üzemelt ebben az autonóm kisvárosban, ám a Szovjetunió felbomlásával a katonák is eltűntek és a panelblokkokat pedig szép lassan visszahódította a természet. Így vált a valaha szebb napokat élt, nyüzsgő lakónegyed a kóbor kutyák birodalmává és a fiatal graffitisek gyakorlóvásznává.

Fotó: life.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom