Robbanásszerű a kereslet növekedése a balatoni ingatlanok iránt

Robbanásszerű a kereslet növekedése a balatoni ingatlanok iránt

A Balaton mindig is a legnépszerűbb lokációk közé tartozott az ingatlanpiacon, ám további robbanásszerű emelkedés várható a keresletben a koronavírus-járvány lecsengését követően. Ennek egyrészt a belföldi turizmus népszerűbbé válása, másrészt a természet közelségének fontossága az oka. A Startlak elemzése átfogó képet ad a várható helyzetről.

Egymilliós négyzetméterár – már a Balatonnál is

Elemzést készített a Startlak.hu országos ingatlanhirdetési portál a balatoni ingatlanok piaci helyzetéről, illetve annak közeljövőben bekövetkező változásairól. A tendencia ez alapján egyértelmű: robbanásszerű növekedés várható a keresletben, azzal együtt, hogy a Balaton és környéke eddig is az egyik legnépszerűbb célpont volt az ingatlanbefektetések során. A lakásárak a felkapott részeken lassan elérik a budapesti négyzetméterárakat, azaz manapság nem számít irreálisnak az 1 millió forintos négyzetméterár sem. Az elemzés szerint az elmúlt évek során a legjelentősebb mértékben Veszprém és Zala megyében emelkedtek meg az ingatlanárak, több mint 50 százalékkal – ennek a folyamatnak pedig nem látni a végét.

A Covid19 hatásai

Annak, hogy a tó körüli ingatlanok iránt rekordkereslet mutatkozik, a Startlak.hu elemzése szerint jelentős részben a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz köthető események, azaz a karantén és a megszorítások vezettek. Ezt az összetevőt két részre lehet bontani. Egyrészt az emberek a karantén során megtapasztalták a saját bőrükön, mennyire fontos a természet közelsége, így a nagyvárosokból sokan döntöttek a kiköltözés, az úgynevezett „vidéki élet” mellett, ebben az esetben pedig egy budapesti ember számára az egyik legvonzóbb opció a Balaton. A tó látványa, annak közelsége továbbra is vonzó: rengetegen nyilatkoztak úgy az ingatlanvásárlás motivációjaként, hogy ezzel azt érzik, egész évben tart számukra a balatoni nyaralás. A folyamatosan növekvő kereslet értelemszerűen tovább generálja az emelkedést, hiszen befektetési céllal is rengetegen vásárolnak itt ingatlan.

Szinte mindenki a Balatonhoz menne nyaralni

És ha már a nyaralás: nem meglepetés, hogy a szintén a Covid19-hez köthető, továbbra is érvényben lévő speciális utazási szabályok miatt sokan itthon maradnak, azaz az egzotikus utazások, vagy éppen a horvátországi tengerpart helyett a belföldi pihenés mellett döntenek – ez a megállapítás korosztálytól függetlenül érvényes. A Balaton turisztikai értéke eddig is hatalmas volt, most viszont, hogy sokkal nehezebb eljutni egy tengerhez, tovább erősödött.

A TÁRKI társadalomkutató intézet felmérése szerint, amelyben olyanokat kérdeztek, akik az elmúlt két évben részt vettek többnapos turisztikai utazásokon, a magyarok 71,7 százaléka már tervezi a 2021-es nyaralását, háromból két ember pedig mindenképpen pihen majd belföldi helyszínen. Közülük jelentős szám, méghozzá 67,1 százalék válaszolta azt, hogy a célállomás a Balaton és környéke lesz, ez a tendencia pedig természetesen áremelkedéshez vezet, ahogy a turisztikai szolgáltatások áraiban, úgy az ingatlanpiacon is. Aki teheti, és üzletileg túljutott a járvány nehézségein, a jelenlegi helyzetben itt próbál meg befektetni, így érezhetően megnőtt a közkedvelt turistacélpontnak számító városokban az eladó ingatlanok iránti kereslet. Azzal pedig, hogy megszaporodtak a turisztikai beruházások, automatikus volt az árak emelkedése.

Hirdetés

Kapcsolódó

Átadták a Balaton legnagyobb szabadtéri vízicsúszdáját Balatonfenyvesen

Több mint százmillió forintból megújult Balatonfenyves központi szabadstrandján egy 33 éve épült, 18 é
Elolvasom

Szombattól hőségriasztás lép életbe

A következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól hőségriasztást adott ki Müller Ce
Elolvasom

Több kilométeres a torlódás az M0-son és az M7-esen is

Több kilométeres torlódás alakult ki péntek délutánra az M0-s autóúton és az M7-es autópályán is - közölte
Elolvasom