4 hatékony stresszoldó módszer a feszült hétköznapokra

4 hatékony stresszoldó módszer a feszült hétköznapokra

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a felhalmozódott stressz hosszú távon káros az egészségre…ám sokszor sajnos egyáltalán nem egyszerű megszabadulni tőle. Mielőtt azonban a nyugtató pirulák után nyúlnál, adj egy esélyt az alábbi természetes, mégis hatásos módszereknek! 

Relaxáció

Lazíts el a tested és az elméd tudatosan, és szabadulj meg a benned lévő feszültségtől! A relaxációt többféleképpen alkalmazhatod. Sokan a meditációt választják, ami valóban nagyon hatásos stresszoldó, ám rengeteget kell gyakorolni, mire sikerül elérni a teljes ellazultság állapotát. 

De relaxáló hatással bírhat egy forró fürdő, néhány légzőgyakorlat, a meditációs zenék hallgatása, ha pedig az aktívabb kikapcsolódás híve vagy, akkor próbáld ki a jógázást, ami szintén remek stresszlevezető. 

Színezés

Bár a kifestőkönyvek használatát sokan gyerekes dolognak tartják, ám valójában cseppet sem az! Több kutatás is bebizonyította, hogy a színezés csökkenti a stressz-szintet a szervezetben, felszabadítja a kreatív energiákat és nagyszerűen lefoglal, így nincs idő a problémákon rágódni.

Ma már kaphatóak kimondottan felnőtteknek készült színezők is, melyekben aprólékos, nagy odafigyelést igénylő minták találhatóak. Mire kiszínezel egy A/4-es lapot kitöltő képet, (ami akár órákig is eltarthat) már el is szállt belőled a feszültség! 

Zenehallgatás

A zene szintén nagyszerű eszköz a stresszoldáshoz, hiszen stílustól függően megnyugtat, felvidít vagy elgondolkodtat. Tegyél be egy pörgős, lendületed dalt és perdülj táncra a szoba közepén, dőlj hátra a kanapén miközben meghallgatsz egy lírai hangvételű albumot, vagy válassz célzottan olyan zenéket, melyeknek a szövegei mélyebb értelmet hordoznak. 

Ha nem akarsz vacakolni a lejátszási listák összeállításával, akkor ajánljuk az Online Rádió hallgatását, ahol több, mint 100 csatorna műsora között válogathatsz egyetlen kattintással. A zenék mellett keress egy vidám hangulatú talkshow-t vagy egy vicces kabaréműsort és talán még egy mosoly is felbukkan az arcodon!

Sportolás

A sport az egyik leghatékonyabb stresszlevezető, hiszen az intenzív mozgás következtében a szervezet elkezd endorfint, azaz boldogsághormont termelni, ami pozitívan befolyásolja a hangulatot. Egy kimerítő edzés alaposan igénybe veszi a testet, ám cserébe sokkal jobban fogsz aludni és az egészségednek is jót teszel.

Persze a sportnak a kikapcsolódásról és az örömről kell szólnia, ezért olyan mozgásformát válassz, amit valóban szívesen űzöl, nem csak kényszerből. Ha nem vagy a túlzottan megerőltető edzések híve, akkor számodra ideális lehet a nordic walking, a kocogás, a pilates, kerékpározás könnyű terepen vagy a túrázás. 

Ha pedig számodra a pörgős, dinamikus mozdulatok jelentik a kikapcsolódást, akkor válaszd az aerobic-ot, a kangoo jumps-ot, a táncot, a HIIT edzést vagy a squash-ozást! 

Kapcsolódó

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom

Tippek az előszoba tervezéséhez

Amikor nekilátunk az előszobánk tervezésének, gondoljunk a térre úgy, mint bármely más helyiségre! Ez nem e
Elolvasom