5 érdekesség Siófokról, ami újdonság lehet neked is

5 érdekesség Siófokról, ami újdonság lehet neked is

Siófokot a Balaton fővárosaként is szokták emlegetni, hiszen az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosa, legkedveltebb partszakasza pedig az Aranypart. Budapestről 104 kilométer távolságra fekszik, autóval kényelmes 1-1.5 óra alatt le lehet jutni. Ezek azért nagyrészt közismert tények, de itt van további öt olyan dolog, amit nagy eséllyel még nem tudtál a városról:

 

Folyamatosan nő a lakosság

Amíg az ország lakossága folyamatosan csökken, Siófoké nő. A rendszerváltáskor 21 ezer lakosa volt, ez mára 25 ezerre emelkedett. Egy, a Balatoni ingatlan eladásokon alapuló felmérés is arra az eredményre jutott, hogy Siófok a legnépszerűbb település a Balatonnál. A balatoni ingatlanok iránt érdeklődők 10 százaléka kereste az itt található ingatlanokat 2018-ban. A felmérés második helyezettje Balatonfüred.

 

A legnagyobb
Nemcsak a partszakasza hatalmas, ami egészen pontosan 17 kilométer hosszan terül el, de Siófok a Balaton legnagyobb területű települése a maga 124, 7 négyzetkilométerével.

 

Mérföldkövek: az állomás és az első fürdőház
Annak, hogy Siófok kedvelt idegenforgalmi célponttá válhatott, nagy szerepe volt az 1861-ben átadott vasútvonalnak, Buda és Nagykanizsa között közlekedett a vonat, és így Siófokon is megállt. Az állomásépület 1863-ra lett kész, a mai sajnos nem az eredeti.

1878-ban készült el a Magyar Tenger feliratú fürdőház, a Neuschlass építő cég tervei szerint, svájci stílusban, díszes homlokzattal, százszemélyes társalgóval, vízre nyíló nagy ablakokkal, emeletes kilátószobával, nyolcvan fürdőkabinnal.

 

A vízellátástól a kilátóig
A siófoki víztorony ma is a város jelképe. A 41,3 méter magas tornyot 1912-ben építették. Kezdetben valóban a vízellátásban volt szerepe, majd sok más „feladatot is kapott”. A második világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomásnak használták, amíg egy páncéltörő ágyú lövedéke meg nem rongálta. A helyreállításokra 1946-ban került sor. A 70-es évekig megint a vízellátásban kapott szerepet, majd az 1990-es évek elejéig üresen állt. Ezután a Tourinform irodának adott otthont. A 90-es évek végétől üzemel kilátóként. 2010-ben komoly renováláson esett át, azóta sky bar is üzemel benne.

 

A legújabb ékesség: napóra

2011 végén a Víztorony tövében nyitott meg a Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár új épülete, ez ad helyet Siófok legújabb különlegességének: a napórának, ami nem csak Magyarországon ritka. Az épület adottságaihoz igazított óravonalak természetszerűen a helyi időt mutatják, de a Fő téri és a zónaközépi földrajzi hosszúságok különbségének (kb. 12 perc idő) figyelembevételével. Azaz a skála osztásvonalai és feliratai a közép-európai zónaidőnek megfelelőek. A járdától induló, kb. 3 x 4 méteres falfelületnek megfelelő skála az épület tájolásából adódóan kb. 11 órától napnyugtákig kap megvilágítást. Az egész órák felirata a hagyományoknak megfelelően római számjegyű. A fél órákat vékonyabb, számjelzés nélküli szaggatott vonalak jelzik.

 

 

Forrás: nlc.hu

Kapcsolódó

5+1 biciklis pihenő és szervizpont a Balaton körül, amit jó ha ismersz bringásként

Végre előtúrhatjuk a pincéből vagy a padlásról a biciklinket és birtokba vehetjük a Balaton kerékpárútjait.
Elolvasom

Már most is tisztán látszódnak a Balaton körbeépítésének következményei a BLKI volt igazgatója szerint

“Egy bombaerős intézet ki tudna állni a Balatonért, de most a politikai irányítja a tudományt” – nyilatkoz
Elolvasom

A Balaton szelet is elesett az orosz-ukrán háborúban

A közkedvelt Nestlé terméket eddig Ukrajnában gyártották, a háborús konfliktus azonban némi kihívás elé ál
Elolvasom