5+1 balatoni hely, ahol Márton-napi mulatság és borvacsora vár rád

5+1 balatoni hely, ahol Márton-napi mulatság és borvacsora vár rád

Kevesen ismerik a Márton-napi libaevés hagyományának eredetét. A legenda szerint Szent-Márton püspökké avatása elől egy libaólban próbált elbújni, ám a szárnyasok elárulták őt a gágogásukkal. A ceremónia után tartott fényűző lakomán pedig éppen libasültet és bort szolgáltak fel. Annyi biztos az első írásos emlék alapján, hogy már 1171-ben is fogyasztottak libahúst november 11-én szertartásos keretek között. A fennkölt dínom-dánom azóta kedves népszokássá szelídült, de még ma is világszerte ünneplik. Mai listánkon azokból a balatoni éttermekből és programokból ajánlunk párat, ahol a jövő heti Márton-napot a maga autenticitásában ünnepelhetitek már akár ezen a hétvégén is.

1. Folly Arborétum és Borászat

Már a mostani hétvégén, november 6-án megkezdődnek a Folly Márton-napi, tematikus estjei. Az előzetes regisztrációhoz kötött borvacsorákon modern és hagyományos felfogásban egyaránt találkozhattok libakülönlegességekkel és a finomabbnál finomabb fogások mellet pedig még vezetett kertlátogatással is kedveskednek majd az Arborétum munkatársai.

Kép: Folly / Facebook

2. Petrányi Borterasz, Csopak

Már él az asztalfoglalás a Petrányi Pincészet Márton-napi lakomáira, amelyeket első körben péntektől vasárnapig tartanak és a következő hétvégén szintén visszatérnek. Az érdeklődők a legjobb libasültekre, a borászat legzamatosabb boraira és gyönyörű balatoni panorámára számíthatnak.

Kép: Petrányi / Facfebook

3. Libadalom, Siófok

Nagyszabású rendezvénysorozattal készül a siófoki önkormányzat is a jeles esemény ünneplésére a város főterén. Gasztronómiai vásárt, utcabált, retro partyt, koncerteket, gyerekprogramok egész arzenálját és olyan sztárfellépőket vonultat fel az idei Libadalom, mint Zoltán Erika vagy a V-Tech.

4. Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred

A füredi Zelna Borbár ünnepi hétvégéjén, november 11. és 14. között olyan specialitások tűnnek majd fel, mint a libaleves, húsával-májával töltött házi tésztával, a sült libamáj, bundás kaláccsal, aranymazsolával vagy a libamell, libamáj sabayonnal és káposztás tésztával. A fogások mellé pedig a leginkább hozzájuk passzoló borok lesznek terítéken.

Kép: Zelna / Facebook

5. Márton Napi Dínom-dánom, Balatonszárszó

Ingyenes mulatsággal jelentkezik jövő szombaton, november 13-án Balatonszárszó települése a József Attila Emlékházban. Termelői borok és kézműves sörök társaságában a klasszikus ízek birodalmába tehetünk kulináris kirándulást. A hagyományos menüt a libaleves, a libazsíros kenyér, a tepertős pogácsa és libacomb körettel alkotják, de gesztenyepürét és sajttálat is fogyaszthatunk majd.

Kép: Balatonszárszó / Facebook

+1. NaturMed Hotel Carbona, Hévíz

Ínycsiklandozó libafalatok és minőségi borok mellett szaunafelöntésekkel és spa-kezelésekkel és lámpás felvonulással is készül a NaturMed Hotel a következő hétvégére. Különböző fürdők és masszázsok is a vendégek rendelkezésére állnak majd, a bálteremben pedig zenés esten rophatják hajnalig a táncparkett ördögei.

Kép: NaturMed Hotel / Facebook
Fotó: Shutterstock
Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Ez lesz Ördög Nóráék következő nagy dobása Balatonakarattyán

Újdonságba vágja a fejszéjét Ördög Nóra és Nánási Pál Balatonakarattyán december 4-én. A bejelentéshez a há
Elolvasom

A szocialista építészet gyöngyszemei a Balaton parton

Vagy szereted vagy irtózol tőle, de tény, hogy a szocializmus építészeti esztétikája nyomokban a mai Magyar
Elolvasom