5+1 balatoni kilátó, amely kocsival is könnyen megközelíthető

5+1 balatoni kilátó, amely kocsival is könnyen megközelíthető

Amíg a korlátozások érvényben vannak (de talán egyébként is), a legbölcsebb dolog, amit csak tehetünk, hogy kimozdulunk a szabadba legalább egy könnyed séta erejéig. Ezúttal azokat a kilátókat listáztuk, amelyekhez még a túrabakancsot sem kell feltétlenül felhúzni.

1. Xantus János Gömbkilátó, Balatonboglár

Egyértelműen a déli part favoritja. Ennek okai nem csak a korszerű és látványos sci-fi design-ban vagy a csodás látképben, hanem az egyszerű megközelítésben is keresendők. Egyébként bobpálya is üzemel itt, de ez a járványhelyzet alatt átmenetileg zárva tart.

2. Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Almádi hegyes, dombos kertvárosi részében található az Óvári Messzelátó, amely tiszta időben rendkívüli rálátást biztosít a Fűzfői-öbölre és a Balaton keleti végére egyaránt, de a periférikus látásunk két távoli sarkában még a Bakony és a Somogyi-dombság vonulatai is fel-felsejlenek.

3. Szépkilátó, Balatongyörök

Egyből a 71-es főútról ágazik le a Szépkilátó és annak parkolója. Talán ez a legkönnyebb terep a listán, de a kilátás annál inkább páratlan. Előttünk vonulnak fel a Tapolcai medence tanúhegyei, az összképet pedig a Szigligeti vár koronázza.

4. Kőhegyi-kilátó, Zamárdi

Már a római korban megindult és azóta is tart a szőlőtermesztés ezen a területen. Nem csoda, hogy a Kőhegy kilátóját is egy régi présház helyére építették az ezredfordulón. Szemben pont Tihanyra látunk rá, de szétnyúlik előttünk a Balaton nagy kéksége és a déli part lankás borvidéke is.

Fotó: mapio.net

5. Soós-hegyi kilátó, Balatonkenese

A faluháztól veszi kezdetét a Tátorján tanösvény, amely végül a Magas-parton álló kilátóhoz, az illusztris löszfal ékkövéhez vezet. A Balaton keleti sarka valószínűleg innen mutat a legjobban, így nem is csoda, hogy a strand mellett ez a település egyik leglátogatottabb idegenforgalmi állomása.

+1. Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs

228 méterrel magasodik Alsóörs fölé a Somlyó-hegyi kilátó csodás összpanorámával a magyar tengerre. A felsoroltak között talán ez minősíthető leginkább kardio-edzésnek is a rövid, de meredek emelkedő miatt, ami a toronyig vezet, de azért még bőven a barátságos kategóriába tartozik a kirándulás teljesíthetősége.

Fotó: partlap.hu

Kapcsolódó

Sok helyen drágulnak a strandbelépők is

Múlt héten már volt, hogy 30 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála és rohamosan közeledik a strandszezon
Elolvasom

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Letartóztatták a marihuánával kereskedő fiatalokat

A Kaposvári Járási Ügyészség indítványt tett annak a két Balaton-parti fiatalnak a letartóztatására, akik h
Elolvasom