5+1 balatoni levendulás, ami téged is teljesen elvarázsol majd

5+1 balatoni levendulás, ami téged is teljesen elvarázsol majd

Már javában zajlik a levendulavirágzás és megjelentek az emblematikus lila parcellák is. A szín- és az illatélmény pedig semmihez sem hasonlítható. Az év ezen rövid szakaszában pedig ezeket az ültetvényeket családok, baráti társaságok és párok lepik el, hogy részesei lehessenek a röpke, ám annál gyönyörűbb jelenségnek. Mondanunk sem kell, a Balaton látványával párosulva az impulzus hatványozódik.

1. Kőröshegyi Levendulás

Ha egy idilli kiruccanásról van szó a déli part nagy favoritja Kőröshegy híres levendulamezeje, amely minden reggel 9-től délután 5-ig várja a látogatókat a nyári időszakban, június elejétől egészen augusztus végéig ingyenes lepárlás bemutatóval, teljes mértékben kézműves, saját termékekkel és nem utolsó sorban különlegesen szép balatoni panorámával.


Fotó: Kőröshegyi Levendulás / Facebook

2. Levendula Porta, Kékkút

Családi vállalkozásként álmodta meg és azóta is ebben a szellemben üzemelteti a kékkúti Levendula Portát a Keszthelyi házaspár már 2011 óta, amikor az első Tihanyból származó francia levendula töveket elültették. Igazi falusi életérzés köszön vissza a Porta hozzáállásából, ahol saját készítésű kencék, szörpök, zselék és tejtermékek közül is válogathatunk. Kisebb magánrendezvények, osztálykirándulások esetében lehetőség van az egység bérlésére is.

Fotó: Levendula Porta / Facebook

3. Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany

A Balaton és a levendula története talán a Tihanyi-félszigeten fonódott össze először, amikor az 1920-as években a neves gyógynövényszakértő, Bittera Gyula az első ültetvényt létesítette itt. Nem csoda, hogy a növény a település egyik jelképévé is avanzsálódott azóta és, hogy kiemelt figyelmet fordítanak ennek a szép örökségnek az ápolására. Ez a törődés pedig egy igazán korszerű és a hagyományhoz méltó látogatóközpontban öltött alakot.

Fotó: Levendula Ház Látogatóközpont / Facebook

4. Levendárium Dörgicsei Levendula Major

A szezon alatt minden nap 10 és 18 óra között látogatható Dörgicse botanikai büszkesége, a Levendárium, ahol a legszembeötlőbb levendulaültetvények mellett egyéb gyógynövényfajok egyaránt fellelhetőek és immár nem csak kertként, hanem bio-kozmetikai, illetve kulináris termékeket gyártó brandként is gyökeret eresztett a vásárlók szívében.

Fotó: Levendárium Dörgicsei Levendula Major / Facebook

5. Levendula-Labirintus, Aszófő

Az Aszófőt és Örvényest összekötő bicikliút mentén, a parttól mindössze pár száz méterre terül el a közkedvelt Levendula-Labirintus, amely szabadon látogatható. A kihelyezett tájékoztató táblák segítségével pedig játékos módon tanulhatunk újdonságokat a növényről a gyönyörű balatoni környezetben.

Fotó: Levendula-Labirintus

+1. Szent Balázs-hegyi Levendulás, Balatoncsicsó

A balatoni levendulások közül viszonylag eldugottnak számít Laszip Tamás telke, aminek végében létesített egy csodálatos ültetvényt a kerti gyomoktól megszabadulni akarván. Mint mindig, a precíz, hozzáértő gondoskodás természetesen most is meghozta a gyümölcsét, ugyanis már 2017 óta rendeznek itt szedd magad akciókat, melyeket a csicsói meseszép panoráma tesz még pazarabbá.

Fotó: Szent Balázs-hegyi Levendulás / Facebook

Kapcsolódó

Veszprémben lesz Magyarország legnagyobb blues fesztiválja

Négy Grammy-díjas blues előadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokka
Elolvasom

Tovább terjeng a forralt bor illata és beúsznak a Mikulás programok is december első hetén

A karácsony előszele egyre hevesebben fújdogál a második adventi hétvégén és megjelennek a Mikulás programo
Elolvasom

Környezetvédelmi szövetség állt össze Európa tavaiért

Európa tavainak védelme érdekében kovácsolódott össze egy új szövetség, az ELLA, amely zászlajára a környez
Elolvasom