5+1 kisebb tó a Balaton körül, ahová menekülhetsz a nyüzsgés elől

5+1 kisebb tó a Balaton körül, ahová menekülhetsz a nyüzsgés elől

Lassan már tartósan is beköszönt a jó idő és vele együtt jön a tavaszi kiránduló kedv is. Ilyenkor persze a Balaton-part is felocsúdik téli álmából és felpezsdül az élet is a korzókon. Azoknak, akik azonban csak távolról szeretnék szemlélni a zsibvásárt, összegyűjtöttünk pár kisebb tavat a magyar tenger közvetlen környezetében, amelyek remek célpontként szolgálhatnak egy-egy hétvégi kiruccanáshoz.

1. Kornyi-tó

A Káli-medence közepén, Kővágóörs szomszédságában, a híres vulkanikus tanúhegyek emblematikus formái között találjuk a sűrű nádassal borított Kornyi-tavat, melyet a környék karsztvize és ide ömlő csapadéka táplál. A tó szélesebb körben azzal vált ismertté, hogy Jancsó Miklós három nagyjátékfilmjéhez is színhelyként választotta (Égi bárány, Életünket és vérünket, Szörnyek évadja). Emellett partján installálta Veszprémi Imre szobrászművész a kissé avantgárd beütésű Emberi komédia névre keresztelt szoborcsoportját, mely azóta is nagy közkedveltségnek örvend.

2. Tapolcai Malom-tó

Tapolca országosan is egyedülálló főterének vonzereje egyértelműen a korhű, patinás malomépületében és annak kerekét egykor hajtani hivatott Malom-tóban lakozik. A malom minden bizonnyal valamikor a 13-14. században épülhetett, a tavat pedig a város alatti barlangrendszerből előtörő, meleg vizű forrásból duzzasztották. Ma a tavasbarlang mellett ez a település elsődleges turisztikai nevezetessége, vizébe fénylő pikkelyű koi pontyokat telepítettek, partján pedig különböző vendéglátóipari egységek fogadják az andalgó párokat és családokat.

3. Töreki halastavak

Természetesen a déli parton is bőven találni vadregényes halastavakat és állóvizeket, ezek közül talán a legnépszerűbbek a Töreki halastavak, melyeket bájos kis tanösvényen fedezhetünk fel magunknak kilátók és kialakított pihenők érintésével. A lösz dombok által határolt és a Cinege-patak mentén húzódó terület vibráló flórája és faunája miatt 1994-ben védett minősítést kapott. A tanösvény hossza összesen 8,5 kilométer, de a leghosszabb túraútvonal is csak mintegy 14 kilométeresre nyúlik, így családoknak is egy kitűnő délután reményével kecsegtet.

4. Köcsi-tó

Balatonalmádi Káptalanfüred városrészének szélén, három faházas nyári tábor által körülzárt területen bukkanhatunk a Köcsi-tóra, mely a környékbeli agyagbányászat következtében jött létre. Sütögetőhely és pad is rendelkezésére áll annak, aki esetleg éhesen érkezne a helyszínre, de egy rövidebb tanösvény erejéig megelevenedhet képzeletünkben egy 250 millió éves, őskori folyópart is annak kiterjedt élővilágával együtt az információs táblákat olvasva, melyek a tó jelenlegi, sokszor ritkaságszámba menő növény- és állatfajait is bemutatják.

5. Fehérvízi-láp

A Balaton mocsarasabb jellegű múltjának egyik utolsó maradványa a Fehérvízi-láp Balatonfenyvestől délre. A rendkívül gazdag élővilággal megáldott vizenyős terület talán a védett fajokat is bőségesen felvonultató madárállományára lehet a legbüszkébb. A történelem viharosabb napjain a szomszédos falvak lakói itt leltek menedéket előbb a tatárok, később a törökök elől. Még egy földvárat is létesítettek a sűrű nádvilág ölében. A láp korabeli átjárhatatlansága miatt csak az közlekedhetett biztosan itt, aki ismerte a titkos csapásokat, így a mocsár szinte biztos menedéket jelentett a megszálló hadak űzte lakosság számára.

+1. Tihanyi Külső-Tó

Jóval népszerűbb testvéréhez képest méltatlanul alulértékelt a Külső-tó turisztikai potenciálja Tihanyban. Az elmocsarasodott, de egyébként fokozottan védett státusszal rendelkező terület egy valaha itt működő vulkán főkráterében nyugszik. Remek kilátás nyílik a majdnem egy négyzetkilométeren elnyúló vízfelületre a közeli Őrtorony-kilátóból, amely Sajkod és a tihanyi szőlőbirtokok felől egyaránt megközelíthető egy kis hegymászás árán. A rövid, szíverősítő túra során a környék geológiai múltjába is részletesebb betekintést nyerhetünk a párját ritkító, 360 fokos panoráma mellett.

Fotó: szallas.huFotó: Wikipedia

Kapcsolódó

Siófokon és vonzáskörzetében is elindította taxiszolgáltatását a Bolt

A Bolt taxi május 17-től egész évben elérhetővé vált Siófokon és a város körüli településeken, így a cég má
Elolvasom

Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába

Július 12-én és 13-án reggelig tartó újhullámos techno és határfeszegető elektronika költözik a tavaly az E
Elolvasom

Így újulhat meg a Tihany és Szántód közötti kompútvonal teljesen

Az új kompflotta mellett a révállomások is modern külsővel születhetnek újjá. - - Az elkövetkezendő év
Elolvasom