1. Főtt kukorica
Óriási közönségfavorit és minden bizonnyal a legegészségesebb is, legalábbis a klasszikusok felhozatalából. Ha csak éppen valami könnyedet kívánnánk meg, egész biztosan ez a legjobb választás. Enyhe sóréteggel meghintve már nyert ügyünk is van és még a törölközőn elfekvős kajakóma is kimaradhat a délutáni programból, de akár zsírosabb kollégái lefojtására is tökéletesen alkalmas.
Tipp: Gödrös büfésor, Tihany
2. Hekk
Ki ne ismerné azt az igazi, hamisítatlan balatoni életérzést, mikor a hal omlós húsát szopogatjuk le a szálkákról a végtelennek tetsző, hullámzó kékség bámulása közben. Paprikás liszt, só és némi olaj. A legjobb dolgok általában a legegyszerűbbek közül kerülnek ki. Egy jó karéj kenyérrel és pár kovászos uborka társaságában fejedelmi lakoma.
Tipp: Vitorlás Grill, Balatonalmádi
3. Palacsinta
Persze az édesszájúaknak sem kell hoppon maradniuk, ha a strandolás mellett teszik le a voksukat. Nutellás, kakaós, lekváros és túrós változatban a legnépszerűbb ez a tétel, de persze akadnak kísérletező kedvű üzemeltetők is. Ezzel a négy variánssal viszont szinte minden fürdőhelyen találkozhatunk egy vékony porcukorréteggel meghintve. Akár desszert gyanánt is kiváló egyéb fogások után.
Tipp: Dömölki Lángosos és palacsintázó, Balatonkenese
4. Lángos
Talán a legősibb dinoszaurusz az összes közül. A magyar néplélek tudatalattijából előúszó amorf tésztamassza, amely a forró olajban nyeri el végső formáját. A kézenfekvő és egyben legelterjedtebb változatok fokhagymával, sajttal, tejföllel vagy ezeknek tetszés szerinti kombinációjával lesznek teljesek. A lángos egyidős a magyar strandkultúrával és szétválaszthatatlanul össze is fonódott vele, nagy örömünkre.
Tipp: Piknik Büfé, Balatonfüred
5. Hamburger
Kétségtelenül a legmodernebb a kínálatból, de még így is 40 éves múltra tekint vissza. Manapság már többnyire a legfancybb burgereket ehetjük minőségi alapanyagokból, hozzáértő kéz által összeállítva, ám az idősebbek még emlékeznek a kezdetekre és velük a csalamádés, mócsingos húsokra két gigantikus, ipari buci közé szorítva. Ezek korszerűbb inkarnációik megjelenése révén kezdenek kiszorulni a büfék menüjéből, ami viszont nem biztos, hogy baj.
Tipp: Füstölgő Marha, Keszthely
+1. Sült krumpli
És végül, de nem utolsó sorban a jolly! Leginkább köretként asszociálunk rá, de egy gyors és laza szénhidrát-löketnek is megállja a helyét, ha csak egy kis energiára van szükségünk éppen, hogy elérjünk a következő étkezésig. Mint minden más, a sült krumpli is frissen az igazi. Kis sóval és ketchuppal, netán barbecue szósszal fogyaszthatjuk magában de akár egyéb ételek kiegészítőjeként is és egész biztos, hogy sosem fogjuk megunni.
Tipp: Spéci Hot Dog & Krumpli, Balatonboglár