5+1 strandkaja, ami egyszerűen sosem megy ki a divatból

5+1 strandkaja, ami egyszerűen sosem megy ki a divatból

Maximális fordulatszámon zakatol a nyári idény és a strandmániások igazán nem panaszkodhatnak az időjárásra sem. Ilyenkor, egy hosszú napon, ami a csobbanás-napozás tengelyen zajlik, kézenfekvő, hogy a szervezetünket az adott fürdőhely büféinél tankoljuk fel, melyek kínálata az elmúlt 50 évben, mintha csak alig-alig esett volna át változtatásokon.

1. Főtt kukorica

Óriási közönségfavorit és minden bizonnyal a legegészségesebb is, legalábbis a klasszikusok felhozatalából. Ha csak éppen valami könnyedet kívánnánk meg, egész biztosan ez a legjobb választás. Enyhe sóréteggel meghintve már nyert ügyünk is van és még a törölközőn elfekvős kajakóma is kimaradhat a délutáni programból, de akár zsírosabb kollégái lefojtására is tökéletesen alkalmas.

Tipp: Gödrös büfésor, Tihany

Fotó: velvet.hu

2. Hekk

Ki ne ismerné azt az igazi, hamisítatlan balatoni életérzést, mikor a hal omlós húsát szopogatjuk le a szálkákról a végtelennek tetsző, hullámzó kékség bámulása közben. Paprikás liszt, só és némi olaj. A legjobb dolgok általában a legegyszerűbbek közül kerülnek ki. Egy jó karéj kenyérrel és pár kovászos uborka társaságában fejedelmi lakoma.

Tipp: Vitorlás Grill, Balatonalmádi

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

3. Palacsinta

Persze az édesszájúaknak sem kell hoppon maradniuk, ha a strandolás mellett teszik le a voksukat. Nutellás, kakaós, lekváros és túrós változatban a legnépszerűbb ez a tétel, de persze akadnak kísérletező kedvű üzemeltetők is. Ezzel a négy variánssal viszont szinte minden fürdőhelyen találkozhatunk egy vékony porcukorréteggel meghintve. Akár desszert gyanánt is kiváló egyéb fogások után.

Tipp: Dömölki Lángosos és palacsintázó, Balatonkenese

Fotó: velvet.hu

4. Lángos

Talán a legősibb dinoszaurusz az összes közül. A magyar néplélek tudatalattijából előúszó amorf tésztamassza, amely a forró olajban nyeri el végső formáját. A kézenfekvő és egyben legelterjedtebb változatok fokhagymával, sajttal, tejföllel vagy ezeknek tetszés szerinti kombinációjával lesznek teljesek. A lángos egyidős a magyar strandkultúrával és szétválaszthatatlanul össze is fonódott vele, nagy örömünkre.

Tipp: Piknik Büfé, Balatonfüred

Fotó: Fortepan

5. Hamburger

Kétségtelenül a legmodernebb a kínálatból, de még így is 40 éves múltra tekint vissza. Manapság már többnyire a legfancybb burgereket ehetjük minőségi alapanyagokból, hozzáértő kéz által összeállítva, ám az idősebbek még emlékeznek a kezdetekre és velük a csalamádés, mócsingos húsokra két gigantikus, ipari buci közé szorítva. Ezek korszerűbb inkarnációik megjelenése révén kezdenek kiszorulni a büfék menüjéből, ami viszont nem biztos, hogy baj.

Tipp: Füstölgő Marha, Keszthely

Fotó: magyarvelemeny.hu

+1. Sült krumpli

És végül, de nem utolsó sorban a jolly! Leginkább köretként asszociálunk rá, de egy gyors és laza szénhidrát-löketnek is megállja a helyét, ha csak egy kis energiára van szükségünk éppen, hogy elérjünk a következő étkezésig. Mint minden más, a sült krumpli is frissen az igazi. Kis sóval és ketchuppal, netán barbecue szósszal fogyaszthatjuk magában de akár egyéb ételek kiegészítőjeként is és egész biztos, hogy sosem fogjuk megunni.

Tipp: Spéci Hot Dog & Krumpli, Balatonboglár

Fotó: Pexels

Fotó: Fortepan

Kapcsolódó

Rick Astley ismét érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

Többek között a Thievery Corporation, a Dirty Loops, az Incognito és Nik West is tiszteletét teszi a követk
Elolvasom

Tovább hevül az ünnepi láz a héten

A karácsonyváró hangulat tovább fokozódik, ami tisztán észrevehető a hét programkínálatán is. Idén motorral
Elolvasom

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT fesztivál házigazdája

A Pannon Egyetem lesz a 2023-as EFOTT házigazdája. Mivel az egyetem székhelye, Veszprém Európa Kulturális
Elolvasom