Minden, amit a szakításról tudni kell

Minden, amit a szakításról tudni kell

Egy szakítás soha sem egyszerű, hiszen akár az vagy, aki menni akar, akár az, akit elhagynak, mindenképpen egy gyászfolyamaton kell átesned, ami sosem egyszerű.

Sajnos sokan nem tudják, hogy egy szakítás pont ugyanolyan gyászfolyamattal jár, mintha valamelyik szerettünk elhalálozna, hiszen végeredményben átvitt értelemben ez történik: egy ember, aki eddig szerves része volt az életünknek, az álmainknak, a terveinknek, nincs többé. Vagy legalábbis számunkra szűnt meg társként létezni. 

A videopszichologus.hu szerint a szakításból jól is kijöhetnünk, ha kellőképp odafigyelünk önmagunkra.

Éld meg az élményt!

Ez talán furcsán hathat, hiszen ki lenne az, aki ilyen “élményre” vágyik, ugyanakkor a szakemberek mégis azt javasolják, hogy hagyjunk időt magunknak, és éljük meg bátran a gyász folyamatának különböző stációit. Hogy mik is ezek? Mutatjuk!

  1. A tagadás, amikor el sem hisszük, hogy ez megtörténik velünk.
  2. A düh, amit azért érzünk, mert teljesen másra számítottunk, máshogy terveztük az életünket, és haragszunk a volt társunkra, amiért elhagyott minket.
  3. Az alkudozás, amikor megingunk, amikor próbáljuk visszafordítani az eseményeket.
  4. A depresszió, amikor végleg rájössz, hogy a döntés megmásíthatatlan, és siratod magadat, magatokat, a közös múltat és a különálló jövőt!
  5. Az elfogadás az utolsó szakasz, amikor a fentebb említett érzelmek viharából sikeresen kikeverdünk.

Hogy ez kinél mennyi ideig tart, teljesen változó, hiszen nem elég, hogy minden ember más, de minden szakítás is az, így univerzális recept nem létezik a túlélésre.

Vond le a következtetéseket

Miután megvívtad a gyász folyamatának küzdelmeit, balgaság volna nem levonni a konzekvenciákat.

Általános szemlélet, hogy mindig kettőn áll a vásár, így bár lehet, hogy a párod nagyobb szerepet játszott abban, hogy kenyértörésre kerüljön a sor, érdemes saját magad is górcső alá venni. Persze sok fájdalmon vagyunk ekkorra már túl, és az önvizsgálat sem lesz egy fáklyás menet, de ha nem tesszük fel magunknak a fontos kérdéseket, és nem válaszolunk rájuk kíméletlenül őszintén, akkor mi a garancia arra, hogy a következő párkapcsolatunk során nem követjük el ugyanazokat a hibákat, nem reagálunk hasonlóan rosszul?

Sokszor mindezt csupán egy pszichológus segítségével tudjuk megtenni, aki sokkal jobban átlátja a miérteket, mint mi magunk, így ha a jövőben szeretnél boldog kapcsolatban élni, ne spórold meg ezt az utómunkát sem!

Ne légy meggondolatlan!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a szakítás után közvetlenül egy másik kapcsolatba ugranak anélkül, hogy hagynának elegendő időt maguknak arra, hogy feldolgozzák az előző kapcsolatot, megéljék a szakítás összes fájdalmát, szomorúságát és dühét.

Ez ad alapot arra, hogy a következő kapcsolatba is belemossák az előző kapcsolat sérelmeit, és hát hogy is lehetne így tiszta lappal indulni és sikerre vinni egy kapcsolatot?

Ha úgy érzed, elakadtál a feldolgozásban, keresd fel bátran a videopszichologus.hu szakembereit, és tedd rendbe magad, hogy mihamarabb készen állj egy új kapcsolatra.

Kapcsolódó

Ami előnyt jelenthet a kerti permetező beszerzése kapcsán

Melyek azok a tényezők és sajátosságok, amelyek a kerti permetező célzott beszerzének érdekében fontosnak s
Elolvasom

Ideális kiegészítők modern hőszigetelő rendszerek kiépítéséhez

A megfelelő szaktudás, a minőségi alapanyagok mit sem érnek, ha nem állnak rendelkezésünkre további hasznos
Elolvasom

Öt plusz egy aranyszabály a gondtalan költöztetéshez

A költöztetés egy olyan folyamat, amelynek vannak szabályai. Aki ezeket megpróbálja áthágni, annak bizony n
Elolvasom