5+1 új kilátó, ahonnét mesés balatoni panoráma tárul eléd

5+1 új kilátó, ahonnét mesés balatoni panoráma tárul eléd

A nyári pörgést a hűvösebb idő beálltával lassan a csendes kirándulások váltják fel, melyeknek közkedvelt desztinációi a magyar tengert övező kilátók. Akár kisebb túrákkal egybekötve, akár célirányosan közelítjük meg őket, a fantasztikus balatoni látképek mindig hatalmas élményt nyújtanak.

1. Kossuth-kilátó és Vulkán tanösvény, Mencshely

Az eredeti kilátót még 1962-ben építették és nevezték el Kossuthról, mert a legenda szerint a szabadságharc leverése után a családja Mencshelyen bujkált. A környék legmagasabb pontjáról, 399 méteres magasságból tekinthetünk el a Balaton hullámzó kéksége felé, de a másik irányba az egész Déli-Bakony is remekül látszik. Mai formájában 2015 óta áll és azóta egy dekoratív tanösvény is öleli, melyen a térség geológiai jellemzőivel és élővilágával ismerkedhetünk meg részletesebben.

Fotó: termeszetjaro.hu

2. Tücsökdomb kilátó, Nemesvita

A környezethez jól idomuló akácfából épült a nemesvitai Tücsökdomb kilátó, melyet tavaly nyáron adtak át. A csodálatos 360 fokos kilátás elsősorban a Tapolcai-medencét és az ikonikus tanúhegyeket tárja fel előttünk, de persze magát a Balatont és a Bakony domborulatait is jobban szemügyre vehetjük a hét pihenőszintes fakilátó tetejéről. Aljában korszerű játszótér és sövénylabirintus is található, hogy a legkisebbek is lefáradva térhessenek haza a kirándulás után.


Fotó: Szuditsch Péter / funzine.hu

3. Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Szintén tavaly avatták a déli part egyik legújabb kilátóját a balatonberényi Bokros-hegyen. A viszonylag kicsi, mindössze öt méteres építmény nevében Magyarország egyik legnagyobb hatású filozófusa, Hamvas Béla előtt tiszteleg, aki 1945-ben itt töltött néhány hónapot, mivel a fővárosi lakását bombatalálat érte a második világháború végén. Állítólag az egyik legnépszerűbb és máig legolvasottabb műve, A bor filozófiája itt és ebben a periódusban született.


Fotó: Google Maps

4. Somoshegyi kilátó, Balatonberény

Balatonberény úgy tűnik tárháza a modern kilátóknak. A legújabbat közülük ugyanis idén júniusban adták át a 76-os főút szomszédságában. A négyszintes, 16 méteres faszerkezetű toronyból remek panoráma tárul elénk a Keszthelyi-öböltől egészen a Tihanyi-félszigetig. A Somos-kilátó néven is ismert építményről, tiszta időben az északi part jellegzetes domborzata pompásan kivehető, de az előbb említett Bokros-hegy szőlőkaróira és gyümölcsöseire is pazar kilátás nyílik.

Fotó: MTI / Varga György

5. Csönge-hegyi kilátó, Salföld

A településtől nem messze, Salföld határában áll a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által építtetett és 2015-ben átadott Csönge-hegyi kilátó, melyről a Káli-medencét és a környék dimbes-dombos tájait pásztázhatjuk át szemeinkkel. Kisebb hétvégi vagy családi kiruccanásokhoz ideális célpont lehet akár kisgyerekekkel is. A falut elhagyva, a tanösvény T jelzésén haladva közelíthető meg a legkönnyebben a padokkal és kialakított pihenőhellyel is ellátott kilátó.

Fotó: termeszetjaro.hu

+1. Kishegyi kilátó, Balatonlelle

A nagyjából húsz négyzetméteres panorámateraszt a balatonlellei parkerdő szélén állították fel a tavalyi év során a Külső-Somogyi-dombság részét képező Gamási-hát egyik hegyén, a Kishegyen. Az ide látogatókat az északi partra és a somogyi lankákra nyíló fantasztikus kilátás mellett padok és kerékpártárolók fogadják, a családdal érkezők számára pedig játszótér és tűzrakóhely is adott.

Fotó: Szilágyi Ramóna / 24.hu
Fotó: termeszetjaro.hu

Kapcsolódó

Elindult a nevezés a Balaton-átevezésre

Már le lehet adni a nevezéseket a balatoni nyár legnagyobb vízi futamára, a Hervis Balaton-átevezésre. Az e
Elolvasom

Télen is dagadnak a vitorlák

Vitorlát bontunk az új hét programjai közé, ahol a fókuszban most a hajózás lesz, de persze talpalávaló nél
Elolvasom

Jelentkezz Te is előadónak a TEDxBalatonra!

A 2023. június 10-én Balatonfüreden megrendezésre kerülő TEDxBalaton 2023 meghirdette az idei előadó-jelent
Elolvasom