Bezár a Kálmán Imre emlékház és a díszkivilágításokat is lekapcsolják Siófokon

Megtartotta első ülését Siófokon a polgármester által összehívott pénzügyi válságstáb, amely a rezsiköltségek drasztikus emelkedéséből fakadó financiális problémákat hivatott enyhíteni – olvasható a siofok.hu-n.

Dr. Lengyel Róbert tájékoztatása szerint a stáb egyetértésével az alábbiak kerülnek rövid határidővel bevezetésre, avagy döntéselőkészítésre:

1. Az önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 fok lesz az előirányzott hőmérséklet.

2. A Kálmán Imre emlékházat az egyébként is alig látogatott október 1-je és május 31-e közötti időszakra bezárják, az épület fűtését alapból temperáló szintre helyezik (előre bejelentett csoportos látogatás/rendezvény esetén kinyitják, de a bejárati ajtón elhelyezett telefonszám felhívásával a könyvtár épületében lévő ügyeletes munkatárs is értesíthető és egy-egy látogatás idejére is kinyit).

3. A novemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet lemondják, testvérvárosi delegációkat nem hívnak, e kettő 5 millió forint körüli megtakarítást jelent. A már lekötött programok okán a Halfesztivál az eredeti tervnek megfelelően kerül lebonyolításra, ezen kívül a tervek szerint egy takarékos, de színvonalas szilveszteri program is lesz Siófokon.

4. Az éven át működő díszkivilágításokat október 1-je és március 1-je között lekapcsolják (templomok éjszakai reflektoros megvilágításai, a kiliti körforgalmában lévő Kiliti felirat, a Trianoni Emlékmű és a Millennium parki zenepavilon, a Március 15. park emlékműve, a Szent Miklós Park és a Rózsakert szobrai.) Öt hónap alatt ez nagyjából 10 millió forintos megtakarítást jelent. A Fő téri Széchenyi szobor szökőkútja is leáll október 16-tól március 31-ig (9 milliós megtakarítás). Az adventi díszkivilágítás is korlátozva lesz: december 16-tól január 2-ig kizárólag a Fő téren, illetve a Fő utcán a Sió és Széchenyi utcák közötti területen lesznek ünnepi fények és díszek, az egyes városrészekben egy-egy feldíszített és kivilágított fenyő áll majd (mintegy 15,5 milliós megtakarítás).

5. Az elektromos autók öt töltőállomásán egy-egy töltőfejet lezárnak, ezzel együtt a polgármester az illetékes miniszter hozzájárulását kéri, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre való tekintettel ne a városnak kelljen állni az elektromos járművek áramfogyasztását az autótulajdonosok helyett (pályázati úton szerezte be ezeket az önkormányzat és pályázati feltétel volt a költségek átvállalása, csak az év utolsó negyedévében ez mintegy 9 millió forintos kiadást jelentene a városnak).

Mindezeken túl

– megvizsgálják, mely újabb kivitelezésű közvilágítási oszlopokon lehet a fényerőt csökkenteni, továbbá előkészítés alatt áll egy pályázat, melynek keretében külsős finanszírozó/befektető bevonásával végeztetnék el a közvilágítás korszerűsítését, a fényforrások LED-izzókra cserélését;

– felkészülnek a csak az elmúlt öt évben több, mint félmilliárdos veszteségfinanszírozást igénylő helyijáratos buszközlekedés újragondolására, az évtizede nem növelt jegyárak emelésére, a járatok ritkítására;

– későbbre tervezett intézményi átalakítások időben előbbre jöhetnek, a tervezett, de halasztható városi beruházásokat pedig későbbre csúsztathatják;

– megvizsgálják a hivatali home office-munkavégzés lehetőségének biztosítását, előkészítik az idegenforgalmi adó növelését vendégéjszakánként 500-ról 550 forintra, valamint a közterülethasználati díjak emelését, s felülvizsgálják a parkolási rendet és tarifákat.

Dr. Lengyel Róbert polgármester elmondta továbbá, hogy a helyi építményadó emelésére vonatkozó javaslatot nem támogatta, „a siófoki lakosok helyi adóterheinek a növelése kizárólag végső, vészforgatókönyvi alternatíva lehet”.Kapcsolódó

Nem balatoni volt a legkeresettebb belföldi pihenés az idei szezonban

Az utóbbi néhány évben némi változás figyelhető meg az utazási szokásokat illetően. Egyre nagyobb népszerűs
Elolvasom

Közel nulla energiaigényű zöld bölcsőde épült Zamárdiban

Zamárdiban 235.000.000,- Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból új, közel 250 m2-es teljes mérték
Elolvasom

Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium

Megjelent a 2023-as Nyugat-balatoni Kalendárium. A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetbe
Elolvasom