Bezár a Kálmán Imre emlékház és a díszkivilágításokat is lekapcsolják Siófokon

Megtartotta első ülését Siófokon a polgármester által összehívott pénzügyi válságstáb, amely a rezsiköltségek drasztikus emelkedéséből fakadó financiális problémákat hivatott enyhíteni – olvasható a siofok.hu-n.

Dr. Lengyel Róbert tájékoztatása szerint a stáb egyetértésével az alábbiak kerülnek rövid határidővel bevezetésre, avagy döntéselőkészítésre:

1. Az önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben a fűtési időszakban 20, az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 fok lesz az előirányzott hőmérséklet.

2. A Kálmán Imre emlékházat az egyébként is alig látogatott október 1-je és május 31-e közötti időszakra bezárják, az épület fűtését alapból temperáló szintre helyezik (előre bejelentett csoportos látogatás/rendezvény esetén kinyitják, de a bejárati ajtón elhelyezett telefonszám felhívásával a könyvtár épületében lévő ügyeletes munkatárs is értesíthető és egy-egy látogatás idejére is kinyit).

3. A novemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet lemondják, testvérvárosi delegációkat nem hívnak, e kettő 5 millió forint körüli megtakarítást jelent. A már lekötött programok okán a Halfesztivál az eredeti tervnek megfelelően kerül lebonyolításra, ezen kívül a tervek szerint egy takarékos, de színvonalas szilveszteri program is lesz Siófokon.

4. Az éven át működő díszkivilágításokat október 1-je és március 1-je között lekapcsolják (templomok éjszakai reflektoros megvilágításai, a kiliti körforgalmában lévő Kiliti felirat, a Trianoni Emlékmű és a Millennium parki zenepavilon, a Március 15. park emlékműve, a Szent Miklós Park és a Rózsakert szobrai.) Öt hónap alatt ez nagyjából 10 millió forintos megtakarítást jelent. A Fő téri Széchenyi szobor szökőkútja is leáll október 16-tól március 31-ig (9 milliós megtakarítás). Az adventi díszkivilágítás is korlátozva lesz: december 16-tól január 2-ig kizárólag a Fő téren, illetve a Fő utcán a Sió és Széchenyi utcák közötti területen lesznek ünnepi fények és díszek, az egyes városrészekben egy-egy feldíszített és kivilágított fenyő áll majd (mintegy 15,5 milliós megtakarítás).

5. Az elektromos autók öt töltőállomásán egy-egy töltőfejet lezárnak, ezzel együtt a polgármester az illetékes miniszter hozzájárulását kéri, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre való tekintettel ne a városnak kelljen állni az elektromos járművek áramfogyasztását az autótulajdonosok helyett (pályázati úton szerezte be ezeket az önkormányzat és pályázati feltétel volt a költségek átvállalása, csak az év utolsó negyedévében ez mintegy 9 millió forintos kiadást jelentene a városnak).

Mindezeken túl

– megvizsgálják, mely újabb kivitelezésű közvilágítási oszlopokon lehet a fényerőt csökkenteni, továbbá előkészítés alatt áll egy pályázat, melynek keretében külsős finanszírozó/befektető bevonásával végeztetnék el a közvilágítás korszerűsítését, a fényforrások LED-izzókra cserélését;

– felkészülnek a csak az elmúlt öt évben több, mint félmilliárdos veszteségfinanszírozást igénylő helyijáratos buszközlekedés újragondolására, az évtizede nem növelt jegyárak emelésére, a járatok ritkítására;

– későbbre tervezett intézményi átalakítások időben előbbre jöhetnek, a tervezett, de halasztható városi beruházásokat pedig későbbre csúsztathatják;

– megvizsgálják a hivatali home office-munkavégzés lehetőségének biztosítását, előkészítik az idegenforgalmi adó növelését vendégéjszakánként 500-ról 550 forintra, valamint a közterülethasználati díjak emelését, s felülvizsgálják a parkolási rendet és tarifákat.

Dr. Lengyel Róbert polgármester elmondta továbbá, hogy a helyi építményadó emelésére vonatkozó javaslatot nem támogatta, „a siófoki lakosok helyi adóterheinek a növelése kizárólag végső, vészforgatókönyvi alternatíva lehet”.Kapcsolódó

Filmklub indul a Balaton Moziban

A havonta jelentkező rendezvénysorozat kultikus filmalkotásokat mutat majd be a füredi Balaton Mozi vetítőt
Elolvasom

A baglyok szaporodását költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság

Műfészkek, költőládák kihelyezésével segítheti a lakosság és az önkormányzatok a településlakó, rágcsálópus
Elolvasom

Eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítási pályázata

Ajánlat híján eredménytelenül zárult a badacsonytomaji Szegedy Róza Ház hasznosítására kiírt pályázat - köz
Elolvasom