5+1 úti cél a déli parton, ahová a mínuszokban is érdemes kiruccanni

5+1 úti cél a déli parton, ahová a mínuszokban is érdemes kiruccanni

Az előző héten a Balaton északi oldalát átszövő ösvényekből jelentkeztünk egy válogatáskoktéllal, de természetesen a nem kevésbé impozáns déli part útvonalai, látnivalói sem maradhatnak el. Ezúttal is igyekeztünk családbarát helyszíneket összeszedni, amelyek kisgyermekkel sem jelentenek majd gondot. Már talán nincs olyan sok hátra a korlátozások végéig. Addig is – és azután meg főleg – kalandra fel!

1. Fehérkő vára

A Kereki község határában fekvő Levelesi erdő északi részén, egy 283 méteres magaslatról őrködik a somogyi dombság felett Fehérkő vára (vagy a népi nyelvben néha Katona-vár). Cifra, véráztatta történelméről ma már csak egy rom mesél halkan a dús, lombos erdő ölelésében.

2. Töreki Tavak Tanösvény

Siófok külterületén húzódik, mintegy 9 km hosszan az 1998-ban átadott tanösvény, amely a kisgyermekes családok és iskolás csoportok óriási favoritja. A lurkóknak itt nem csak a környék élővilágát nyílik lehetőségük megismerni, de vonulás idején, ősszel és tavasszal Magyarországon nem honos madárfajok is tömegesen fordulnak elő.

3. Nagyberek

Balatonfenyvestől délre található a Nagyberek rejtélyes lápvilága, egy náddal benőtt mikrokozmosz, ahol növény-, hal- és madárfajok tömkelegét figyelheti meg a csendes és érdeklődő kiránduló. Gyalogos és kenutúrákra egyaránt van lehetőség, bár az utóbbival talán nem árt várni még pár hónapot.

Fotó: szallas.hu

4. Árpád-kori romtemplom

A Balatonlelle melletti Rádpusztán épült a 13. században homokkőből és téglából az az alapvetően késő-román stílusú templom, amelynek ma már csak a romjai látogathatóak. Históriája szintén meglehetősen szövevényes, de mindenképpen érdekes látványosság és úti cél lehet, ha az embernek egy kis barangoláshoz támad kedve.

5. Kányavári-sziget

A Kis-Balaton élettől vibráló világa majdnem mindenkinek ismerős lehet, ha máshonnan nem, akkor a Tüskevár könyv vagy televíziós sorozat kapcsán. Legkedveltebb szegmense a Kányavári-sziget, amely kilátókkal, tanösvénnyel és csodás vízi panorámával áll a látogatók rendelkezésére.

+1. Kvassay sétány

Kvassay Jenő vízmérnök nevét viseli Balatonföldvár ikonikus promenádja. Bár a szó klasszikus értelmében kirándulásnak csak erős jóindulattal nevezhetjük a sétát a platánfákkal szegélyezett korzón, mégsem hagyhatjuk ki a déli part vonatkozásában. Az 1,2 km-es táv a Balaton-parti sétálóutcán éppen alkalmas levezető egy ebéd után vagy felvezető mondjuk egy randevú előtt.

Kapcsolódó

Beindulhat a Balaton jegesedése a hétvégén

Bár szerdán némi enyhülés volt tapasztalható az időjárás tekintetében, hétvégére akár nyílt vízen is kialak
Elolvasom

-10 fokos fagyra is készülhetünk

Pénteken a napsütést gyakran zavarhatják felhőátvonulások, helyenként futó hózáporok is kialakulhatnak. Élé
Elolvasom

A vegán étrend is hasznára vált az Ultrabalaton bajnokának

Tavaly két versenye is elmaradt ugyan a járványhelyzetből kifolyólag az Ultrabalaton győztes Bódis Tamásn
Elolvasom