6 tipp, ha téliesíteni szeretnénk a nyaralót

6 tipp, ha téliesíteni szeretnénk a nyaralót

Nyaralónk téliesítése nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az év minden részében használhassuk az ingatlant, hanem komoly védelmet is jelent a hideg idő és a hó okozta károkkal szemben. A nyaraló állapotától függően eltérő lehet, hogy pontosan milyen munkálatokra kell sort kerítenünk, de bizonyos óvintézkedéseket mindenképpen érdemes megtennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a jelentősebb károkat. Cikkünkben hat tippet adunk, hogy nyaralónk biztosan készen álljon a télre.

Mikor érdemes téliesíteni a nyaralót?

Az utóbbi években nem ritka, hogy szinte az egyik napról a másikra állnak be a téli fagyok, így pedig igencsak kiszámíthatatlan, hogy mikorra érdemes elkészülnünk a téliesítéssel. Emiatt különösen fontos, hogy kellő időben nekikezdjünk a munkálatoknak, hogy a zord idő ne érjen minket váratlanul, és ne okozzon kárt az ingatlanban. A legideálisabb a kora őszre ütemezni a munkálatok zömét – így még ha bármi miatt csúszás is adódik, akkor sem kell attól tartanunk, hogy a folyamatok eltartanak a télig.

Bizonyos felújítási munkákat – például a szigetelést vagy a nyílászárócserét – akár a tavaszi-nyári időszakra is időzíthetjük, hiszen ilyenkor ideális ezekhez az időjárás. Ebben az esetben persze érdemes figyelembe vennünk, hogy mikor tartózkodunk a nyaralóban, hogy a munkálatok ne zavarjanak bele a pihenésbe, kikapcsolódásba.

Ha a téliesítés bizonyos lépéseit szakemberre bíznánk, akkor igyekezzünk mielőbb leegyeztetni a munka ütemezését, hogy biztosan beleférjen minden még a tél beköszönte előtt!

Tippek a téliesítéshez: így készítsük fel nyaralónkat a hideg évszakokra

1. Gondoskodjunk a nyílászárók szigeteléséről!

Ha az ajtók, ablakok nem záródnak jól, a réseken behatolhat a hideg, ami hőveszteséget, illetve bizonyos szerkezeti károkat is okozhat. Az ősz folyamán kerítsünk sort a nyílászárók ellenőrzésére, és ha valahol huzatot érzékelünk, cseréljük ki a körülöttük lévő tömítéséket! Jó megoldást jelenthetnek emellett a hideg kint tartására a huzatfogó párnák, de hőszigetelő fóliát is ragaszthatunk az ablaküvegekre.

2. Korszerűsítsük a fűtési rendszert!

A téliesítés fontos része a fűtési rendszer ellenőrzése, szükség esetén javítása. Ennek keretében érdemes azt is megfontolnunk, hogy a meglévő fűtési rendszerünk nem szorul-e cserére. Az olyan modern fűtési megoldások, mint például a hőszivattyús fűtés, jelentős költségmegtakarítást eredményezhetnek, miközben a nyaraló energiahatékonyságát is növelhetik.

A hőszivattyú működése alapvetően a hűtőszekrény működési elvéhez hasonló, csak éppen fordított a folyamat: a hűtő a belsejéből kifelé irányítja a hőt, míg a hőszivattyú a környezeti energiaforrásokból – a levegőből, a talajból vagy a vízből – kinyert energiát a beltérbe juttatja, ahol a radiátoros vagy felületfűtés mellett a használati meleg víz előállítására is használhatjuk.

Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy ugyan a hőszivattyú működése alacsonyabb külső hőmérsékleten is hatékony, a téli időszakban szükség lehet fűtéskiegészítésre, ami segíthet fenntartani a hőszivattyú teljesítményét és biztosítani a megfelelő hőmérsékletet a nyaralóban még a hideg téli napokon is.

3. Ellenőrizzük a tetőt!

Győződjünk meg arról, hogy nincsenek repedések, hiányzó cserepek vagy egyéb problémák a tetőn, és hogy a szigetelés megfelelő állapotban van-e! Szükség esetén végezzünk javításokat vagy cseréljük le a problémás területeket, hogy megelőzzük a nedvesség behatolását a nyaralóba!

4. Nézzük át a kéményt!

A tető ellenőrzésekor ne feledkezzünk meg a kémény állapotának felméréséről sem! Ha a kéményen kisebb méretű repedéseket látunk, azt ragaszócementtel vagy szilikontömítéssel is kijavíthatjuk, ám ha komolyabb a hiba, akkor mindenképpen javasolt szakember segítségét kérni. A téli hónapokra való felkészülés részeként a kémény burkolását vagy kéménysapka felszerelését is megfontolhatjuk.

5. Tisztítsuk meg az ereszcsatornákat!

Az ereszcsatornákból feltétlenül el kell távolítanunk a felgyülemlett faleveleket, gallyakat s egyéb törmelékeket, hiszen ha ezek ott maradnak, a csapadékos időben szivárgáshoz és vízkárokhoz vezethet. Az alapos tisztítás érdekében használjunk kifejezetten erre a célra alkalmas ereszcsatorna-kefét!

6. Óvjuk a vízvezetékeket a fagytól!

Ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, a hideg évszakokban a vízvezetékek befagyhatnak, ez pedig töréseket és egyéb károkat okozhat. Amennyiben télen nem használjuk a nyaralót, zárjuk le és ürítsük a külső csapokat, a kritikus pontokon pedig alkalmazzunk hőszigetelő anyagokat, hogy megelőzzük a fagyáskárokat és a vízvezeték-szivárgásokat!

Az egyszerűbb munkákat, ellenőrzéseket könnyen elvégezhetjük mi magunk is, ám ha a nyaraló állapota megkívánja az átfogóbb felújítást, tanácsos szakembert bevonni akár már a tervezés fázisában is – így nemcsak a munka szakszerűségét biztosíthatjuk, de fény derülhet az esetleges rejtett hibákra is, amelyeket ha időben javíttatunk, hosszú távon megőrizhetjük a nyaraló értékét és állapotát.

Kapcsolódó

Hőszivattyúk, a hatékony fűtő- és hűtőrendszerek

A hőszivattyúk jelentik a hűtő- és fűtőrendszerek jelenét és jövőjét. Rendkívül hatékonyan és takarékosan k
Elolvasom

Hogyan forradalmasítja a vonalkódolvasó az adatgyűjtést?

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebbé váltak a vonalkódolvasó készülékek, amikkel a munka hatékonysága
Elolvasom

Tippek az előszoba tervezéséhez

Amikor nekilátunk az előszobánk tervezésének, gondoljunk a térre úgy, mint bármely más helyiségre! Ez nem e
Elolvasom