7 tipp balatoni szállásfoglaláshoz

7 tipp balatoni szállásfoglaláshoz

Bár a szezonnak már vége, ez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk le egy hosszú hétvégére vagy akár egy egyhetes kikapcsolódásra a magyar tengerhez. A Balaton és környéke ugyanis egész évben programlehetőségek széles tárházát nyújtja. Azonban bármikorra is tervezzük az utunkat, mindig szükségünk van egy jó kis szállásra – kivéve persze, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy saját nyaralónk a tó vonzáskörzetében.

Mielőtt foglalnánk

A szállásfoglalás folyamata mindig a tervezéssel kezdődik. Ez egy elengedhetetlen lépés, még azelőtt, hogy elkezdenénk böngészni a szállásfoglalással foglalkozó oldalakat, hiszen máskülönben azt sem tudnánk, mit keresünk. De mégis mit érdemes megtervezni?

Egyrészt, tudnunk kell, hogy pontosan mikor utaznánk, de az is hasznos információ, ha rugalmasak vagyunk a dátumok kapcsán. Emellett azt is előre kell látnunk, hogy mennyien megyünk: nem mindegy, hogy a párunkkal kettesben vagy az egész baráti társasággal érkezünk meg egy apartmanba.

Azt is érdemes letisztázni, hogy milyen időtöltésre vágyunk. Inkább elvonulnánk csendben egy kicsit pihenni? Esetleg másra sem vágyunk, mint hogy egy jót szórakozzunk egy koncerten vagy fesztiválon? Vagy azt tervezzük, hogy a vízi sportoknak áldozzuk a hétvégénket? Egyáltalán nem mindegy a szállásfoglalás szempontjából sem, hiszen meghatározza, hogy hol érdemes foglalnunk.

Ezek alapján már eredményesen leszűrhetjük a sok száz – vagy inkább sok ezer – szálláshelyet, és megmaradnak azok, amelyek potenciális megfelelhetnek nekünk. Ez után érdemes sorra venni az alább felsorolt tippeket!

7 tipp a sikeres szállásfoglaláshoz

Az alábbi tanácsokat bevethetjük a Balaton környékén, de akár máshol is. Ha így teszünk, nem fogunk csalódni, és a kikapcsolódásunk biztonságos és minden igényt kielégítő lehet.

Ne az árat figyeljük…

…hanem az ár-érték arányt! Elképzelhető például, hogy kinézünk két hotelt, amelyek közül az egyik olcsóbb, mint a másik, így hajlamosabbak lehetünk a pénztárcabarátnak tűnő megoldást választani. Ám ha jobban megnézzük, lehet, hogy a drágábbik bőséges reggelit is kínál a szoba mellé, így máris megtérül az a plusz költség. Mindig legyünk alaposak, ha a kínálatot nézzük, és ha valamiben nem vagyunk biztosak, még mindig ott a lehetőség, hogy egy e-mail-írással eloszlassuk a kétségeinket. A szállásadók az esetek döntő többségében szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Hasonlítsuk össze!

A fenti problémát könnyen kiszűrhetjük azzal is, ha egy szállásajánlatokat összehasonlító oldalt is igénybe veszünk. Itt akár ár, akár a parthoz való közelség, akár a gyerekbarátság szempontjából egymáshoz mérhetjük a szálláshelyeket. Jobban mondva: ezt az oldal teszi meg helyettünk.

Cselekedjünk időben

Tekintettel arra, hogy a Balaton egy igen népszerű célpont, akár hazai, akár külföldi turistáknak, érdemes mindig előre gondolkodni. Persze elsősorban a szezonban telnek be a szállodák, de azért az utószezonban is gyakran vadászni kell a jobb helyeket. Ezért, ha tudjuk, hogy például októberben szeretnénk egy kicsit kikapcsolni, akkor célszerű előtte már néhány hónappal elkezdeni a szervezést.

Hol legyen?

Ha a tervezési szakasz sikeres volt, akkor már tudjuk, hogy kivel és milyen programok miatt érkezünk a magyar tengerhez. Ehhez mérten kell megválasztanunk a szállásunk pontos helyét. Ha gyerekekkel megyünk strandolni, akkor jó, ha a parthoz közel találunk egy apartmant. Viszont ha egy koncertre érkezünk, ami a Balaton-felvidék lankáin lesz, akkor egy távolabbi hotelszoba is tökéletes választás lesz.

Ami elengedhetetlen

Milyen felszereltséget várunk egy szállástól? Ez különösen akkor lehet fontos, ha nem autóval érkezünk, és például nem akarunk magunkkal tusfürdőt, hajszárítót vagy akár ágyneműt cipelni. Nézzünk szét alaposan a helyszín weboldalán, és zárjuk ki azokat az opciókat, ami nem lenne kényelmes ilyen szempontból!

Ránk szabva

Kicsi gyerekekkel érkezünk? Vagy kisállattal utaznánk? Lesz velünk mozgásában korlátozott személy? Mindenképpen szükségünk van egy parkolóhelyre? Későbbi kicsekkolást szeretnénk kérni? Számtalan olyan egyedi elvárásunk lehet, aminek nem minden szállás tud megfelelni. Fontos, hogy ezeket előre tisztázzuk! Keressük fel őket telefonon, de egy e-mail-írás is sok mindent megoldhat.

Lemondási feltételek

Bármennyire is készülünk egy utazásra – akár akkor is, ha egy kis hétvégi elvonulásról van szó –, könnyen előfordulhat, hogy valami közbejön. Egy váratlan munkahelyi vészhelyzet, egy hirtelen jött megbetegedés is keresztülhúzhatja a számításainkat. Éppen ezért igen fontos, hogy az általunk kiválasztott szálláshely milyen lemondási feltételekkel rendelkezik. A legjobb persze az, ha a szállás elfoglalása előtti napig ingyenes a lemondás, de ennél azért általában szigorúbbak szoktak lenni.

Csalódás? Azt már nem!

A fenti tippeket betartva, elég valószínű, hogy nem fog minket csalódási érni a balatoni szálláshelyünk kapcsán. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes körbekérdezni az ismerőseink között, hátha valakinek van jó vagy rossz tapasztalata, de a netes értékeléseket is jó ötlet átolvasni. Jó pihenést!

Kapcsolódó

Végtelen esőre számíthatunk a hétvégén egy kis széllel és hóval

Pénteken egy mediterrán ciklon előoldalán melegedés érkezik élénk, erős déli-délkeleti széllel, sokfelé kia
Elolvasom

Köd-felhő-szél hármasa jellemzi időjárásunkat

Szombaton erősen felhős, borult lesz az ég. Helyenként havas eső is előfordulhat, máshol legfeljebb csak sz
Elolvasom

Változatos időjárással érkezik a hétvége

Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően többfelé kisüthet hosszabb időszakokra a nap. Sz
Elolvasom