Pengeélen táncolnak az idei fesztiválok

Pengeélen táncolnak az idei fesztiválok

A kis és közepes fesztiválok fokozatos nyitását, a jegyárak áfájának 5 százalékra való redukálását illetve támogatói pályázatok kiírását javasolja a Magyar Fesztiválszövetség. A legnagyobb gondot szerintük az okozza, hogy a fiatalokat még nem oltják – mondta Márta István, a szövetség elnöke az Info Rádióban.

A zenei, ifjúsági fesztiválok akár 60 százaléka is csődöt jelenthet, ha a tavalyi kényszerű zárvatartás után idén sem rendezhetik meg a találkozókat a nyár folyamán – kiváltképp, ha nem sikerül összefogással és koordinálással kialakítani a szükséges feltételrendszereket – mondta az InfoRádiónak a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Márta István arra is kitért, hogy a decemberi felmérésük szerint a rendezvények 5-8 százalékát nemhogy idén, jövőre sem fogják megtartani, magyarán ezek csődbe mentek. Az idei évvel kapcsolatban ugyanakkor egy egyfajta kivárás is érezhető. A tavaszi fesztiválok már biztosan elmaradnak, ahogyan a nagyobb volumenű Balaton Sound és a Sziget Fesztivál törlése is ismert már. A szakember arra számít, hogy április folyamán további fesztiválok is jelezni fogják, hogy idén is elmaradnak.

A jegyek 5 százalékos áfája valószínűleg működni fog, ez nagy segítséget jelenthet a fesztiválszervezőknek, de a legfontosabb az, hogy lépcsőzetesen nyithassanak május–júniusban a fesztiválok, és minél több rendezvényt meg tudjanak szervezni idén – tette hozzá a fesztiválszövetség elnöke, aki szerint ez valójában attól függhet, hogy az oltás milyen intenzitású lesz, és hogy mit engedélyez majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Magyar Fesztiválszövetség nagyon örülne, ha legalább a kisebb fesztiválok nyithatnának, akár kevesebb fellépővel és kisebb számú közönséggel, a maszkhasználat és a tesztek kötelező előírása mellett.

A helyzet tisztázása sürgős, hiszen a május-június-júliusi időszakban gondolkodó szervezőknek tudniuk kellene, mire készüljenek.



Fotó: Pixabay

Kapcsolódó

A Quimby és a Valmar is megtáncoltat a Plázs utolsó előtti hétvégéjén

A Plázson méltó módon zárható a nyár, ahol az utolsó balatoni csobbanásokat ezen a hétvégén is fergeteges k
Elolvasom

Még ezen a hétvégén is mulat a Plázs

Augusztus 20-a után sem áll meg az élet a Plázson. A Balaton még mindig csobbanásra hívogat, a naplemente u
Elolvasom

Bulimaratonnal készül a Plázs a hosszú hétvégére

Majka, a Kowalsky meg a Vega és Fenyő Miklós is fellép ezen a hétvégén a Plázson, élőben bulizhatunk a Pedr
Elolvasom