Pengeélen táncolnak az idei fesztiválok

Pengeélen táncolnak az idei fesztiválok

A kis és közepes fesztiválok fokozatos nyitását, a jegyárak áfájának 5 százalékra való redukálását illetve támogatói pályázatok kiírását javasolja a Magyar Fesztiválszövetség. A legnagyobb gondot szerintük az okozza, hogy a fiatalokat még nem oltják – mondta Márta István, a szövetség elnöke az Info Rádióban.

A zenei, ifjúsági fesztiválok akár 60 százaléka is csődöt jelenthet, ha a tavalyi kényszerű zárvatartás után idén sem rendezhetik meg a találkozókat a nyár folyamán – kiváltképp, ha nem sikerül összefogással és koordinálással kialakítani a szükséges feltételrendszereket – mondta az InfoRádiónak a Magyar Fesztiválszövetség elnöke.

Márta István arra is kitért, hogy a decemberi felmérésük szerint a rendezvények 5-8 százalékát nemhogy idén, jövőre sem fogják megtartani, magyarán ezek csődbe mentek. Az idei évvel kapcsolatban ugyanakkor egy egyfajta kivárás is érezhető. A tavaszi fesztiválok már biztosan elmaradnak, ahogyan a nagyobb volumenű Balaton Sound és a Sziget Fesztivál törlése is ismert már. A szakember arra számít, hogy április folyamán további fesztiválok is jelezni fogják, hogy idén is elmaradnak.

A jegyek 5 százalékos áfája valószínűleg működni fog, ez nagy segítséget jelenthet a fesztiválszervezőknek, de a legfontosabb az, hogy lépcsőzetesen nyithassanak május–júniusban a fesztiválok, és minél több rendezvényt meg tudjanak szervezni idén – tette hozzá a fesztiválszövetség elnöke, aki szerint ez valójában attól függhet, hogy az oltás milyen intenzitású lesz, és hogy mit engedélyez majd a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Magyar Fesztiválszövetség nagyon örülne, ha legalább a kisebb fesztiválok nyithatnának, akár kevesebb fellépővel és kisebb számú közönséggel, a maszkhasználat és a tesztek kötelező előírása mellett.

A helyzet tisztázása sürgős, hiszen a május-június-júliusi időszakban gondolkodó szervezőknek tudniuk kellene, mire készüljenek.Fotó: Pixabay

Kapcsolódó

Augusztusra költözik és magyar produkciókkal jön a VeszprémFest

Az elhúzódó koronavírus járvány miatt a korábban meghirdetetthez képest új időpontban, augusztus 17-21 kö
Elolvasom

Megtartják a Bujtor István Filmfesztivált Balatonszemesen

A szervezők úgy döntöttek, hogy megtartják az idei Bujtor István Filmfesztivált, melyre május 15-ig várják
Elolvasom

A 3. utcaszínházi fesztivál nyithatja a nyarat Kapolcson

A tervek szerint június 11. és 13. között rendezik meg a 3. Bondoró Utcaszínházi Fesztivált Kapolcson. A ny
Elolvasom