A SIÓ számára nemcsak az alapanyagok kiváló minősége fontos, hanem az ökoszisztéma fenntartására is legalább ugyanakkora figyelmet fordít. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától. Ezek az élőlények világszerte biztosítják, hogy jó minőségű termények, például különböző gyümölcsfélék is teremjenek. Egyszóval a méhek nélkül nem léteznének zamatos gyümölcsök. A Föld méhpopulációjának nagysága az 1970-es évek óta mintegy 60 százalékkal csökkent. Ráadásul az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5 százalékkal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről. A hazai méhállományokat sújtó, hátrányos környezeti hatások, a klímaváltozás, a növekvő méhegészségügyi feladatok nem várt kihívások elé állítják a szakembereket Magyarországon is.
„A legfontosabb szakmai szervezettel kötött együttműködésünk révén közös erővel védhetjük meg a gyümölcstermesztés legfontosabb természetes háttérmunkásait, a méheket. A következő időszakban fogyasztóink számára felhívjuk a figyelmet a beporzók fennmaradásának veszélyeire és megmutatjuk, hogyan támogathatjuk velük közösen a pótolhatatlan munkájukat. Emellett méhlegelőket is telepítünk siófoki központunk területén és annak közvetlen környezetében” – hangsúlyozta Mészáros Dezső, a Sió-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.
„A méhek és más beporzók eltűnése sajnos világszerte megfigyelhető jelenség. Fontos hangsúlyozni: ha teljesen kipusztulnak a méhek, az visszafordíthatatlan következményeket jelenthet az emberiség számára. Tegyünk közösen a méhek védelméért, óvjuk a méheket azzal, hogy méhbarát környezetet hozunk létre, és ebben örömmel fogadjuk a SIÓ által felajánlott jelentős segítséget” – tette hozzá Bross Péter, az OMME elnöke.