Nem csak az alapanyag-drágulás, de az egyre súlyosabb munkaerőhiány is nehezíti idén a cukrászdák, fagyizók helyzetét. A Balaton környékén pedig még rosszabba a helyzet ezekben a hónapokban. Éppen ezért ne csodálkozzunk, ha 500 forintot is elkérnek egy gombóc fagyiért.
Ami az alapanyagokat illeti, sajnos már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő – mondta május elején Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27%-os Áfával kell értékesíteni, ami indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél. Továbbra is próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt, tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5%-os Áfakulcsot. Ez segítené a szakmánk megmaradását és azt is, hogy a fagylalt ára ne szálljon az egekbe – nyilatkozta a Pénzcentrumnak a szakember. Emellett továbbra is küzdenek a munkaerőhiánnyal. Sokszor óriási nehézséget okoz a vendégek tisztességes kiszolgálása, nem is tudjuk micsoda küzdelem zajlik a háttérben.
És íme a portál által a 30 legjobb fagyizónak titulált egység: