Ne féljünk kiszámolni a BMI-nket, azaz testtömeg-indexünket!

Ne féljünk kiszámolni a BMI-nket, azaz testtömeg-indexünket!

Az evés egyre inkább központi szerepet tölt be minden ember életében. Egy nagyvárosban számtalan kifőzdével, pékséggel, étteremmel találkozhatunk, és sokan töltik szabadidejük nagy részét egy ilyen vendéglátóipari egységben.

Ezzel még nem is lenne gond, ha ugyanannyi időt töltene mindenki mozgással, mint evéssel. De sajnos ez nincs így, ezért egyre inkább jellemző hazánkra is, hogy sok túlsúlyos emberrel találkozhatunk.

Ki mennyire elhízott?

Azontúl, hogy mindenki ránézésre is tisztában van vele, hogy van-e rajta súlyfelesleg vagy sem, egy kicsit megközelítőbb adatot kaphatunk, ha kiszámoljuk a saját BMI-nket, azaz testtömeg-indexünket. Ez egy eléggé tág határok között mozgó, de mégis eléggé pontos számérték ahhoz, hogy lássuk, neki kell-e állnunk fogyókúrázni, vagy még meg tudjuk a helyzetet menteni egy kis plusz sportolással. 

A kiszamolo.com BMI kalkulátora segítségével gyorsan megkapjuk a várva várt eredményt, és nincs szükség semmilyen matematikai tudásra, nekünk nem kell semmit sem pluszban számolni. A kapott eredményt értelmezni is tudjuk, de a weboldalon minden vonatkozó információt el tudunk olvasni.

Maga a BMI egy angol rövidítés, Body Mass Indexet, azaz testtömeg-indexet jelent. Azt mutatja meg, hogy a testsúlyod, illetve magasságod alapján milyen testsúlyosztályba tartozol, és ebben segít az oldalon található testtömeg-index táblázat.

A BMI eredete

Ezt a kifejezést és a hozzá tartozó képletet egy belga matematikus, Adolphe Quetelet alkotta meg, még a 19. században. A képlet annyira elterjedt, hogy a hatékonyságát is mutatja, mennyire jelen van azóta is az életünkben. Egy hozzávetőleges válaszul tud szolgálni arra vonatkozóan, hogy vajon a saját testtömeg értékünk beleesik-e a normálisnak vélt tartományba. A weboldalon részletes leírást olvashatunk az index létrejöttéről, a képlet mögött rejlő tartalomról és egyéb háttérinformációkról.

Ha elég erősek voltunk, szembe tudtunk nézni magunkkal és megkaptuk a saját BMI számunkat, akkor a számítás alatt két táblázatot is találunk, amelyek segítenek meghatározni, hogy melyik sávba is tartozunk. Az első táblázat megmutatja a konkrét értékeket és mellette annak a testsúlynak az osztályozását. A második táblázat egy összefoglalás az összes értékről a BMI-re vonatkoztatva, benne az optimális súly-magasság értékeket zölddel jelezve.

Mindig vannak kivételek

Mint ahogy minden szabály esetében, itt is vannak kivételek, illetve figyelembe veendő további szempontok. A kiszámított eredmény alapján lehet besorolni az értékeket sovány, normál súlyú vagy elhízott kategóriába, amelyeknek természetesen további alkategóriái vannak.

Kivételek a gyerekek és a kamaszok, esetükben a saját megérzéseinkre is kell hagyatkozni. Hiszen látható jelei vannak annak, ha egy gyerek kórosan sovány vagy elhízott. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Ugyanilyen szempont a magasság figyelembe vétele, hiszen egy alacsony ember értelemszerűen könnyebb, míg egy nagyon magasnak arányosan nagyobb a testtömege.

Kapcsolódó

Az év strandételét és Barcelona fogásait is kóstolhatjátok a Portban

Top 10 kikötői étterem, kedvenc balatoni gasztrohely és sorozatos döntős helyezések az Év Strandétele verse
Elolvasom

New York kedvenceivel indít a déli part legújabb gasztrokikötője!

A balatonmáriafürdői PORT étterem&panzió tulajdonosa, Balla György nem hogy elkeseredett volna a j
Elolvasom

Felújítják a tapolcai Y-házak parkolóit

Az új testület rendkívüli ülésén döntött az ügyről. - - Elindulhat a Kazinczy téri parkolófejlesztés,
Elolvasom

Betörték az új keszthelyi polgármester autójának szélvédőjét, a kereket kilyugatták

Az esetről maga dr. Tóth Gergely számolt be a közösségi oldalán. - -
Elolvasom

Pisztollyal ijesztegette a szomszédját egy zalai férfi

A nagykanizsai rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfival szemben, aki gázpisztollyal ijesztegette a
Elolvasom