Az év strandételét és Barcelona fogásait is kóstolhatjátok a Portban

Az év strandételét és Barcelona fogásait is kóstolhatjátok a Portban

Top 10 kikötői étterem, kedvenc balatoni gasztrohely és sorozatos döntős helyezések az Év Strandétele versenyen volt idáig az a sor, amivel a balatonmáriafürdői Port étterem & panzió büszkélkedhetett. Idén pedig végre beérett a sok munka gyümölcse: BalaToros ételükkel múlt héten elnyerték az Év Strandétele győztes címét és felállhattak a dobogó legfelső fokára.

Lezárult a We love Balaton és a Balatoni Kör közös szervezésű éves strandétel próbája, ahol egy ünnepélyes díjátadó keretében a tavalyi győztes otthonában, a Tiki Beach Bisztróban (Zamárdi) hirdették ki a nyerteseket, amelynek végén a Port étterem több év döntős helyezése után – tavaly a 2. helyig jutottak marhaszegyes ciabattájukkal – örülhetett idén.
A zsűri holtversenyben az alsóörsi Fogas Bisztró Hal erőlevesét hozta ki még 1. helyen, az év felfedezettje pedig a balatonboglári Spéci Hotdog & Krumpli lett különleges hot dogjával.

A Port győztes fogását, a BalaTorost, – eredeti nevén Sertés triót – Balla György étterem tulajdonos és Horváth András séf közösen álmodta meg. Tudatosan készültek a versenyre, finomítgatták a nevezett ételt az utolsó pillanatig, az előző évek visszajelzéseiből tanulva és azokat beépítve, aminek az Év Strandétele cím elnyerése lett a jól megérdemelt eredménye.

Az elmúlt évben sok változás történt a Port háza táján, kezdve azzal, hogy panziójukkal elnyerték a 4 csillagos minősítést, Port Burger éttermüket, amely főként a beach food és street food vonalat képviselte, pedig összevonták a Port étteremmel, egy minőségi előrelépést megcélozva ezzel.
Horváth András, egykori Kristinusos séf idei leigazolásával ezt nem is akarták a véletlenre bízni, ami a teltházak számát és a verseny első helyezését tekintve beigazolódni is látszik.

A tavalyi zenés esteket pedig Tematikus hétvégék váltották fel: a kontinensek legnagyobb és leghíresebb kikötőinek gasztronómiáját hozza el az étterem nekünk a nyári hónapok utolsó hétvégéin.

Júniusban New York kedvenceivel indult az új sorozat, ami akkor nagy sikert aratott a közönségnél, most júliusban pedig nem máshova kalauzolnak el minket az étterem az ízek tengerén, mint Európa és Spanyolország leghíresebb kikötővárosába, Barcelonába.
Az ikonikus spanyol ételeket ezen a hétvégén kóstolhatjátok meg két választható menü opció keretén belül, amiben a Gazpacho, garnélás Paella, a Katalán húsgolyó és a Katalán krém is helyet kapott.
Persze a hamisítatlan spanyol nedűk sem maradhatnak ki a sorból, rendelhettek a fogások mellé egy pohár vagy éppen kancsó Sangriát és Sherryt is, amit a vízparti teraszon, igazi kikötői hangulatban kortyolgathattok el.

A Port étterem & panzió méltán mondhatja el magáról, hogy a déli part egyik kiemelkedő gasztokikötőjévé vált, ezért arrafelé járva semmiképp se hagyjátok ki őket, de a kíváncsi gasztrokalandoroknak érdemes külön programként beiktatni az étterem meglátogatását akár náluk megszállva és Balatonmáriafürdőt bejárva.

Fotó: Port étterem & panzió

Kapcsolódó

Panoráma a kaptárból: íme a boglári Atomium vagyis a Xantus János Gömbkilátó rövid története

Xantus János Gömbkilátó mára Balatonboglár egyik elsődleges látványosságává vált, sőt talán nem túlzás kij
Elolvasom

5+1 balatoni bringaútvonal hosszabb és rövidebb távokkal

Az időjárás már nyomaiban sem prezentálja a nyár utolsó sugarait, ám ez azok számára talán nem is akkora tr
Elolvasom

Ablaktisztítás közben zuhant ki egy siófoki nő az ablakon

A tragikus esemény során az áldozat életét vesztette. A mentőhelikopterrel érkező szakemberek sem tudták me
Elolvasom