Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benárd-barlang, Sáska

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benárd-barlang, Sáska

A maroknyi lélekszámú, de annál bájosabb Sáska település külterületén, a déli Bakony egyik dolomithegyén nyílik az a megkülönböztetetten védett barlang, melynek geológiai és régészeti relevanciája egyaránt felkeltette a kutatók figyelmét az idők során.

Az omega jelzésű (Ω) turistaúton megközelíthető, tektonikus hasadék nyílása egy nagyobb sziklaformáció tövében lelhető fel. A dolomitüreg a felső triászban keletkezett kőzet töredezésével jöhettett létre. A 317 méteres tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő barlang főfolyosójáról két további mellékág indul és egy emeletes tornácot is létrehoztak benn a természet erői.

Fotó: Szabó R. Zoltán

Az első alkalommal 1937-ben nevezték Benárd-barlangnak bizonyos Benárd Ágost után, aki a trianoni békediktátum egyik aláírójaként vonult be a történelem lapjaira. De a környéken Zsiványlik vagy Sobri Jóska barlangja néven is ismert. A helyi legendárium előszeretettel említi a híres betyárvezér egykori búvóhelyeként.

Fotó: Lánczi Péter / turistamagazin.hu

Szecsődy Gy. József 1937-ben végzett régészeti kutatásai során több őskori leletre, köztük karcos kőedénytöredékekre és agyagból megmunkált tányérokra is bukkant. A barlang falaira rakódott koromrétegek arra engednek következtetni, hogy sokáig, akár generációkon át szolgálhatott egy kisebb kolónia vagy család lakhelyéül.

Fotó: geocaching.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóni bácsi kunyhója, Szentgál

Kevés annyira otthonos erdei pihenőhely van az országban, mint a Szentgál külterületén létesített Tóni bács
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Barnagi Kálvária

Barnag a Balaton-felvidék kevésbé ismert, de nem kevésbé ragyogó gyöngyszemeinek egyike, amely a tótól, kis
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kási vár, Nyim

A Somogy megyei Nyim község külterületén állnak egy Árpád-kori vár maradványai, melyeket a természet mára o
Elolvasom