A balatonfüredi labdarúgás száz évéről jelent meg könyv

A vaskos, informatív kötet a Balatonfüred Városért Közalapítvány jóvoltából jelenhetett meg.

Bár Balatonfüreden már 1914-ben megalakult az első focicsapat, tíz évet kellett várni arra, hogy jogilag is megalakulhasson a Balatonfüredi Sport Club. Ettől a pillanattól dolgozza fel a helyi labdarúgás történetét az az új kötet, amely már megvásárolható. Több ezer személy szerepel a kiadványban, valószínűleg nincs is olyan ember Balatonfüreden, aki valamilyen formában ne lenne érintett az elmúlt 100 évnyi labdarúgás történetében – olvasható a Balatonfüredi Napló hasábjain.

Több mint négyszáz oldalon fejtegetik a balatonfüredi labdarúgás történetét abban a vaskos kötetben, amelyet nagy érdeklődés mellett mutattak be a közelmúltban. A könyv kiadója a Balatonfüred Városért Közalapítvány, szerkesztője pedig Burka Tibor, aki ezer szállal kötődik a helyi sportélethez. Hatalmas és évek óta tartó gyűjtőmunka eredménye a kemény borítós kiadvány, a végső forma kialakításában Steierlein István, a Radnóti Miklós Általános Iskola vezetője működött közre, aki maga is megkerülhetetlen szereplője Balatonfüred sportjának. Rengeteg fotó, a helyi futball élet minden fontosabb mozzanata benne van a könyvben, 1924-től napjainkig. Burka Tibor szerkesztő a Balatonfüredi Naplónak elmesélte hogyan állt össze a kötet.

„Én magam 1979-ben kerültem ide Balatonfüredre, akkor még aktívan futballoztam, emellett vegyészmérnökként dolgoztam. Nem tudom milyen indíttatásból, de a ’80-as évek elején végigjártam azokat az idős játékosokat, akik a megalakulás évében, 1924-ben fociztak a balatonfüredi csapatban. Ők rengeteg információval elláttak, meséltek a régi időkről, én pedig ezeket szorgalmasan lejegyzeteltem.” – fogalmazott.

A szöveg mellé kapott régi fényképeket is és mindezt eltárolta. Közben sajnálatos módon lesérült, ám úgy gondolta, hogy mivel ide igazolták Balatonfüredre, továbbra is hasznos tagja lesz a helyi közéletnek. Elkezdett foglalkozni sportszervezéssel, sportvezetéssel, intéző és technikai vezető is volt, mindeközben természetes volt, hogy rengeteg információ gyűlt össze, elsősorban a futballról. A mérkőzések jegyzőkönyvei is nála maradtak, minden találkozó eredményéről tudott, ekkor újabb lépés következett, hiszen a ’90-es évek elején megalapította a Füredi Foci című lapot, amely kéthetente jelent meg. Ennek az újságnak a terjedelme ma körül-belül kétezer oldal, ez hatalmas archívum. Maga a könyv ötlete először öt évvel ezelőtt vetődött fel, amikor Bóka István polgármester megkereste, hogy a jubileumokra készülő városnak jól jönne egy ilyen korszakot átívelő és feldolgozó kötet.

Dr. Bóka István polgármester a bemutatón úgy fogalmazott: a sport, azon belül a labdarúgás évtizedeken át különböző szinteken átszőtte a város életét, összekötötte az embereket. Száz év labdarúgása nemcsak egy sport, hanem a mi életünk.


Forrás: furedtv.hu

Kapcsolódó

Felújítják a tapolcai Y-házak parkolóit

Az új testület rendkívüli ülésén döntött az ügyről. - - Elindulhat a Kazinczy téri parkolófejlesztés,
Elolvasom

Pisztollyal ijesztegette a szomszédját egy zalai férfi

A nagykanizsai rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfival szemben, aki gázpisztollyal ijesztegette a
Elolvasom

Szőlőültetvények segíthetnek a kutatóknak megálmodni a „klímabarátabb” mezőgazdaságot

A klímaváltozás miatt jelenleg is átalakuló időjárási viszonyok között szükség van olyan új, klímabarát me
Elolvasom