Már most is kapkodnak a Balaton fagyijáért, mi lesz később?

Már most is kapkodnak a Balaton fagyijáért, mi lesz később?

Tavaly 20 ezernél is több gombóc fogyott a desszertkülönlegességből.

Március 1-től indul a fagyiszezon a Balatonnál. Ez a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági fellendülés időszakát jelenti – írja a penzcentrum.hu.

A tavalyi év óriási sikere után ismét kapható lesz a Balaton fagyija, amelyből több mint 20 000 gombócot adtak el, közölte a tavalyi verseny nyertese, Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád kávéház cukrásza.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Fekete Tamás kifejtette: a Balaton fagyija verseny nem csupán egy gasztronómiai esemény, hanem egy igazi turisztikai attrakció, amely a Balaton régió gazdasági életére is pozitív hatást gyakorol. A versenynek köszönhetően a cukrászdák nemcsak a szezonális forgalmat növelik, hanem a Balaton régió imázsát is erősítik.

Hasonlóan vélekedik Vadócz Jenő is, szerinte a fagylaltszezon nem csak a fagylalt szerelmeseinek nyújt örömet, hanem a Balaton régió gazdasági fejlődéséhez is hozzájárul. Mint mondta: a Balaton Fagyija verseny tavalyi nyertes íze, a Balatoni mámor névre keresztelt diós-fügés fagylalt, március 1-től  biztosan kint lesz a pultban. Ezt az ínyencséget ugyanis még télen is keresték az „legelvetemültebb” fagyikedvelő turisták. A Balatoni mámor mellett többek között készülök kardamomos szilvasorbet-val, túrófagyival vagy éppen meggyöntetes joghurtfagylalttal.

Mi van a fagylalton túl?

Fekete Tamás elmondta azt is, hogy a fagylalt mellett, más finomságokkal is próbálják a Balatonra csalogatni a turistákat márciusban. Jó példa erre Taste Balaton elnevezésű eseménysorozat, amelyet idén második alkalommal szerveznek meg a régióban. A Taste Balaton azért is fontos, mert  március 7-16. között nemcsak a kulináris élvezeteké a főszerep, hanem az esemény a gasztronómiát a kultúrával, az aktív turizmussal és a turisztikai kínálat széles repertoárjával ötvözi.

Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a rendezvény egyik öteltgazdája szerint: a minőségi turizmus kikerülhetetlen része a gasztroturizmus, erre már a Balatonnál is széleskörű, fogékony vendégkör alakult ki. Vannak színvonalas szálláshelyek, jó programok és finom helyi borok.

“A lokális értékek felértékelődése a turizmusban szerencsére trend lett világszerte. Nincs más dolgunk, mint bemutatni a Balaton ízvilágát, sokszínű gasztronómiáját, borkultúráját. Az akcióhoz csatlakozott több mint húsz étterem ezt a színes turisztikai kínálatot próbálja majd bemutatni tíz napon át” – fogalmazott.

Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezető igazgatója a kulináris események jelentőségét hangsúlyozza a Balaton régió turisztikai vonzerejének növelésében. A szakember számos interjúban már korában is kiemelte, hogy a Balaton 2024-ben 3,2 millió vendéget fogadott, ami 6,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

A látogatók 75 százaléka belföldről, 25 százaléka pedig külföldről érkezett. Szerinte a pozitív turisztikai eredményekhez jelentős mértékben hozzájárultak a régióban megrendezett, magas színvonalú kulináris fesztiválok is. Ezek az események nemcsak a helyi gasztronómiai kínálatot mutatták be, hanem a régió turisztikai termékpalettáját is bővítették, vonzó alternatívát kínálva a hagyományos nyári szezonon túl is – nyilatkozta  a szakember a portálnak.


Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Így újul meg a Krúdy sétány Siófokon

A beruházás az ősszel veszi kezdetét és 2026 nyarára fejeződhet majd be - írja a siofok.hu. - - Ősszel
Elolvasom

Paul Kalkbrenner is érkezik Zamárdiba – egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál

Nulladik nappal bővül, így egy nappal hosszabb lesz az idei STRAND Fesztivál. Augusztus 20-án igazi ünnepi
Elolvasom

Egy sziget emelkedett elő a tihanyi Belső-tóból

A száraz tél hatásai a tó vízkészletére is rányomták bélyegüket. - - A csapadékszegény időjárás miatt
Elolvasom