A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

A Balaton éttermeit felvonultató kulináris útikönyv jelent meg

Összesen 305 éttermet, kocsmát, strandbüfét, lángosozót, illetve egyéb vendéglátóipari egységet mutat be a most megjelent Gasztrokalauz, de fűszerkertek, sajtkészítő műhelyek, fine dining éttermek is helyet kaptak a kiadványban és persze a vegán és “mentes” táplálkozást támogató vállalkozások sem maradhattak ki belőle.

305 éttermet, vendéglőt, strandbüfét, kocsmát, kávézót, lángosozót, hamburgerezőt, pékséget és egyéb helyet ajánl a nyaralók figyelmébe a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely idén tizedszer jelent meg. A bemutatott helyek közül 45 új, ezek jórészt idén nyáron nyitottak.

A Gasztrokalauz nemcsak azt foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balatonnál, de bemutatja azt is, hogy a Balatonnál vendéglátást vinni nem csupán üzlet, életérzés is.

Tavalyhoz képest csökkent mind a kiadványba bekerült vendéglátóhelyek, mind az új helyek száma, a „régi kedvencek” azonban túlnyomórészt működnek.

Sokasodott a vega/vegán vonalat képviselő éttermek száma, és a „mentes étkezést” keresők is találnak már megfelelő helyeket.

A nápolyipizza-láz a Balatonon is érezhető, és a hamburgerre éheseknek sem kell hosszan keresgélniük. A könnyen értelmezhető strandételek a tóparti vendéglátás nyertesei, de nyilván a fine dining is jelen van a tó körül. A regionális gondolkodású éttermeknél továbbra is törekvés a helyi alapanyag, és a halak korábbinál jóval változatosabb használata.

Veszprémi pezsgés

A szerzők szerint a legnagyobb változás új helyek tekintetében Veszprém környékén van. A város ugyanis gőzerővel készül arra, hogy 2023-ban Veszprém és a Balaton régió lesz Európa Kulturális Fővárosa, az utcaképfejlesztési program támogatásával pedig már idén számos új vendéglátóhely nyitotta meg kapuit.

Fűszerkertek & sajtkészítők

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Magyar Konyha kiadványa nem étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv, az éttermi kategóriák mindegyikéből megfogalmaz ajánlásokat.
Mutat vendégasztalokat, kulturbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat egyaránt – mutatja be a gasztrokalauzt a közlemény.



Forrás: MTI
Fotó: MTI / player.hu

Kapcsolódó

Szezonális járat indul a Balaton és Tel-Aviv között

Az első repülőgép pont két hónap múlva teszi majd meg a távot. - - Június 2. és szeptember 29. között
Elolvasom

Tíz év után új albummal jelentkezett a veszprémi Hősök

A számos közreműködővel készült Kazi című anyag egyik dalához rögtön egy klip is érkezett. - - Tíz év,
Elolvasom

Visszatér a Traubisoda

A legendás üdítő három ízvariációval érkezik a boltokba újra. - - 2025 elején megszerezte a Traubisoda
Elolvasom