A Balaton-part rehabilitációjáról is tárgyaltak a Keszthely környéki polgármesterek

Keszthely és környékének közös ügyei és jövőbeli lehetőségei kerültek napirendre a gyűlésen.

A Balaton vízpart rehabilitációját érintő kérdésekről, a hulladékszállítás változásairól és létszámbővítésről is tárgyaltak a Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú Társulás polgármesterei. Az eseményen szakértői segítséget kaptak a települések első emberei, mire számíthatnak a jövőben – írja a tvkeszthely.hu.

A balatoni önkormányzatok esetében sok kitételnek kell megfelelni a beépíthető területek tekintetében. A Balaton-törvény célja, hogy megállapítsa a magyar tenger kiemelt üdülőkörzetében lévő önkormányzatok területrendezései feladatait és szabályait. Az építészeti törvény változásával azonban több pontot is aktualizálni kellene többek szerint, egyes fejlesztések ugyanis kevésbé sikeresen, vagy egyáltalán nem valósulhatnak meg egyelőre. Ezért terjesztette elő Gál Lajos polgármester ezt a témát kollégái elé. Kérte módosító javaslataikat.

„Tudják segíteni, támogatni, hogy a Balaton feltárása, feltáródása úgy történjem meg, hogy tiszteletben tartja a zöldterületeket, tiszteletben tartsa a beépíteni szánt területek nagy részét, különböző ökofolyosókat határoljon el. Valamint olyan területeket fogalmazzon meg, amely esetleges jövőbeni fejlesztési helyszín iparterületek vonatkozásában, tájképi területek vonatkozásában szekcionálható legyen. Hiszen, hogyha most ezeket az alapokat nem rakják le ezek a települések, akkor egymás mellett készülnek olyan tervek és tervezések, amelyek aztán később a térségpolitikát nem segíteni, hanem hátráltatni fogják.”

A társulás polgármesterei egyhangúlag fogadták el Alsópáhok község csatlakozási szándékát is. A település korábban a hévízi társulásnak volt tagja, ám az megszűnt. Korábban Keszthelyhez tartoztak, így még nagyobb öröm, hogy visszakerültek ide.

„Mi úgy gondoljuk, hogy Alsópáhoknak szüksége van egy olyan közösségre, ami segíti, erősíti őt. Hiszen most már a feladatellátásban, orvosi ellátás, házi segítségnyújtás, egyebekben is Keszthelyhez tartozunk. És azt gondoljuk, hogyha lesznek pályázatok, akkor a társuláson belüli tagságunkkal ebben jobban részt tudunk venni. Én azt gondolom, hogy az önkormányzatunk döntése helyes volt.” – osztotta meg Czigány Sándor polgármester.

A polgármesterek tájékoztatást kaptak arról, hogy miben fog változni a hulladékelszállítás. Az önkormányzatok helyett a hulladékgazdálkodási koncessziós jogokat 35 évre elnyerő Mol rendeli el a jövőben a hulladék begyűjtését, szállítását és feldolgozását is.

„Őnekik most ugyanaz az elképzelésük 2023. július 1-től, hogy ugyanazt a szolgáltatást lássuk el minden egyes településen, amit előtte elláttunk. Tehát azt tudom mondani, hogy ebben az évben biztosan nem történik változás a szolgáltatás minőségével, színvonalában.” – osztotta meg Horváth Márton a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A polgármesterek kérdéseket  is feltehettek a szakembernek, mely érintette a közterületek tisztaságát és a zöldhulladék elszállítást is.


Forrás: tvkeszthely.hu

Kapcsolódó

Balatoni kempingezőket, fesztiválozókat fosztott ki egy román férfi

Kempingekben és fesztiválokon sátorban alvó magyar és külföldi állampolgárok értékeit lopta el az a román
Elolvasom

Átadták Balatonudvari megújult csónakkikötőjét

Átadták pénteken Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. -
Elolvasom

„Sétáló Utca Zene” programsorozat indult Keszthelyen

Zenés nyári estékkel csalogatja az érdeklődőket Keszthely belvárosába a Goldmark Károly Művelődési Központ
Elolvasom