A Balaton vára címmel nyílt modern kiállítás és installáció a szigligeti vár történetéről

A Balaton vára címmel nyílt modern kiállítás és installáció a szigligeti vár történetéről

Az igazán korszerű és minden részletre kiterjedő tárlaton a vár békés és harcoktól zilált periódusai maximális történelmi hitelességgel elevenednek meg – írja az Építész Fórum.

Szigliget, és az egykor a Balatonnal és mocsárral körülvett hegyen, a Szent Márton-hegyi (pannonhalmi) bencések által alapított vára mindig is fontos szerepet töltött be a Balaton-felvidék életében. Napjainkban a pazar kilátás és a végvári múlt megelevenedése vonzza ide a látogatókat. A felső vár megújult tereiben a korábbi fejlesztési ütemek meglévő kiállítási témáit kiegészítő, a vár történetét komplexen bemutató kiállítást terveztünk. A cél, hogy a sokrétű tartalom számára egységes megjelenést biztosító kortárs eszközökkel jöjjön létre történelmileg is hiteles bemutatás a csupasz kőfalak között. 

A vár lakói a megélhetést, s egyben a harckészültséget hosszú évszázadokon át érdemi külső fenyegetés nélkül tudták biztosítani portyázásokkal, köszönhetően a vár sajátos földrajzi helyzetének. A kiállítás témái erre a számunkra is sok meglepetés tartogató, visszás létformára, és a vár alapításának körülményeire fókuszálnak. A számos korabeli leírás, és máig tartó aprólékos régészeti feltárás ellenére a terek egy részének pontos funkciója csupán sejthető, ezért a bemutatás nem kapcsolódik szorosan a korábbi térhasználathoz.

A részlegesen rehabilitált, kis alapterületű, fedett-nyitott terekből adódóan a tartalom termenként egy-egy körüljárható központi installáción elevenedik meg. Csupán ahol a történet megkívánta, és a helyiség kialakítása megengedte, ott kúszik fel a falra a mondanivaló – részletezve, kiegészítve a középpontban álló tartalmat. Fontos volt, hogy az új elemek a maguk egyszerűségében teret, léptéket határozzanak meg  – mintha a vár bútorai lennének  –, anyaghasználatuk, felületkezelésük által pedig az időjárásnak kitett helyzetben is megfeleljenek, a vár nyers szerkezeteivel párbeszédbe kerüljenek. A tényeket, évszámokat rozsdamentes acél kivágatok fény-árnyék játéka, míg a történeti tartalmat porszórt, nyomtatott acéllemezek hordozzák, melyeket helyenként olajozott tömör fa betétek egészítenek ki.

A legrégebbi, felső vári termeket az építés- és birtoklástörténeti kronológia lakja be: a Bencés-torony földszintjén IV. Béla korának váralapító tevékenységét, felette a birtokosi családok építő tevékenységét ismerhetjük meg a belülről az egyes korszakok építését gombnyomásra kivilágító tömegmaketten. A palotaszárny hosszúkás, boltozott terébe a látogatót a vár kiépítésének fontos pillanatait rögzítő, lineáris installáció vezeti be, ahol ezután a végfalon animációs rekonstrukciók vetítésével elevenednek meg a vár egymást követő építési periódusai.

Átélhető történet interpretációk alakítják a fegyvertár szobáját: térben átellenesen, „farkasszemet nézve” kapnak helyet a támadás és védekezés eszközei, valamint kézbefogható korhű kardok, egy lovagi vértezet, valamint a helyes használatuk és a cselvetések megleshető történetei is színesítik az itt töltött időt.

A középkori lovagi élet pillanatai maketteken keresztül elevenednek meg. A térbeálló installációk infógrafikai felületébe süllyesztett, megvilágított metszetmakettek mutatják be a vár alapvető működésének meghatározó tevékenységeit és műszaki megoldásait. A panelek körbejárhatósága lehetőséget biztosít az angol nyelvű tartalom párhuzamos, önálló megjelenítésére, a témák szabad felfedezésére. A kora-újkori vár jellemző téregységét, a rondellát körüljárható tömbbe integrált metszetmakett ismerteti, míg az installáció falra árnyékként felfutó információs panelja nyújt platformot a vár lakóinak bemutatására.

A végvári időket bemutató szoba kitekintés a Szigligeten is állomásozó, törökkel szembeszálló, balatoni sajka-flotta apropóján a balatoni védvonal erődítményeire. A terem több idősíkot bemutató térképpé válik: a padlón a Balaton egykori kiterjedése és a végvárak rajzolódnak ki, az elemelt felületeken a tó mai formája látható. A fontosabb várak kiemelt posztamensen világító makett formában is megjelennek.

A várnagyi terem grafikai felületei idővonal mentén mutatják be Szigliget korábbi urait, illetve mesélnek mindennapjaikról, a vár katonáinak csatáiról. Janus-arcú kettős életük, a hős hadvezér és a fosztogató rablólovag belső vívódásai fennmaradt levelezéseik által elevenednek meg. A faltól eltartott, kazettákba süllyesztett tárgyfülkékben kapott helyet a végvári lét néhány jellemző tárgymásolata.

Különösen fontos volt számunkra a középkori élet, illetve építkezési és szerkezeti logikák megismerése, melyekre alapozva a kiállítás interaktív elemeinek egy része analóg, mechanikus, a látogató fizikai beavatkozásával lép működésbe. Mindezt rajzolt, rézkarcot idéző grafikai tartalom hozza még közelebb az érdeklődőkhöz, kerek egésszé formálva a szigligeti vár történetét, egykori életét. Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom