Így néz majd ki a jövőre elkészülő, új Sió-zsilip

Így néz majd ki a jövőre elkészülő, új Sió-zsilip

Nyáron kezdődtek meg a régi Sió-zsilip bontási munkálatai. A látványterveken már látszik, hogy milyen külsőt kap majd a „Balaton dugója” 2023 őszén, mikor elkészül.

A régi építmény lebontásához júliusban kezdtek hozzá, a fejlesztésre 19 milliárdot költenek, célja, hogy javuljanak a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás feltételei és a Balaton vízszintszabályozásának lehetősége, valamint, hogy biztonságosabb legyen a vízleeresztés. A zsilip kapacitása a duplájára nő, korábban másodpercenként 60 köbméter volt. Így gyorsabban tudják leengedni a vizet nagy esőzések idején – írja a turistamagazin.hu.

Szeptember elején indul a leeresztőzsilipen lévő üzemi híd megépítése, ezután lehet befejezni a régi műtárgy bontását, és megkezdődhet az íveshíd építése. A Sió felső szakaszát kikotorják, a bal parti töltést áthelyezik. Magasabbra építik az árvízvédelmi töltésrendszert, és rendezik a Sió-csatorna mentén lévő parkokat. Átépítik a siófoki leeresztő zsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót, valamint a siófoki hajózsilipet is.

Az új Sió-zsilip látványosságként is szolgál majd, egyes területeire a turistákat is beengedik. Várhatóan 2023 őszére készül el. A Balaton régi zsilipjét 1947. szeptemberében helyezték üzembe, előtte egy kisebb kapacitású fazsilip volt Siófokon.Kapcsolódó

Veszprémben lesz Magyarország legnagyobb blues fesztiválja

Négy Grammy-díjas blues előadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokka
Elolvasom

Tovább terjeng a forralt bor illata és beúsznak a Mikulás programok is december első hetén

A karácsony előszele egyre hevesebben fújdogál a második adventi hétvégén és megjelennek a Mikulás programo
Elolvasom

Környezetvédelmi szövetség állt össze Európa tavaiért

Európa tavainak védelme érdekében kovácsolódott össze egy új szövetség, az ELLA, amely zászlajára a környez
Elolvasom