A covid hatásairól tartottak workshopot a füredi cégek

Workshopot rendeztek a Balatonfüred–Balatonalmádi közös helyi foglalkoztatási együttműködés keretein belül. A találkozó fő témája a nem turizmusból élő füredi cégek alkalmazkodása és annak módja volt a koronavírus-helyzet következményeihez.

A szakmai tanácskozás ezúttal az atipikus foglalkoztatásról szólt. A rendezvényen több cég képviselője is beszámolt arról, miként alkalmazkodtak tavasszal a járvány okozta változásokhoz – írja a Balatonfüredi Napló.  A szokásostól eltérő foglalkoztatást
szinte mindenhol bevezették, hol kevesebb, hol több sikerrel. Volt, ahol teljesen vagy részben átálltak a home office-ra, azaz az otthonról történő munkavégzésre, de a munkaidő csökkentését, a munkaszerződések módosítását is alkalmazniuk kellett a vállalkozásoknak. Az előadók szerint a vírus egy komoly figyelmeztetés volt, hogy olyan irányból is érheti támadás a gazdaságot, a kis- és középvállalkozásokat, ahonnan a legkevésbé számítanának rá.

A szeptember 29-i rendezvény Balatonfüreden az utolsó szakmai program volt, ahol előadást tartott többek között Pék Gyöngyi, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. humánpolitikai vezetője, Németh Árpád, a Telenor délnyugat magyarországi régiójának vezetője, valamint két balatonfüredi cég képviselője. Az egyikük Balogh Ákos volt, aki tíz éve a Rendszertudományi Innovációs Központ Zrt. cégvezetője. Balogh Ákos a Balatonfüredi Napló kérdésére válaszolva azt mondta, az IT-, azaz a számítástechnikai szektort kevésbé érintette a vírushelyzet, de gondjaik nekik is vannak. Ezek a cégek sokkal rugalmasabban és jobban tudják azt a helyzetet kezelni, amibe került az ország. Nyilván ennek az az oka, hogy maga a munkafolyamat jórészt számítógépeken, az interneten történik, a kommunikáció csatornái ugyancsak az interneten vannak, és a feladatok is az interneten teremtődnek. Tulajdonképpen az embernek a szürkeállományán és a laptopján kívül nincs is szüksége másra, ha a megfelelő sávszélesség és megfelelő IT-biztonság is rendelkezésre áll, ezek a szakemberek bárhonnan képesek dolgozni.

“Persze azért ez nem ilyen egyszerű, hiszen azok a cégek, amelyek nálunk vannak, küzdenek a helyzet okozta problémákkal, a piac megérezte a válságot. Az épületünk az első hullám idején gyakorlatilag kiürült, voltak felmondások is, de mára a cégek többsége visszajött, most már folyamatos munkavégzés van. Itt a második hullám, és nekünk mint fenntartónak ez nem egy jó állapot, mindenesetre bízunk a jövőben. Bízunk a mellettünk folyó építkezés végeredményében hiszen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem beruházása számunkra is fontos, a mi épületünk által kínált potenciált erősíteni fogja”

– fogalmazott Balogh Ákos.

Budapesten és Balatonfüreden is működtet üzemet a 77Elektronika Kft., amelynek helyi üzemvezetője ugyancsak a vírushelyzetről, az ahhoz
való alkalmazkodásról beszélt. Pozsgai Norbert elmondta, hogy az első perctől kezdve felvették a kesztyűt.

“Komoly óvintézkedéseket vezettünk be a munka- és az egészségvédelem területén. Odafigyeltünk a megfelelő fertőtlenítésre és takarításra, ezenfelül minden dolgozónk kapott maszkot, tisztító- és fertőtlenítőszert tartalmazó csomagot, amit otthon is tudtak használni, hiszen ezekből az eszközökből hiány volt a boltokban. Mi olyan gépekkel dolgozunk, amelyek, bár nagyon korszerűek, emberi jelenlétre azért szükség van. Jelenleg olyan technikai beruházások folynak, melyek majd azt teszik lehetővé, hogy akár távoli asztalról, emberi jelenlét nélkül lehessen ezeket a gépeket irányítani, újraindítani vagy esetleg szervizelni. A füredi üzemben egyébként most is teljes létszámmal dolgozunk, sőt az első hullám idején sem volt egyetlen dolgozónk sem táppénzen. A folyamatos működéshez ez elengedhetetlen lesz a jövőben is”

– mondta Pozsgai Norbert.

A workshopon Holczer András alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, ma csak az lehet sikeres vállalkozó és cégvezető, aki képes alkalmazkodni a kialakult helyzethez, kész kompromisszumokat kötni. Előtérbe kell helyezni és a működés érdekében alkalmazni kell az atipikus foglalkoztatás minden lehetséges módját – tette hozzá Holczer András.

Gajdos Attila, a foglalkoztatási paktum projektmenedzsere zárszavában elmondta, hogy paktumprojekt 2017 nyarán kezdődött és 2020
novemberében fejeződik be. A projekt során kitűzött mutatószámokat már több mint egy éve elérték, köszönhető ez a projektben részt vevők munkájának. A projekt során 268 fő jutott álláshoz (a célérték 156 fő volt) és 387 fő vett részt munkaerőpiaci programokban
(a célérték 358 fő volt). A paktum a foglalkoztatás támogatása mellett a partnerség építését is felvállalta, amely során számos rendezvényt (workshopot) tartottak Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A rendezvények témáit úgy találták ki, hogy azok a foglalkoztatáshoz kapcsolódjanak, a térség szereplői között információáramlás és véleménycsere történjen, a működési tapasztalatok cseréje is történjen meg, valamint széles körű partnerség épüljön ki.


Hirdetés

Kapcsolódó

Átadták a Balaton legnagyobb szabadtéri vízicsúszdáját Balatonfenyvesen

Több mint százmillió forintból megújult Balatonfenyves központi szabadstrandján egy 33 éve épült, 18 é
Elolvasom

Szombattól hőségriasztás lép életbe

A következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól hőségriasztást adott ki Müller Ce
Elolvasom

Több kilométeres a torlódás az M0-son és az M7-esen is

Több kilométeres torlódás alakult ki péntek délutánra az M0-s autóúton és az M7-es autópályán is - közölte
Elolvasom