A Kádár-kor strandételei még mindig uralják a Balaton-partot

A Kádár-kor strandételei még mindig uralják a Balaton-partot

A balatoni retro feeling azonnal magával ragad bennünket, ha csak megpillantunk egy-egy szépiás, gyűrött képet a régi nyarakról vagy idősebb rokonaink kezdenek anekdotázásba a vasárnapi ebéd felett. Sok minden változott azóta, de a klasszikus strandételeink megmaradtak olyannak, amilyennek szeretjük őket és gyakorlatilag egy időutazó a múltból sem nagyon találná a különbséget, az árakat leszámítva persze.

Főtt kukorica

Az egyértelmű aranyérmes. Kicsik és nagyok, nők és férfiak egyaránt rajonganak a főtt kukoricáért. Enyhe sófátyollal a leggusztusosabb és a legfinomabb. Tápértéke magas, mégis messze a legegészségesebb fogás a listánkon.

Palacsinta

Az édesszájúak kedvence a mai napig a három alapvető íz: a kakós, a túrós és a lekváros. Semmi sem változott. Ha ízlésesen meg van hintve egy kis porcukorral még a papírtányért is megenné az éhes fürdőző. Egy-egy kiadós, zsíros strandebéd után lefojtásnak is ideális.

Fotó: nosalty.hu / Fortepan

Sült hekk

Messze a legmegosztóbb strandeledel. Sokan csípőből irtóznak a halételektől, aki viszont szereti őket, az minden lehetőséget megragad, hogy az első számú favoritját fogyaszthassa egy nagy karéj kenyér és egy lédús kovászos uborka társaságában. Egyes fanatikusok még a hal paprikás lisztben sült uszonyát is elropogtatják.

Lángos

“Két forint a forró lángos, éljen soká Kádár János” – hangzott a mondóka évtizedeken át és – bár egy kis iróniával fűszerezve – néha még hangzik ma is. Sajttal, tejföllel, fokhagymával, ki hogy szereti. Nem lehet teljes a strandolás, anélkül, hogy az ember ne álljon be a kígyózó sorba valamilyen pléhbódé elé a lángosára várakozva.Kapcsolódó

Beindulhat a Balaton jegesedése a hétvégén

Bár szerdán némi enyhülés volt tapasztalható az időjárás tekintetében, hétvégére akár nyílt vízen is kialak
Elolvasom

-10 fokos fagyra is készülhetünk

Pénteken a napsütést gyakran zavarhatják felhőátvonulások, helyenként futó hózáporok is kialakulhatnak. Élé
Elolvasom

5+1 úti cél a déli parton, ahová a mínuszokban is érdemes kiruccanni

Az előző héten a Balaton északi oldalát átszövő ösvényekből jelentkeztünk egy válogatáskoktéllal, de termés
Elolvasom