A leghatékonyabb praktika vakondok ellen – így óvd meg a kerted a túrásoktól!

A leghatékonyabb praktika vakondok ellen – így óvd meg a kerted a túrásoktól!

Nagyon sokakat kergetnek őrületbe a vakondtúrások, ami érthető. Az ember mindent igyekszik megtenni azért, hogy szép, ápolt kertje legyen, akár otthon, akár a nyaralónál – amit aztán ezek a kis szőrös állatok rendre elcsúfítanak a túrásaikkal…

Hogyan keletkezik a vakondtúrás?

Mint ahogy bizonyára te is tudod, a vakond védett faj, így bántani nem szabad. Leginkább a földben élő állatokat, gilisztát, bogarakat, kártevőket eszik, az a talaj vonzza, ahol ezt a táplálékot megtalálja. Igazi svédasztalos kínálat például számára a betrágyázott föld. Ételét úgy keresi, hogy járatokat fúr magának, ezek azonban megtelnek földdel, így időről időre a felszínre túrja őket, hogy haladni tudjon…

Megoldás vakondok és vakondtúrás ellen

Van néhány gyakran alkalmazott módszer, amellyel tehetsz a vakondok kilakoltatása érdekében.

  • Ricinus

A vakond rendkívül gyűlöli a ricinust, így ez az akár 3-4 méteres magasságot is elérő növény segíthet, hogy ne kelljen több földbuckát nézned a kertedben. Nemcsak a növénnyel, hanem az olajával átitatott gyeptrágyával is megmutathatod a kertedben garázdálkodó vakondoknak, hogy kívül tágasabb.

  • Napelemes vakondriasztók

Ezek az eszközök, amelyek kis napelem-paneljeik segítségével nyerik a működésükhöz szükséges energiát, 1000 Hz alatti hangot adnak ki magukból. Ezt a hangot te nem hallod, sem pedig más háziállatok, kizárólag a vakondok – őket pedig nagyon irritálja majd, így elköltöznek.

A legbiztosabb megoldás, ami 100%-ig vakondtúrás-mentes övezetté teszi a kertedet: A VAKONDHÁLÓ

Az előbb sorolt megoldások inkább csak ideiglenesek, 60-70%-ban beválnak, de néha így is találkozhat az ember buckákkal. Ha nem a vakond, akkor a másik „talajtúró” állat, a földikutya által – ez a Balaton környékén egyébként gyakori vendég.

Mi pontosan a vakondháló?

Egy erős műanyagháló, ami megakadályozza, hogy a vakondok és barátaik a felszínre túrják a földet. A háló a talajban kerül lefektetésre, és akár 20-30 évre is megfelelő, erős védelmet tud nyújtani.

Néhány tipp a telepítéssel kapcsolatban, hogy ne okozzon problémát később sem, és valóban be tudja váltani a hozzá fűzött reményeket:

  • Ha automata öntözőrendszer telepítésén gondolkodsz, előbb az ehhez köthető munkálatokat végeztesd el, mivel a háló később útban lehet.
  • Figyelj oda az ajánlott mélységre, ugyanis a túl sekély
  • telepítés árthat a gyepnek. A vakond egy darabig próbálkozni fog a föld kitúrásával, ami bár nem
  • sikerül majd
  • neki, a fűszálak gyökereit sajnos kilökheti. Így a gyep ezeken a szakaszokon kiszáradhat, kipusztulhat.

Nortene vakondhálói környezetbarát, vegyszermentes megoldást jelentenek. Ezek a professzionálisan tervezett hálók nem befolyásolják a növények növekedését, sem a fű állapotát, miközben a vakondok nem tudják rajta keresztültúrni a talajt. Mind a hálós megoldás maga, mind pedig a márka extra megbízható – így, ha hosszú távra szeretnél búcsút mondani a csúnya buckáknak, ez a leghatékonyabb praktika.

Hirdetés

Kapcsolódó

Trambulinok árai, és amit tartalmaznak

Az, hogy a trambulinozás világszerte kedvelt időtöltés, egyértelmű. Korosztálytól függetlenül egyre több em
Elolvasom

Hirdetés

Energiamegtakarítás fűtési keringtető szivattyúkkal

A szivattyúk napjainkban már nélkülözhetetlen elemei egy korszerű fűtési rendszernek. Nem volt ez mindig íg
Elolvasom

Hogyan fejleszthető az analógiás gondolkodás gyerekeknél?

A gyerekek és talán kicsit a felnőttek számára a legnagyobb félelem az iskolában a matematika irányába van.
Elolvasom