A Pannon Egyetem is a Magyar Olimpiai Bizottság partnere lett

A Magyar Olimpiai Bizottság 23 felsőoktatási intézménnyel – köztük a Pannon Egyetemmel – írt alá együttműködési megállapodást szerdán, a Magyar Tudományos Akadémián megtartott ünnepség keretében a MOB Kettőskarrier-programjának kapcsán. A november 29-ei ceremóniát egy konferencia előzte meg a témában.

A Magyar Olimpiai Bizottság szeptember végén mutatta be Kettőskarrier-programját, amelynek küldetése, hogy a sportolóknak segítsen céljaik elérésében (legyen szó fizikai vagy mentális segítségről), illetve segítsen abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, illetve a sport és a munka között. A program része, hogy az élsportolók akár egyéni tanrend mellett mindenképp továbbtanulhassanak a versenyekre, vagy éppen az olimpiára való felkészülés mellett – ennek eredményeképp született meg a megállapodás szerdán 23 felsőoktatási intézménnyel: köztük 22 egyetemmel és egy főiskolával.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a megállapodással kapcsolatban elmondta: az intézmény már megalakulása óta fontos prioritásként kezeli, hogy a tanulás mellett széles körben rendelkezésre álljanak a különböző tömegsport és versenysport lehetőségek az egyetemi polgárok számára.

„Az első egyetemi sportegyesület 1951-es megalakulása óta elértük, hogy az órarendi és szabadidős alkalmakon túl, a Veszprémi Egyetemi Sport Klub keretein belül 14 szakosztályban, csaknem ezer fiatal sportol és versenyez szervezett keretek között. Annak érdekében, hogy a tanulás, valamint a versenysport együtt hosszútávon is eredményesen művelhető legyen, az intézmény speciális ösztöndíjprogrammal, mentorrendszerrel, és rugalmas tanulmányi időbeosztással támogatja hallgatóit. Tekintettel arra, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság Kettős Karrier Programja ugyanazt a szellemiséget képviseli, mint amiben mi is hiszünk, nagy örömmel csatlakoztunk hozzá. Azt gondolom, hogy ez az együttműködés tovább fogja szélesíteni a sport mellett tanulni, illetőleg a tanulás mellett sportolni vágyó fiatalok lehetőségeit a Pannon Egyetemen, és az egész országban egyaránt.”

– fogalmazott.

Az ünnepélyes aláírást egy konferencia előzte meg, amelyet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke nyitott meg a Magyar Tudományos Akadémián, rávilágítva a MOB Kettőskarrier-program fontosságára, és kiemelve, hogy Berzeviczy Albert, a Magyar Olimpiai Bizottság első elnöke, aki 1895 és 1904 között irányította a szervezetet, majd pedig az MTA első embere lett, ami még különlegesebbé teszi ezt a megállapodást. Az olimpiai bajnok sportvezető köszönetet mondott a 23 felsőoktatási intézmény vezetőjének a programhoz való csatlakozásért.

Az előadók közül elsőként egy másik olimpiai bajnok, dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem docense, a MOB elnökségének tagja lépett pulpitusra, aki „Kettős életpálya – dupla haszon” címmel beszélt első kézből meggyőzően a program fontosságáról, saját és paksi példákat felelevenítve; körbejárva azt, miben tudja egy egyetem az élsportoló továbbtanulását támogatni. Dr. Bartha Csaba, a MOB operatív igazgatója arról beszélt, mi a MOB feladata a sporttudomány terén, a szervezet miben tudja segíteni a versenyzőket a szinte napról-napra megújuló sporttudomány terén, majd köszönetet mondott a program koordinátorának, a MOB stratégiai igazgatójának, dr. Géczi Mariannak.

További, elképesztően izgalmas prezentációk következtek. Prof. dr. Bács Zoltán és dr. Bácsné Prof. dr. Bába Éva a Debreceni Egyetem sportos vonatkozásairól, a vízilabdázó olimpiai bajnok, férfi szövetségi kapitány Varga Zsolt és a sportpszichológus dr. Goschi Gabriella – akivel hét éve dolgoznak együtt – az edző-sportoló-sportpszichológus kapcsolatáról beszélt. A sebészorvos-tőrvívó dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója saját példákkal támasztotta alá a kettős karrier fontosságát, majd pedig Dr. h.c. Mocsai Lajos előadásában vázolta az ő – sportoló, edző, szövetségi kapitány, TF-oktató, sportvezető – kettős karrierjét, beszélt az edzőképzés terén a TF és a Magyar Edzők Társaságának együttműködéséről, majd a sporttudomány tudományos akadémiában elfoglalt helyéről, valamint – részben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség első embereként – a sport és felsőoktatás együttműködéséről beszélt.

Mindenképp említésre méltó, és ez is elhangzott a konferencián, hogy a néhány hete indult Kettőskarrier-programra eddig 17 sportág 86 versenyzője jelentkezett – főleg egyéni sportágak képviselői keresték meg a MOB-ot, de jelentkeztek a vízilabda, a kézilabda és a röplabda sportágakból is. A mai nappal 27 érvényes sportolói megállapodása van a MOB-nak, 9 van folyamatban, 32 sportolóval pedig már személyes konzultáció is lezajlott.

Ez azt mutatja, hogy a program mindenképp hiánypótló, és hogy nagy igény van rá az élsportolók körében, akik közül többen jelenleg éppen a 2024-es párizsi olimpiára készülnek, úgyhogy az oda vezető úton tudja segíteni őket a Magyar Olimpiai Bizottság, amely egyébként küldetésének is tekinti ezt a fajta segítségnyújtást.

A MOB Kettőskarrier-programjával együttműködő felsőoktatási intézmények: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Edutus Egyetem, Eötvös József Főiskola, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Kodolányi János Egyetem, Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Neumann János Egyetem, Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem és a Soproni Egyetem.

Kapcsolódó

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint dupl
Elolvasom

Humán eredetű szennyezések a Balatonban – tudományos konferencián vizsgálták a kérdést

Az „Őszintén a Balatonról” szakmai találkozók keretében tudományos előadóülést tartottak Tihanyban a HUN-RE
Elolvasom

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

A Veszprémi Petőfi Színház hetedik alkalommal rendezi meg az operettfesztivált. - - Június 20-23. köz
Elolvasom