Megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját a Club Aligában

Megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját a Club Aligában

Megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját, még egy természeti kinccsel lett szegényebb Balatonvilágos – írta a Facebookon az Aligai Fürdőegyesület, a poszthoz több fotót is csatoltak a megsérült fáról.

A Kádár-sziget és a fűzfa is Natura2000-es védelem alatt áll, ezért az egyesület a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz fordul. A fa egyszer már megtört egy viharban, de újra ágakat és lombot növesztett, ezért sokan érzelmileg kötődtek hozzá, az egyesület szerint viszont várhatóan már nem fog tudni újraéledni.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Telex kérdésére ezt válaszolta:

„A Veszprém Vármegyei Kormányhivatalhoz az esettel kapcsolatban bejelentés nem érkezett, a kormányhivatal eljárást nem indított.”

Az Aligai Fürdőegyesület Facebook-oldalán az alábbi közlemény olvasható:

Újabb barbár tett a Club Aligában: megcsonkították a Kádár-sziget ikonikus fűzfáját.

Aki valaha is járt Aliga II-n, a Kádár-szigeten, csodálattal nézett a fűzfára, amely akár a túlélés szimbomóluma is lehetne. Törzse ugyanis egyszer egy viharban megtört, és bár az egészsége megsínylette, de a fában akkor még volt annyi életerő, hogy utána újra káprázatos lombkoronát növesszen és kibírjon minden vihart. Története és gyönyörűsége miatt sok százan érzelmileg szorosan kötődtek a fához. Ahhoz a fához, amely, bár nagyon szurkolunk neki, de valószínűleg már soha nem fog akkora lombkoronát növeszteni, mint eddig. Lomb és ágak nélkül pedig a gyökerek elhalnak, a fa pedig végleg elpusztul, és majd mondhatjuk: még egy természeti kinccsel lett szegényebb Balatonvilágos.

Pedig lehetett volna jobb sorsa is. A Kádár-sziget- mint a tómeder része- és így a fűzfánk is Natura2000-es védelem alatt áll. A múltját, korát és szépségét tisztelve lehetett volna ápolni, gondozni, segíteni, hogy minél tovább gyönyörködhessünk még benne.

Egyesületünket mélységesen elszomorítják a történtek. Az üggyel kapcsolatban megkeressük az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalt, ám sajnos amit már letaroltak, azt már sem ők, sem mi nem tudjuk visszahozni. Csak abban bízhatunk, hogy egyszer végre változik ez a barbár szemléletmód.
Kérjük támogassa Ön is természetvédelmi munkánkat!Számlaszámunk: MBH Bank 73608082-00386102

Kapcsolódó

Ma indul a harmadik Holtszezon fesztivál Veszprémben

A nagyszabású rendezvény idén is nívós fellépőket és előadókat sorakoztat fel egy seregnyi helyszínen. - -
Elolvasom

Egy pálos kolostor feltárása kezdődött meg Balatonszemesen

A Balaton északi és déli partján egyaránt megtalálhatóak a pálos rend működésének nyomai. Ezúttal a balaton
Elolvasom

Ma estétől lezárják Balatonalmádi központját a Fidesz frakcióülése miatt

A kormánypárt tagjai ezúttal Balatonalmádiban gyűlnek össze a parlament tavaszi ülésszaka előtt. - - J
Elolvasom