A pécsi bíróság kimondta: nem épülhet vitorláskikötő a balatonföldvári strandon

A pécsi bíróság kimondta: nem épülhet vitorláskikötő a balatonföldvári strandon

A probléma súlyát fokozza, hogy az építkezés már meg is kezdődött.

A balatonföldvári Nyugati strandon kora tavasszal három hektárnyi területen, 100 méteres partszakaszon 2 és félmilliárd forintból 175 vitorlás befogadására alkalmas kikötő építése kezdődött el – írja a hang.hu. A beruházó Balabo Kft. terveihez annak idején a Veszprém Megyei Kormányhivatal villámgyorsan megadta az engedélyt, igaz a környezetvédelmi hatástanulmánytól nagyvonalúan eltekintett. A kivitelezést legfeljebb az lassította, hogy a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület polgári pert indított. Arra hivatkoztak, hogy a munkálatokat nem előzte meg társadalmi egyeztetés, elmaradt a kötelező környezetvédelmi hatástanulmány, és a kikötő strandra való beépítése ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal. (A HÉSZ valóban tiltja a strandok funkciójának és területének megváltoztatását. Erre országos rendelkezés kötelez minden stranddal rendelkező települést. A jogalkotót eredendően a strandok beépítésének veszélye motiválta, ám a tilalom értelemszerűen minden egyéb tevékenységre is vonatkozik.)

A Pécsi Közigazgatási Bíróság tavaly szeptember elején éppen a HÉSZ-re hivatkozva helyezte hatályon kívül a Veszprém Megyei Kormányhivatal kikötőépítési engedélyét. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a két mólószár megvalósításával a Nyugati strand mintegy 100 méternyi partszakaszán szűnik meg a fürdőzés lehetősége. Az építkezés idén kora tavasszal mégis megkezdődött: a megyei kormányhivatal a balatonföldvári jegyző nyilatkozatára hivatkozva, amely szerint a Helyi Építési Szabályzat nem áll ellentétben a kikötőépítéssel, újból kiadta az engedélyt.

A Mosolygó Balatonföldvár Egyesület jóvoltából az ügy visszakerült a Pécsi Közigazgatási Bírósághoz, amely május 24-i ítéletében ismét megállapította, hogy a strandon nem lehet kikötőt építeni, mert az ellenkezik a Helyi Építési Szabályzattal.Forrás: hang.hu
Fotó: hang.hu / Pethő Tibor

Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom