A régi huszárlaktanya emléktábláját avatták Keszthelyen

Mostanra sikerült a Pelso Társaság által még 2014-ben javasolt emléktábla ötletét megvalósítani, amely az egykori huszárlaktanyának állít emléket Keszthelyen. Az avatóünnepség történéseiről a tvkeszthely.hu számolt be.

Hirdetés

A Deák Ferenc utcában található az egykori huszárlaktanya. Előtte a lakosságnak kellett elszállásolni a katonaságot, ezért építtette  Reischl Vencel városbíró az épületet 1886-ban. Ennek állít mementót a Peslo Társaság most elhelyezett emléktáblája.

A huszártörténelem érdekes eseményeiről tartott rövid ismertetőt Fekete György az egykori huszárlaktanya előtt. A Pelso Társaság elnökségi tagja elmondta, Keszthelyen is több esemény zajlott a 18-19. századokban, melyeknél a huszárságnak nagy szerepe volt. A helyszínen található első világháborús emlékmű is erre emlékeztet, azonban fontosnak tartotta az egyesület, hogy méltóképpen emlékezzenek meg a mögötte található épületről is.

„Időnként igyekszünk felkarolni bizonyos kulturális rendezvényeket, sporteseményeket, néha fehér asztal mellett költünk el közösen egy-két órát és az ember megpróbál időnként jobbító szándékkal a város vagy a környezet, gazdasága, turizmusa, kultúrája vonatkozásában esetleg ötletekkel segíteni. De időnként tevőlegesen is, mint ahogy ezt a mai nap igazolta.”

Az emléktábla avatóünnepségen kisebb történelmi áttekintést hallhatott a közönség Kukorelly Páltól, Reischl Vencel városbíró ükunokájától. Ismertette az egykori városképet, a huszárlaktanya történetét, valamint kitért arra is, hogy fontosnak tartja, hogy méltóképpen legyen megbecsülve a nagy múltú egykori huszárszállás, valamint Reischl Vencel munkássága is. A volt sörgyáros ugyanis 25 évet teljes mértékben Keszthelynek szentelt.

„Bátorsága volt, esetleges kockázatokat vállalni, amiket persze jól átgondolt. Mások nem akartak kockázatokat vállalni, és ahogy említettem a huszárvágás, amivel ő tényleg a városi tanács ellen menve saját maga vállalta azt a kockázatot és saját maga megvette a városi pénzszedési jogot, az volt egy nagyon fontos lépése.”

Az eseményen részt vettek a Radetzky Huszárezred tagjai is. A hagyományőrző huszárok kiemelték, elengedhetetlennek tartják, hogy a huszárhagyományokat ápolják, valamint, hogy az utánpótlást kineveljék.

A Pelso Társaság tervei között szerepel, hogy minden évben szerveznek egy huszár emlékünnepséget a tábla előtt. Ezzel is tisztelegni szeretnének az egykori hősöknek.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó

CéleGYENESben a fejlesztések

Az országban a turisztikai célpontok fej-fej mellett adnak hangot fejlesztéseikről, a szektor nagy erőkk
Elolvasom

MÁV: szombattól elérhető a Balaton24 és a Balaton72 jegyek Duo változata

A Balaton környékére látogatók újabb jegytípusok közül választhatnak: szombattól elérhető a Balaton24 és a 
Elolvasom

Balatongyörökön is kezdődhet a „Tisztítsuk meg az Országot!” program megvalósítása

A Belügyminisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” pr
Elolvasom