Nincs is annál jobb elfoglaltság, mint belesni a gazdaságokba, megnézni, hogyan készül a sajt vagy a lekvár, miközben a friss, egészséges termékekből azonnal be is lakmározhatunk. Ráadásul valószínűleg jóval olcsóbban, mintha máshol vásárolnánk meg ugyanazt, és közben még a gazdákat is támogatjuk. Bárhol is nyaralsz idén, az ország minden szegletében találsz remek termelőket. Mi most a Balaton környékéről gyűjtöttünk egy csokorral.
Hafner Kinga és párja, Levente üzemelteti a Kővári Kecskefarmot, ami mellett nemrégiben egy kis termelői boltot is nyitottak. A hely az egyik leglátványosabb állatfarm a Káli-medencében, ahol a szórakozás közel ötszáz kecske, mangalica, szamár, ló és csirke között teljes mértékben garantált. A Kővári házaspár a pedagógus pályát cserélte állattartásra és sajtkészítésre, már több mint tíz éve.
És hogy mit kapsz náluk a kecskesajton kívül? Például mangalicakolbászt, lekvárt, tarját, oldalast és csülköt. (Káptalantóti és Kékkút között, a 14-es km-nél)
A Balaton-felvidék egyik legismertebb sajtját készíti egy közgazdász házaspár Vászolyon. A leghíresebb termékük a három hónapig érlelt félkemény Balaton sajt, ami tavaly elnyerte a Nemzet Sajtja elismerést. Több mindent készítenek, például camembert jellegű Szent Jakab sajtot, ordát, levendulás joghurtot, és gyakran használnak különleges fűszereket is. Szombaton 10 és 14 óra között lehet őket a műhelyben meglátogatni, a hét többi napján megállás nélkül termelnek, természetesen friss tejből. (8245 Vászoly, András utca 5/3.)
A vászolyi mellett a másik ismert sajtüzem a Balaton környékén a Tekeresvölgyi sajtmanufaktúra. Ők saját tejjel dolgoznak, ugyanis van 35 magyar tarka tehenük, amik hetente 2500 liter tejet adnak. Az érett, kemény sajtokra a legbüszkébbek, de van gomolyájuk (ízesített is), grillsajtjuk, fűszeres, füstölt sajtjuk, és akár 14 hónapos, érett sajtjuk is. Készítenek túrót, sajtkrémeket, krémeket, fetát, 30 százalékos gyümölcstartalmú joghurtokat, házi vajat, sőt szörpöket is. Hétközben a családi gazdaságban tudod őket felkeresni, hétvégente piacoznak. (8248 Nemesvámos, Kovács tanya 1.)
Korosa András sajtműhelye több szempontból is különleges, leginkább azért, mert Andrásnak saját, jersey fajtájú tehenei vannak, és sajtjaihoz csak ezeknek a tejét használja. Jelenleg harminc tehene van, mindegyiket egyenként ismeri, és nála minden tehén családtag, akire boldog nyugdíjas évek várnak. A teheneket saját maga feji, a napi 120 liter tejből nagyjából 15 kiló sajtot készítenek párjával, Petrával együtt. Minden évben megrendezik a Korosajt Fesztivált, amit nem érdemes kihagyni! (8371 Nemesbük, Április utca 21.)
A kékkúti Levendula Porta, mint a neve is mutatja, főleg levendulás termékeiről ismert, mint a levendulaszörp és a levendulazselé, de van pár kecskéjük is, és készítenek sajtokat. A hely egy igazi kis látványpark, főleg gyerekekkel, mert rengeteg állatot tartanak, és a srácok még a sajtkészítést is kipróbálhatják. Előre bejelentkezéssel bármikor látogatható, akár egy isteni termelői reggelire is. (8254 Kékkút, Fő utca 18.)
A vászolyi mellett a másik ismert sajtüzem a Balaton környékén a Tekeresvölgyi sajtmanufaktúra. Ők saját tejjel dolgoznak, ugyanis van 35 magyar tarka tehenük, amik hetente 2500 liter tejet adnak. Az érett, kemény sajtokra a legbüszkébbek, de van gomolyájuk (ízesített is), grillsajtjuk, fűszeres, füstölt sajtjuk, és akár 14 hónapos, érett sajtjuk is. Készítenek túrót, sajtkrémeket, krémeket, fetát, 30 százalékos gyümölcstartalmú joghurtokat, házi vajat, sőt szörpöket is. Hétközben a családi gazdaságban tudod őket felkeresni, hétvégente piacoznak. (8248 Nemesvámos, Kovács tanya 1.)
Korosa András sajtműhelye több szempontból is különleges, leginkább azért, mert Andrásnak saját, jersey fajtájú tehenei vannak, és sajtjaihoz csak ezeknek a tejét használja. Jelenleg harminc tehene van, mindegyiket egyenként ismeri, és nála minden tehén családtag, akire boldog nyugdíjas évek várnak. A teheneket saját maga feji, a napi 120 liter tejből nagyjából 15 kiló sajtot készítenek párjával, Petrával együtt. Minden évben megrendezik a Korosajt Fesztivált, amit nem érdemes kihagyni! (8371 Nemesbük, Április utca 21.)
Sajtból sosem elég! A Balaton környékén szerencsére már igen sok a kézműves sajtműhely, nehéz közülük választani. Julcsi Sajtkonyháját azért ajánljuk, mert így biztosan elmész Hegymagasra, ami különlegesen szép hely. A sajtkonyha híres a kecskeparenyicáról, ami valóban nem található meg mindenki kínálatában. Készítenek még friss köpülésű vajat, túrót, a falusi vendégasztal keretében pedig egyszerű ételeket is ehetsz náluk, bejelentkezés után bármikor. Ne hagyd ki a Rákóczi túróst és a madártejet, de házi zsíros kenyeret is kérhetsz lila hagymával. (8283 Káptalantóti, Petőfi utca 58.)
A Tóti-hegy oldalában különleges hangulat és még különlegesebb kilátás vár rád. Az Istvándy Pincészetben való látogatást nem érdemes kihagyni, már csak a finom borok miatt sem. Befizethetsz borkóstolóra, végigjárhatod a szőlőbirtokot, a Piknikbárban pedig az Istvándy család saját készítésű mangalicakolbászait is megkóstolhatod. (8283 Káptalantóti, Hegymögiszőlő 1.)
Csordás Csaba alsópáhoki kertjében 35-féle chilipaprika terem, de megkegyelmez a gyengéknek, és készít sima paradicsomszószt, ami csodát művel a tésztákkal, a pizzákkal és a burgerekkel. Csaba piacra is hordja a termékeit, de bejelentkezés után nála is tudsz chilit venni, illetve kóstolni. (8394Alsópáhok, Dózsa György utca 111.)