A tócsni ötven árnyalata, avagy hány neve és készítési módja van a lapcsánkának

A tócsni ötven árnyalata, avagy hány neve és készítési módja van a lapcsánkának
<
/div>

A lángos mellett a másik kedvenc “egyszerű, de nagyszerű” strandos ételünk a tócsni…vagyis hát ki hogy hívja a reszelt krumplis sült lepénykéket. És akkor arról még nem is beszéltünk ki hogyan készíti őket.

 

Az egyik vezető receptoldal arra kérte olvasóit, hogy segítsenek nekik összegyűjteni a krumplilepény tájegységenkénti névváltozatait és nem csalás, nem ámítás: pontosan 70 féle névre sikerült fényt deríteni.

Íme a köznyelvben előforduló elnevezések, szemezgessetek belőle:

bandurák, bere, beré, berét, berhe, bodag, borzaska, bramborák, buhi, cicedli, cicege, cincogó, cinke, derrentyű, egérke, enge-menge, görhöny, hadi, hadirántotta, harula, hlebcsánka, hremzli, Kartoffelpuffer, kremzli, krumplibaba, krumplifasírt, krumplilepény, krumplimálé, krumpliplacki, krumpliprósza, krumplitócsni, krumplis tócsni, lapcsánka, lapcsinka, latke, lapotya, lapótya, lapotyka, lepcsák, lepcsánka, lepkepotyi, leppalacsinta, mackó, macok, macskanadrág, matutka, matyutyka, medvetalp, nist, pacsa, pacsni, placki, prósza, recsege, reszelt krumplis, röstiburgonya, rösztike, siligó, sisznyi, smacog, sündisznó, süni, szisznyi, tocsi, tócsi, tocsnyi, tócsni, tócsnyi, toksa, vakhús.

 

A népi elnevezéseken túl a másik nagy kérdés még az étel körül, hogy ki mivel bolondítja meg az alapreceptet, ha az netán túl egyszerű lenne – bár mi többek között épp ezért szeretjük, na meg persze mert isteni finom és nagyon olcsó.

Nagyszerű benne, hogy számos módon variálhatjuk az alapanyagot, bár a legtöbben még mindig reszelt krumplival, némi liszttel, sóval, tojással készítik és valamilyen zsiradékban sütik ki. Ám ahány ház, annyi szokás.

Van, ahol finomabbra, máshol durvábbra reszelik a krumplit, egyesek zsírban sütik ki, mások olajban, olyan is akad, aki a tepsire esküszik, mert nem kell órákat görnyedni a tűzhely fölött.

A burgonyásat már jól ismerjük, emellett azonban készülhet még tökből, cukkiniből vagy almából hagyományos módon. Vagy: a krumplis alaphoz hozzákeverhetünk némi aprított gombát, répát, esetleg tepertőt vagy bármilyen húst.

Ha szeretjük a fűszeres ételeket, akkor ne csak sót tegyünk a “tésztába”, hanem például borsot, fokhagymát vagy hagymát is. Jól illik hozzá még a kakukkfű és a tárkony, de az ízlésünknek megfelelően bármilyen fűszerrel próbálkozhatunk.

Keverhetünk a krumplis alaphoz továbbá aprított spenótlevelet, más reszelt zöldséget vagy gyümölcsöt, esetleg reszelt sajtot, aprított szalonnát, de akár egy kis túrót is például az almás tócsnihoz.

Persze nemcsak az elkészítésben és az összetevőkben vannak különbségek, hanem a tálalásban is. Ha kisült a finomság, akkor ehetjük magában, valamiféle szósszal, de a legnépszerűbb a tejföllel és fokhagymával fogyasztása, a lángoshoz hasonlóan.

 

 

Forrás: origo.hu/tafelspicc, nosalty.hu  Fotó: Halmos Mónika

Kapcsolódó

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Oldtimer szépségverseny és sajtfesztivál: itt vannak a hét leghívogatóbb rendezvényei

Rengeteg muzsikaszóval, éjszakai fürdőzéssel és holdfénytúrával, valamint oldtimer versennyel haladunk egyr
Elolvasom

Felpörögnek a küllők május első hetében

Sok sok tekeréssel (mármint biciklin) indul az idei májusunk és a hét többi programja is meglehetősen széle
Elolvasom