Útikalauz Sümegre: menj tovább a várnál!

Útikalauz Sümegre: menj tovább a várnál!

Sümeg egy olyan meseszép város a Balaton felett, hogy alig ismert csodáiba egyből beleszeretsz. Nem csak a vára különleges, de tökéletes úti cél is egyben a kirándulásokhoz.

 

Sümeg igazi gyöngyszem a Balaton-felvidék északnyugati szélén, Zala megye szomszédságában. A városka nemcsak a Balaton közelsége, de meseszép várhegye miatt is igen kedvelt a túrázók körében.

Igaz, ami igaz, a Sümeg hangulatos kis utcái fölé magasodó várról nehéz levennie a szemét az embernek: már messziről vonzza a tekintetet a szépen felújított erődítmény. Mégis tévedés volna azt hinni, hogy csak emiatt lenne érdemes felkeresni a helységet, hiszen Sümeg tele van érdekességgel és látnivalóval.

 

A hatezer fős várost elsősorban nyáron keresik fel sokan a balatoni nyaralások kellemes kitérőjeként, ám a legtöbben a várnál tovább nem jutnak. Pedig rengeteg csodálnivaló van a környéken!

A környezetéből kimagasló várhegy remek túrahelyszín minden évszakban, a domb aljáról egy kellemes sétával, kiépített ösvényen elérhető a vár, ahol bejárhatjátok a vármúzeumot, és ahonnan a panoráma tényleg kihagyhatatlan. Már ez lenyűgöző, de nem érdemes ennél a pontnál megállni.

A vár környékén minden a középkorról és a lovagi életről szól. A várhegy alatti terület nemcsak izgalmas programoknak ad helyszínt, de egy történelmi játszótérnek is: török sátrakkal, harci eszközökkel, lovakkal.

Fentiek szomszédságában áll a püspöki palota, mely az 1700-as évek barokk építészetének fontos alkotása.

A magaslatról azonnal kiszúrhatók a sümegi templomok is, melyek közelebbről is gyönyörűek. Az egyik legfontosabb a barokk stílusú Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplom és Kolostor, melynek közelében egy Szent László-szobor is áll.

A templomok sorának itt azonban még közel sincs vége, mert a plébániatemplomba lépve is elakad az ember szava: falát az osztrák Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik. A kis templomot a rokokó Sixtus-kápolnájának is szokták nevezni.

Egy másik szempontból kiemelkedően különleges templomot is találni Sümeg utcáin: méghozzá egy evangélikus-református templomot, amelyet a két felekezet közösen használ, sőt, közösen is épített.

Sümeg temetőjébe is érdemes betérni egy rövid sétára: Jézus és a két lator szobra mellett barokk temetőkápolnája is szép, sőt, sok copf és klasszicista síremlék is sorakozik, többek között a Kisfaludy család emlékei is itt állnak.

Noha Kisfaludy Sándor szülőháza Sümeg talán legfontosabb emlékháza, a város büszkesége Ramasetter Vince is, egy kékfestőből lett iskolaalapító, aki rengeteget tett a városért és a sümegi iskolás fiatalokért az 1800-as években.

Az aprócska sümegi várhegy környékén bőven található szőlőbirtok is, melyek a cserszegi körzethez tartoznak. A helyi pincészetekbe érdemes betérni a városnéző túra után egy-két pohár balaton-felvidéki borra.

 

Forrás: femina.hu   Fotó: Országalbum/Andrea És Attila

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Őskori festékbánya, Lovas

A Balaton-felvidék valósággal hemzseg a középkori történelmi emlékektől, de gyakran kerülnek elő olyan töre
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Paloznak neve a turisták számára elsősorban a Jazzpiknik és a borászat kapcsán szokott felmerülni, azonban
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – 777 éves hársfa, Szőkedencs

A 7-es főút tőszomszédságában áll az a legendás hárs, melynek életkorát több, mint 700 évesre becsülik, de
Elolvasom