A villanyszerelésnél szóba jöhető kábelek keresése így a legegyszerűbb

A villanyszerelésnél szóba jöhető kábelek keresése így a legegyszerűbb

Miként érdemes keresni a különféle elektromos kábelek között? Mi az elektromos kábel keresésének leginkább racionális módja akár villamossági szakemberként, akár felhasználóként? A cikkben ezekre a kérdésekre adunk részletes választ.

Mi alapján érdemes keresgélni a szóba jöhető elektromos kábelek között?

A leginkább célravezető megoldás azt szem előtt tartani, hogy az általunk alkalmazni kívánt elektromos kábelnek várhatóan milyen körülmények között kell majd megbízhatóan teljesítenie hosszú éveken át.

Nem mindegy például, hogy beltéren vagy kültéren szeretnénk-e használni az adott elektromos kábelt. Az sem lényegtelen, hogy háztartási környezetben vagy pedig a rendszerint intenzívebb terheléssel járó ipari felhasználáshoz keresünk épp elektromos kábelt.

Mindezen felül arra sem árt előzetesen gondolni, hogy egész pontosan hol és milyen formában akarjuk majd beépíteni a kiszemelt kábelt. Többek között a vakolat alá, a falazatban vagy mondjuk a betonba ágyazottan is másként működhet egy-egy kábeltípus.

A kábelkeresés egyik kiemelt lépése, az előzetes kalkuláció

Minél inkább hajlandók vagyunk időt, energiát és figyelmet szentelni a kábelkeresést megelőző számításoknak, annál több későbbi lehetséges problémától tudjuk proaktívan megkímélni magunkat. Vagyis a „mennyi kábelre van szükség pontosan” kérdést nem érdemes félvállról venni.

Ehelyett érdemes precízen felmérni minden egyes helyiségben, hogy az elektromos hálózat szempontjából várhatóan hány méter kábelre lehet szükség. Ehhez persze nem árt tudni, hogy a kábelek várhatóan milyen úton és módon lesznek elvezetve.

Ahhoz pedig, hogy a túl kevés kábel rendelése mellett az indokolatlan pazarlás csapdájába se csússzunk bele, erősen javasolt lehet mintegy 10-15%-kal többet rendelni a szóba jöhető kábelekből, ezáltal plusz mozgásteret biztosítva a munkálatokhoz.

Amire kábelkeresésnél és -választásnál elsőként javasolt ránézni

Ma már a különféle kábeltípusok mindegyike olyan módon és csomagolásban áll rendelkezésre, hogy felhasználóként a lehető legkönnyebb dolgunk legyen a választást illetően.

Elég csak megnézni az Elektrikstore.hu elektromos kábeleinek a választékát. Egyébként a különféle kábeltípusokat rövid jelöléssel is szokás illetni, amit a villanyszerelésben jártas szakemberek mondhatni kívülről ismernek.

Amennyiben nem feltétlenül vagyunk biztosak a dolgunkban, és szeretnénk többet tudni egy-egy elektromos kábelről, akkor célszerű alaposabban utánanézni az adott típus specifikus tulajdonságainak.

Illetve az is racionális megoldást jelenthet, hogyha az elektromos kábelek típusait jól ismerő személytől vagy szolgáltatótól kérünk iránymutatást a kábelkereséshez.

Hirdetés

Kapcsolódó

Mikor van szükség a dioptriás szemüveg cseréjére?

A szemüvegesek jól tudják, hogy általában, a szemüvegviselés nem csak egy adott, egy bizonyos időszakra sz
Elolvasom

Hirdetés

Mit kell tudni a TNT csomagküldéséről?

A TNT egy nemzetközileg elismert cég, Magyarországon belül kevesen használják, de vannak olyan szolgáltatás
Elolvasom

A legjobb akváriumvilágítás

Akár kezdő, akár haladó akvarista vagy, abban minden bizonnyal egyetértesz velünk, hogy minden esetben szük
Elolvasom