Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Augusztusban hömbölög az első Telek fesztivál Veszprém határában

Nagy fába vágta a fejszéjét a veszprémi Terem bár csapata és (szub)kulturális holdudvara. Augusztus 8 és 11 között ugyanis az alapvetően punk rock és D.I.Y. éthoszáról hírhedt társaság egy nagyszabású zenei fesztivállal jelentkezik a Gulya-domb festői szomszédságában egy műfajokon átívelő, igazán vérpezsdítő line-uppal és sok-sok szabadidős programmal.

Az illusztris felhozatal a hip-hop, a punk, a hardcore és a metal rajongóit egyaránt kielégíti majd, de az első, warm-up napon például akusztikus előadók is a húrok közé csapnak és persze a ’90-es évek retro slágerei is felcsendülnek az afterokon. A frissítőkről a Terem bár legénysége, az ínycsiklandozó, kemencében sült, nápolyi pizzákról pedig a herendi székhelyű Más tészta gondoskodik, illetve a jövőre 30. születésnapját ünneplő Stég Skateboarding is képviselteti magát a támogatók között.

Augusztus 8-án, csütörtökön a színpadot Szolnoki Lajos melegíti majd be Bodnár Balázs zongorakíséretében, akik után a Vattai András és Horváth Tamás által alkotott duó szervírozza az outlaw country dallamokat.

Augusztus 9-én, pénteken a kőkemény rap kedvelőinek áll a zászló. A megsemmisítő rímeket olyan előadók interpretációjában hallhatja a nagyérdemű, mint a zïp zenekar, Ótvar Pestis, Kevés x Ogo Dep x Tohonya triója, Lord Iron Livah, valamint Dr. Offtopusz és Arzén. A lemezjátszók mögött pedig DJ Györemix pörgeti majd az időtlen bakeliteket, amíg a Nap fel nem kel (vagy még tovább).

Augusztus 10-én, szombaton pedig végül rálépnek azokra a torzítópedálokra is az Another Way, a Liberal Youth, a Rivers Run Dry, a Surf Truckerz, a Berriloom and the Doom, a P.F.A, a Fit Fat, a Boline Ritual és az Organic gitárosai. A glamúros levezetést a DJ Girlpower csajszi-kvartett biztosítja olyan számokkal, amikre néha jobb lenne nem emlékezni.

A rendezvény molinója a veszprémi Kossuth utcán
Fotó: Pogátsa-Miareczki Gréta
Grafika: Szántó Áron

“A célunk a fesztivállal az volt, hogy Veszprém underground értékeit is méltóképp vonultassuk fel a sűrű szezonban. Erre az igény mindig érződött, de a lehetőségek nem feltétlenül voltak adottak, így idén gondoltunk egy merészet és belecsaptunk a lecsóba. A napijegyekkel és bérletekkel kapcsolatban igyekeztünk a lehető legbarátságosabb árfekvést belőni, hogy ez egy olyan fesztivál lehessen, amit bárki megengedhet magának” – nyilatkozta lapunknak az esemény főszervezője, Füchsel Viktória, akinek egyébként festményei is megtekinthetőek lesznek az egyik közösségi sátorban Illésfalvi Betti alkotásaival kiegészülve.

Aki azonban valamilyen szedett-vedett, raklapokból összeeszkábált kivitelezésre számít, arra egy kellemes csalódás várhat.

“A helyszínen sok kisebb-nagyobb koncertet levezényeltünk már az elmúlt 10-15 évben, köztük több esetben nemzetközi fellépőkkel, de ez az első alkalom, hogy igazán odadirrantunk. Ez a szintlépés rengeteg technikai és infrastrukturális kihívással is jár. Nagyon komoly, profi színpadot építünk és a hangosítás terén is jócskán emeljük a tétet az eddig megszokottakhoz képest” – tekintett a jövőbe Boros Zoltán, a Telek színpadmestere és hangtechnikusa.

A helyszín alapállapotában
Fotó: Füchsel Viktória

A nívós fellépők mellett persze érdekesebbnél érdekesebb programok sokaságán vehet részt a látogató. A macskajajt Hud Janka kísérli meg kikezelni egy vegan brunch-csal egybekötött morning yoga keretei közt. Bemutatásra kerül a legendás Trottel Records gondozásában nem rég debütált “Nem az a punk, aki…” című könyv is, amely a ’80-as évek magyar punkmozgalmáról fest átfogó képet. A hanyag gasztronómia szerelmesei egy epikusnak ígérkező bogrács battle alkalmával hódolhatnak szenvedélyüknek. A figyelem lankadását pedig zsonglőrök fogják gátolni és egy embernagyságú Supera társasjáték is a vállalkozószelleműek rendelkezésére áll majd.

“Szerettünk volna minél szélesebb programpalettával előrukkolni a koncertek előtt, után vagy akár közben is, hogy a fesztivál, mint szocializációs tér is funkcionálhasson és maradandó élményként vésődjön be a közönség emlékezetébe” – mondta Nagy Krisztina színésznő, a szervezőbrigád oszlopos tagja.

Térkép a Kiskuti csárdától
Forrás: Google Maps

A megmozdulásnak otthont adó helyszín a közelmúltban újranyitott Kiskuti csárdától mindössze néhány perc sétára, a természet lágy ölén található, de parkolásra, illetve sátrazásra is lesz lehetőség fent a placcon (térképért katt ide).

A fesztivál Facebook eseménye, napi bontása és további, részletes információk ITT találhatók.


Kapcsolódó

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom

405 drón rajzolta ki a Balatont az idei Sound felett

A főfellépők utáni finálé nem mindennapi meglepetést tartogatott. - - A Nagyszínpad parádés vizuáljait
Elolvasom

A Plázson is telt házat csinál Azahriah

Azahriah már biztosan púposra tölti a Balaton Nagyszínpada előtt is a nézőteret, a siófoki Plázs azonban mé
Elolvasom